Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Henrik Marstal

Der er ingen undskyldning for at begå voldtægt

Vi bør indføre en straf for uagtsom voldtægt i Danmark.

Henrik Marstal

Sidst i august tweetede den amerikanske aktivist Erin Matson en artikel fra Washington Post, hvor hun i hånden flere steder havde ændret artiklens ordlyd. Artiklen handlede om en mand, som var blevet anholdt for at at distribuere børnepornografisk materiale og for at have dyrket sex med mindreårige.

Dyrket sex? Nej, ikke ifølge Erin Matson. De gange i artiklen, hvor journalisten til artiklen havde brugt udtrykket ’dyrke sex med’, havde hun rettet det til ’voldtage’. Derved fik hun på en opfindsom måde skabt opmærksomhed om nogle små, men essentielt vigtige ændringer i sprogbrugen, som journalisten burde have været opmærksom på.

Episoden er god at huske på i denne tid, hvor kønsdebatten er blevet sporet målrettet ind på voldtægt som samfundsproblem. Her et par eksempler: I august meldte justitsminister Søren Pind (V) ud, at han vil se nærmere på blandt andet politiets håndtering af voldtægtsanmeldelser samt på antallet af domsafsigelser.

Samme måned satte MetroXpress fokus på emnet med en artikel om, at kun én ud af 60 voldtægter gennem de seneste fem år er endt med domsafsigelse. Avisen skrev også om, hvordan Sverige har ti gange så mange anmeldte voldtægter som Danmark.

Desuden bragte avisen dels historien om en kvinde, som fortalte, at politiet havde presset hende til ikke at anmelde gerningspersonen, og dels historien om en kvinde, hvor politiet havde opgivet efterforskningen, fordi hun ikke havde protesteret under overgrebet. For så er der ifølge dansk lovgivning nemlig ikke tale om voldtægt.

Mens de mange voldtægtsanklager mod den amerikanske skuespiller Bill Cosby stadig optager verdenssamfundet, kan vi herhjemme se flere og flere stå frem med deres historie. Én af dem, Maggie Bilde Henriksen (hvis navn jeg bringer med hendes accept), gjorde det forleden på bloggen F-Frekvensen i en beretning med den sigende titel ’Sådan en mand kan da ikke finde på at voldtage’.

Formodentlig vil rigtig mange af os fremover opleve at have en bekendt eller to, som sidder i fængsel eller lever med en betinget dom, fordi vedkommende en aften lige havde glemt hvad definitionen på voldtægt er

Hun fortæller her, at hun blev voldtaget af en kollega på hendes afdeling, endda én som hun kendte og syntes godt om. I hendes efterfølgende dialog med ledelsen var meldingen, at hun kunne blive omplaceret for at undgå kollegaen, men at hun ville blive fyret, hvis ikke hun holdt tæt med historien. Som en ledende person så poetisk sagde til hende: »Man skal ikke spise og skide det samme sted«. Underforstået: Det er dit eget problem, at du er blevet voldtaget.

Selv var krænkeren efterfølgende ked af hændelsen, da hun først havde konfronteret ham med den, men undskyldte sig med indtagelse af alkohol og hash, »så noget måtte have slået klik for ham«, som han formulerede det. Kvinden måtte efterfølgende leve med rygter på arbejdspladsen om, at hun nok bare var ulykkeligt forelsket i ham, og det var derfor, der var opstået problemer. Resultatet blev, at hun ikke kunne overskue at anmelde voldtægten og dermed skulle risikere at leve med mistænkeliggørelsen af sig selv.

Selv har jeg har især i den seneste tid hørt lignende historier fra personer, der har været udsat for voldtægt, og som aldrig nåede så langt som til at blive anmeldt. For den kamp det ville kræve at få omgivelser og myndigheder til at tro på dem, var for hård at tage.

LÆS RASMUS BRYGGER

I de fleste tilfælde er de blevet voldtaget, mens de lå og sov, eller mens de har været under påvirkning fra stimulanser. Eller de er blevet vækket ved at f.eks. overnattende gæster helt uden varsel er kommet ind i deres soveværelse kun iført underbukser i den tro, at de lige kunne dyrke lidt sex.

I takt med det øgede fokus på voldtægt er jeg derfor begyndt at stille mig selv dette spørgsmål: Hvor mange mon egentlig jeg kender, som er blevet voldtaget eller udsat for forsøg på det? Og hvor mange kender jeg, som har voldtaget eller forsøgt at gøre det? Formodentlig kender jeg alt for mange. Det tror jeg desværre, at de fleste af os gør.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Der er al mulig grund til at se lovgivningen efter i sømmene. I Norge og Sverige er der indført en lov om uagtsom voldtægt, som gør et samleje ulovligt, hvis ikke begge parter åbenlyst har givet samtykke. En sådan lov gør det lettere at afgøre, hvornår der er tale om voldtægt, i modsætning til nu, hvor frygt for vold fra gerningspersonen eller ganske enkelt lammelse af skræk kan pacificere den krænkede i en grad, at vedkommende ikke siger fra, hvorved der som nævnt så ikke er tale om voldtægt. ]

SF har i august for anden gang fremsat et lovforslag om uagtsom voldtægt, efter at partiet ikke fik opbakning til det, da det blev fremsat i januar. At der er brug for forslaget bliver mere og mere tydeligt jo flere personer, der står frem og fortæller om episoder, hvor de er blevet voldtaget, uden at det har ført til nogen straf for gerningspersonen.

Hvis lovgivningen udvikler sig, og hvis politiets og omgivelsernes fokus på problemet gør det, sådan som noget tyder på det, vil vi herhjemme formodentlig snart opleve, at voldtægt bliver noget, som både ofre, omgivelser og myndigheder siger langt mere klart fra overfor.

Sandsynligheden taler derfor for, at vi i de kommende år vil se langt flere sager med helt almindelige borgere, som lever et ellers både lovlydigt og ansvarligt liv, men som nu bliver dømt for voldtægt - fordi de ganske enkelt ikke i tilstrækkelig grad har været klar over, hvad definitionen på voldtægt egentlig er.

LÆS STUDERENDE

Samfundet vil altså i stigende grad blive vidne til dobbelttragedier: Dels den tragedie, at en person er blevet udsat for voldtægt, og dels den tragedie, at en anden person nu får radikalt ændret sit liv via en dom, i begge tilfælde med måske uoverskuelige personlige konsekvenser til følge. Men selvfølgelig er der den vigtige forskel, at heller ikke i voldtægtssager bør hensynet til gerningspersonens fremtid, pårørende og følelser sættes over ofrets.

Formodentlig vil rigtig mange af os fremover opleve at have en bekendt eller to, som sidder i fængsel eller lever med en betinget dom, fordi vedkommende en aften lige havde glemt hvad definitionen på voldtægt var. For som samfundsborgere kan ingen af os undskylde sig, hvis vi voldtager nogen: Hverken sextrang, fuldskab, vrede, behov for magtudøvelse eller uvidenhed kan berettige den handling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er derfor også vigtigt, at vi alle tager dialogen med hinanden om, hvad voldtægt er, hvorfor det sker, og ikke mindst hvordan det kan undgås. Og vi må problematisere langt hårdere, at voldtægt er noget, der kan gøres grin med:

TV2 viste f.eks. forleden Zulu Comedy Galla, hvor komikeren Casper Christensen takkede sin kollega Lars Hjortshøj for »aldrig at sige nej«, heller ikke til »at voldtage en au pair-pige« (sådan som det sker i et afsnit af førstnævntes sitcom ’Klovn’). Men sig mig lige: Hvor længe endnu er voldtægt noget, der bare kan grines ad?

Vil du være sikker på ikke at gå glip af det seneste fra Politiken Debat, kan du ‘følge’ Debat på din Politiken-profil. Det eneste du skal gøre er klikke på ‘Følg’-knappen i toppen af denne artikel og vælge Debat. Derefter vil de seneste artikler fra Debat helt automatisk dukke op i Din Strøm på forsiden af Politiken, når du er logget ind på politiken.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce