Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian
Morten Dahlin
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstre-politikers opråb til eget parti: Afskaf nu blasfemiparagraffen

Der findes ikke et eneste godt argument for, hvorfor gudsbespottelse stadigvæk skal være ulovligt i Danmark anno 2017.

Morten Dahlin
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den 30. maj skal Folketinget behandle et forslag fra Enhedslisten om at afskaffe blasfemiparagraffen. Det har fået kulturminister Mette Bock (LA) til offentligt at melde ud, at hun gerne så den omdiskuterede paragraf, der første gang blev indført i 1866, afskaffet.
Paragraffen optræder i dag som paragraf 140 i straffeloven og lyder således:

»Den, der offentligt driver spot med eller forhåner noget her i landet lovligt bestående religionssamfunds troslærdomme eller gudsdyrkelse, straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder«.

I en tid med fake news, terrorangreb på satiremagasiner og fremmarch til ekstremistiske politiske bevægelser burde Danmark gå forrest og netop styrke retten til en fri og demokratisk debat.

Efter Mette Bocks udmelding står vi nu i en situation, hvor det reelt er Venstre, som det største regeringsbærende parti, der blokerer for afskaffelsen af blasfemiparagraffen.

Den situation er naturligvis uholdbar, og Venstre burde, som Danmarks liberale parti, naturligvis benytte lejligheden til at støtte Enhedslistens forslag og dermed sikre et folketingsflertal.

Der er mange gode argumenter for, hvorfor blasfemiparagraffen burde skrottes. Her følger tre af dem:

For det første er det håbløst gammeldags at smide folk i fængsel for at fornærme en åndelig, spirituel eller religiøs 'person'. Det kan aldrig nogensinde være i et liberalt partis interesse, at staten skal have ret til at putte folk bag lås og slå, uden at de har gjort skade på andre mennesker eller deres ejendom.

For det andet er det ikke, og burde ikke være, politikernes opgave at forhindre den frie debat. Og det er netop, hvad blasfemiparagraffen gør: Den svækker ytringsfriheden og sætter behovet for at beskytte religiøse følelser over ytringsfrihedens ukrænkelighed.

I en tid med fake news, terrorangreb på satiremagasiner og fremmarch til ekstremistiske politiske bevægelser burde Danmark gå forrest og netop styrke retten til en fri og demokratisk debat. En afskaffelse af blasfemiparagraffen ville i den grad være et stærkt signal om, at vi i Danmark står vagt om de vestlige liberale værdier.

For det tredje ophøjer paragraffen religion til en særlig status, hvor ekstraordinær beskyttelse er nødvendig. Det er f.eks. ikke ulovligt at afbrænde 'Das Kapital' af Marx eller 'The Wealth of Nations' af Adam Smith, men man kan blive straffet for at brænde en udgave af Koranen. Det giver ikke nogen logisk mening, hvorfor det lige præcis er religion og religiøse følelser, der kræver ekstra beskyttelse, fremfor filosofiske eller politiske overbevisninger.

Argumenter for at afskaffe blasfemiparagraffen er der altså nok af. På den anden side findes der ikke et eneste godt argument for, hvorfor gudsbespottelse stadigvæk skal være ulovligt i Danmark anno 2017. Derfor burde Venstre droppe den fodslæbende stil og i stedet bakke helhjertet op om kirkeministeren.

Som en klog person engang sagde: »Det er en meget svag gud, hvis han kræver beskyttelse af menneskelige love«.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden