Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: STEEN PETERSEN ANNE-MARIE/Politiken-Tegning
Kristian Weise
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pas på at dagpengenes værdi ikke udhules

Den lækkede rapport fra Dagpengekommission tyder på, at ydelsen skal sænkes igen.

Kristian Weise
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En lækket rapport fra den ombruste Dagpengekommission tyder på, at folk på dagpenge i fremtiden må se frem til færre penge i en del af deres dagpengeperiode – og det uanset hvordan, man skruer et nyt dagpengesystem sammen.

Det vil være direkte dumt og uhensigtsmæssigt. For lavere dagpengeydelse vil underminere selve formålet med dagpengesystemet, som jo netop er at sikre tryghed mod konsekvenserne af arbejdsløshed.

Når man er medlem af en a-kasse, hvilket en stor del af danskerne er, tegner man en forsikring mod at stå uden et ordentligt livsgrundlag i en eventuel periode med arbejdsløshed. Selve formålet med dagpengene er, at de skal være et sikkerhedsnet for den enkelte ved arbejdsløshed. Ikke som et mindsteniveau man lige kan overleve på, men som en erstatning for ens hidtidige løn, der gør at man ikke skal gå fra hus og hjem i den tid man er uden arbejde.

Vi har ikke længere et arbejdsmarked, hvor man kan regne med en fastansættelse på fuld tid

Men de seneste årtier er værdien af dagpenge faldet markant. Kompensationsgraden, det dagpengene svarer til af ens tidligere løn, er faldet siden starten af 1980’erne. Dengang svarede dagpengene til 65 procent af en gennemsnitsløn i industrien. I dag er det mindre end 50 procent ifølge den seneste rapport fra de økonomiske vismænd på området. Og kompensationsgraden vil automatisk falde yderligere grundet den årlige regulering af den højeste dagpengesats, som stiger mindre i reale termer end lønningerne.

Dagpengene har altså allerede mistet en del af deres betydning. Deres formål er blevet svækket. Men at dømme ud fra Dagpengekommissionens lækkede dokumenter, og det opdrag som kommissionen arbejder på baggrund af, kan dagpengene meget muligt miste endnu mere af deres værdi.

Det er rigtigt og vigtigt at gøre dagpengesystemet mere fleksibelt, sådan som Dagpengekommissionen også arbejder hen imod. Det er nødvendigt for at gøre det tidssvarende i forhold til udviklingen på arbejdsmarkedet.

Korte kontrakter samt midlertidige og atypiske ansættelser vinder efterhånden indpas på det danske arbejdsmarked. Vi har ikke længere et arbejdsmarked, hvor man kan regne med en fastansættelse på fuld tid.

I Sverige har man for nyligt valgt at øge det svenske svar på dagpenge. Sågar med flere tusinde kroner

Et nyt dagpengesystem skal passe til sådan et arbejdsmarked. Men et mere fleksibelt dagpengesystem må ikke være på bekostning af værdien af dagpengene og den tryghed, systemet giver. Dagpengene skal netop give sikkerhed på et mere usikkert arbejdsmarked.

Sænkes dagpengene yderligere vil deres formål gradvist forsvinde. Det vil gøre det mindre interessant at forsikre sig mod arbejdsløshed via det fælles system. Og det kan særligt betyde, at folk med længerevarende uddannelser og høje indtægter ikke har nogen interesse i at være en del af systemet, og i stedet søger mod private forsikringer.

Det vil betyde et mere opdelt velfærdssamfund, hvor de arbejdsløse opdeles i et A- og B-hold, og medføre en stigende ulighed i Danmark. Og det vil formentlig være en negativ spiral, hvor velfærden for de svageste udhules.

I Sverige har man for nyligt valgt at øge det svenske svar på dagpenge. Sågar med flere tusinde kroner. Ræsonnementet bag det er netop, at dagpengene fortsat skal give et ordentlig livsgrundlag i en periode med arbejdsløshed. Det kan vi med fordel tage ved lære af i Danmark.

Vi skal passe på at dagpengenes værdi ikke udhules. For det vil på sigt svare til en afskaffelse af dem. Derfor bør de partier, der skal stå bag den kommende dagpengereform, passe meget på med ikke at sænke dagpengesatsen yderligere.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden