Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Tegning: Mette Dreyer

Pia Olsen Dyhr
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Miljøministerens kulsorte interesser er en hån mod danskerne

Nu står det klart, at Venstre slet ikke interesserer sig for naturen.

Pia Olsen Dyhr
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når en miljøminister i en så udtalt grad optræder som den mest sorte del af dansk landbrugs forlængede arm, så er det ikke kun en hån mod naturen, de økologiske bønder og de sidste 30 års miljøpolitik. Det er en hån mod hele den danske befolkning.

Som miljøminister bør man jo netop have naturen og den brede befolknings interesser som pejlemærke – og ikke en interesseorganisation, der repræsenterer den mest sorte del af dansk erhvervsliv – nemlig Bæredygtigt Landbrug.

De forgangne uger har gjort det helt klart, at organisationen, der tidligere indirekte har opfordret danske bønder til at bryde loven, har privilegeret adgang til regeringens gemakker. Det har SF længe hævdet, men det stod tindrende klart, da selvsamme miljøminister blev fanget i at kopiere store dele af et skriv fra Bæredygtigt Landbrug i et oplæg, der skal ændre på miljøet i åer og vandløb.

KRONIKEN

I sidste uge stod det ligeledes klart, at ministeren angiveligt også har brugt forskningsresultater til at male et lige lovligt rosenrødt billede af effekterne af regeringens landbrugspakke. En forsker siger sågar til Ritzaus Bureau: »I en forskningsmæssig sammenhæng ville vi være blevet slået ihjel«, da han bliver stillet spørgsmålet, om man ikke kan konkludere, at landbrugspakken forbedrer niveauet af kvælstof i havmiljøet.

Hvis der er foregået manipulation og direkte afskrift fra en af landbrugets mest sorte organisationer er det fuldstændig uhørt. Alligevel er det nærmest befriende, at det nu står tindrende klart, at Venstre – på trods af forsikringer om det modsatte – slet ikke interesserer sig for naturen.

Det er selvfølgelig fair nok at mene, at naturen er et problem, som skal fjernes. Hvis man altså står ved det. Problemet er, at Eva Kjer Hansen bliver ved med at påstå, at man sørme også har naturen for øje.

Det har man bare ikke, når man helt ukritisk lytter til landbrugets påstande om, at vi har en stærkere regulering af landbruget i Danmark, end i resten af EU. Det er nemlig ikke rigtigt.

I stedet for at tænke fornyelse og innovation ser vi igen og igen, at regeringen vil hjælpe landbruget på bekostning af naturen frem for at gøre det økonomisk attraktivt for landmændene at tage vare på naturen

Vandrammedirektivet, og dermed mål og forpligtelser for vores vandmiljø, er det samme for alle EU landene. Men udgangspunkterne er naturligvis forskellige, og vi har friheden til at vælge virkemidlerne. Danmark er et af landene med flest fjorde og lavvandede havområder, i forhold til landareal. Derfor skal vi gøre mere for at holde udledningen af gødningsstoffer nede for at sikre vandmiljøet. Det er ikke raketfysik.

Også landbrugets påstande om utålelige forhold for landbruget i Danmark klinger lidt hult i sammenhæng med, at selvsamme landbrug bekymrer sig over, at stadig flere landbrug opkøbes af udlændinge.

PROFESSOR

Men det forbliver stadig en gåde, hvorfor Venstre ønsker at holde hånden under Bæredygtig Landbrugs medlemmer på bekostning af naturen. I stedet for at tænke fornyelse og innovation ser vi igen og igen, at regeringen vil hjælpe landbruget på bekostning af naturen frem for at gøre det økonomisk attraktivt for landmændene at tage vare på naturen.

Flere svin, mere gødning, ingen randzoner, lyder opskriften fra Venstre.

Man kan ikke løse hverken landbrugets problemer eller naturens ved blot hovedløst at lempe reguleringerne af landbruget generelt. Slet ikke på baggrund af myter – og slet ikke ved at fordreje forskningsresultater, så de passer bedre ind i ens eget verdensbillede.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden