Tegning: Roald Als

Tegning: Roald Als

Morten Dahlin

Her er 5 grunde til ikke at stemme på Uffe Elbæks Alternativet

Hvis Helle Thorning-Schmidt genvinder statsministertaburetten, bliver det på Uffe Elbæks nåde.

Morten Dahlin

I visse opinionsmålinger haler regeringen voldsomt ind på blå blok. Forspringet mindskes og risikoen for et genvalg er større end i lang tid. Særligt én ting er fælles for de målinger hvor rød blok går frem: Alternativet står til at komme i Folketinget.

Noget tyder altså på, at hvis Helle Thorning-Schmidt skal lykkedes med at klynge sig til statsministertaburetten, så bliver det på Uffe Elbæks nåde.

Med det in mente, er det måske på tide at kigge lidt på, hvad Alternativet så rent faktisk mener.

MF og politisk leder af Alternativet Uffe Elbæk, kommer her med sit private bud på en nytårstale. Politiken har bedt otte forskellige danskere - både kendte og ukendte - om at komme med deres alternativ til statsminister Helle Thorning-Schmidts nytårstale. Kilde: politiken.tv / Producer: Henrik Haupt

LÆS OGSÅ

For på trods af Uffe Elbæks sympatiske fremtræden gemmer der sig en række rædsler i Alternativets politiske program. Rædsler som en kommende Thorning-regering altså må indlade sig på at skulle helt eller delvist gemmeføre, hvis de ønsker Alternativets opbakning.

Her er en gennemgang af de fem mest 'Alternative' punkter:

Indførelse af borgerløn

Af Alternativet principprogram fremgår det, at Kontanthjælpen skal erstattes af en fast basisydelse uden særlige kontrolforanstaltninger.

Det er sådan set bare et andet udtryk for borgerløn. I dag er det sådan, at hvis man modtager offentlige ydelser som kontanthjælp og dagpenge, så er man forpligtet til at stille sig til rådighed for arbejdsmarkedet.

Det skal nok blive fornøjeligt hvis Danmarks statsminister skal lade sig diktere af Ulla Sandbæk når kongeriget skal repræsenteres internationalt

Det vil Alternativet gøre op med. De vil ikke stille nogle krav for at modtage penge fra det offentlige. Det vil føre til langt flere mennesker på passiv forsørgelse og absolut ingen mulighed for, at kontrollere, at disse mennesker aktivt forsøger at komme til at forsørge sig selv.

Det bliver dyrt. Rigtig dyrt.

Højere priser på…. Alting

Af Alternativets principprogram fremgår det, at en global skat på ressourcer, som presser råvarepriserne op i et leje, der svarer til prisen for at producere/genanvende råvaren med bæredygtige metoder, vil skabe en mere hensigtsmæssig allokering af kostbare ressourcer.

Alternativet ønsker altså at sætte en global skat på så godt som alting. Selve pointen er faktisk, at gøre priserne højere på alt hvad vi mennesker forbruger i hverdagen. Det kan de sikkert godt selv betale, med deres høje lønninger i København K’s kreative sektor. Men stakkels SOSU-assistent fra Korsør, der nu må se alt fra madvarer til babytøj blive markant dyrere.

Der skal gambles med din pension

Af Alternativets principprogram fremgår det, i afsnittet om pensionskasser, at det bør fastlægges ved lov, at investering i bæredygtighed og andre samfundsgavnlige investeringer er lige så vigtige for bestyrelsen som det direkte afkast.

Pensionskasser forsøger i dag at forrente deres investeringer bedst muligt. På den måde får danskerne med en pensionsopsparing nemlig den bedst mulige økonomi, når de skal nyde deres otium. Det er sådan set logisk nok: Man sætter penge ind på en pensionsopsparing i håb om, at der vil være flere penge, når man en dag trækker pengene nu.

Men sådan ønsker Alternativet ikke at det skal være. Nu må pensionskasserne ikke længere arbejde for, at din pensionsopsparing skal blive så stor som muligt. Nu er det åbenbart vigtigere at den investeres i grønne hippie-løsninger.

Det er sikkert meget fint i teorien, men mon ikke de fleste danskere hellere vil have lidt ekstra til alderdommen?

Forbud mod investeringer i nye virksomheder

Af Alternativets principprogram fremgår det at partiet vil forbyde spekulationsforetagender såsom hedgefonde og kapitalfonde.

Et af de største problemer for mange danske virksomheder er, at de ikke kan skaffe finansiering til deres udvidelser, produktsatsninger osv. Den skrantende økonomi, og de hårde krav, har fået bankerne til at være yderst forsigtige med deres udlån.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

MF og politisk leder af Alternativet Uffe Elbæk, kommer her med sit private bud på en nytårstale. Politiken har bedt otte forskellige danskere - både kendte og ukendte - om at komme med deres alternativ til statsminister Helle Thorning-Schmidts nytårstale. Kilde: politiken.tv / Producer: Henrik Haupt

Derfor er kapitalfonde redningen for mange virksomheder. Faktisk ligger der lige nu 10. mia. kroner i kapitalfonde og venter på at blive investeret i danske virksomheder. De penge vil Alternativet gerne vinke farvel til.

Deres forslag vil også koste en masse arbejdspladser. I 2013 voksede de kapitalfondsejede selskaber med 11,1 pct. mens omsætningsvæksten i den private sektor generelt var 0,3 pct.

Noget tyder altså på, at kapitalfondene er med til at skabe vækst og udvikling. Derudover betaler de kapitalfondsejede selskaber, alt inkl. 8,7 milliarder kroner i skat om året. De penge er også væk, hvis Alternativet får deres vilje.

Vanvittig udenrigspolitik

Alternativets udenrigsordfører Ulla Sandbæk besøgte for nogle uger siden Radio24syv, hvor hun skulle redegøre for partiets udenrigspolitik. Det blev en spændende radioudsendelse hvor vi fik slået fast at Alternativet ser Hams som frihedskæmpere der ikke gør andet end at skyde bittesmå raketter mod Israel, der jo slet ikke kunne være bekendt at forsvare sig selv.

I øvrigt fik Ulla Sandbæk også lige nævnt, at krisen i Ukraine i virkeligheden er EU og NATOs skyld.

Det skal nok blive fornøjeligt hvis Danmarks statsminister skal lade sig diktere af Ulla Sandbæk når kongeriget skal repræsenteres internationalt.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden