Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning. Roald Als

Tegning. Roald Als

Pia Olsen Dyhr
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er Claus Hjort og hans politik, som skal omprioriteres

Regeringens politik trækker i den helt gale retning - den gør Danmark til et mindre frit land.

Pia Olsen Dyhr
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I dag er mange danskere landet over på gaden i demonstrationer mod regeringens omprioriteringsbidrag. Et teknokratisk ord, bag hvilket der gemmer sig et angreb på vores alle sammens velfærd.

Men meget mere er på spil. For velfærd hænger tæt sammen med den lighed og frihed, som Danmarks DNA er bygget op af. Det kæmper vi også for på en dag som i dag. Så hvis der endelig skal omprioriteres, så er det Claus Hjort og hans politik, som skal omprioriteres. For den politik trækker i den helt gale retning. Den gør Danmark til et mindre lige og frit land.

LÆS DEBAT

Omprioriteringsbidraget betyder, at der skal spares rundt om i landets kommuner. Helt galt, ikke mindst i en tid, hvor der kommer mange flere ældre, og hvor kommunerne samtidig skal løse opgaven med de mange flygtninge. Hvis den fælles velfærd bliver for ringe, vil dem, der har råd til det vælge private løsninger, og det undergraver opbakningen til god fælles velfærd. Vi ser det med privatskoler og med det stigende antal private sygeforsikringer. Vi ender med ikke at mødes i de fællesskaber, som ellers binder os sammen.

Selv hvis man fører politik ud fra excel-ark, er det en helt forkert politik: Det bliver simpelthen dyrt for samfundet i det lange løb

Den udvikling kommer oveni i mange års stigende ulighed, og den vil give uligheden endnu en tand opad. Også derfor er det helt afgørende, at vi får stoppet udhulingen af vores fælles velfærd. Og det er ekstra vigtigt, når det gælder vores børn. Barndommen lægger nemlig grunden til en stor del af fremtidens ulighed. En dårlig start i livet giver stor risiko for, at man ikke får en god uddannelse og et godt job, men i stedet ender med lav løn, lange perioder med arbejdsløs og tidlig førtidspension.

Så selv hvis man fører politik ud fra excel-ark, er det en helt forkert politik: Det bliver simpelthen dyrt for samfundet i det lange løb.

Derfor har jeg gjort det til en hovedsten i min kamp mod ulighed at sikre alle børn en god start i livet. Ord er ikke nok. Det kræver, at vi handler. Vi skal sørge for: Et løft af fødeafdelingerne, flere besøg af sundhedsplejersken især i familier med problemer, flere voksne i daginstitutionerne og et løft af folkeskolen med blandt andet flere to-voksen timer, så vi sikrer en ordentlig inklusion.

Vi skal også sikre bedre forhold for de offentlige ansatte, som på mange måder er vor tids frihedskæmpere. De ansatte, som hver eneste dag sørger for at flere børn, uanset baggrund, kan udleve deres potentialer. De ansatte skal have større rum til at udføre deres arbejde. Og der skal som sagt flere hænder i daginstitutioner og skoler. For der løbes alt for stærkt alt for mange steder.

Og apropos frihed, så skal kontanthjælpsloftet, som skaber massiv børnefattigdom, men stort set ingen job, afskaffes. Det er en af vor tids største frihedsberøvelser. Ved højlys dag.

Vi skal også sikre bedre forhold for de offentlige ansatte, som på mange måder er vor tids frihedskæmpere

Er det ikke frygtligt dyrt? Har vi råd? Jo, der er dyrt. Vi regner med, at det koster 4 mia. kr. om året. Men hver krone er godt givet ud. Ikke alene fordi det er en hjælp til børn og familier, men også fordi det, at mennesker står uden for et normalt arbejdsliv, koster samfundet over 50 mia. kr. om året. Vi skal ikke reducere det tal ret meget, før investeringen på 4 mia. kr. er tjent hjem. Så det rigtige spørgsmål er – har vi råd til at lade være?

Og pengene til investeringen, ja de kunne passende hentes ved at hive nogle af de mange skattekroner, som i dag svømmer rundt i Luxemburg eller Panama hjem. Jeg har det sådan, at de gør mere gavn i den lokale dagsinstitution eller skole end i lommerne hos rige danskere eller virksomheder, som afstår fra at bidrage til fællesskabet ved at betale skat.

Det ville være en omprioritering med perspektiv.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden