0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

SF-formand: Det er tid til en Ro-på-reform

SF ønsker en ny reform, der skal modvirke det målingstyranni, der er opstået i samfundet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Anders Brohus
Foto: Anders Brohus

SF’s bud er en Ro-på-reform, der finansieres af øget skat på formuer over 5 mio. kr. ”Ro på” fordi vi skal få danskernes familieliv og arbejdsliv til at hænge bedre sammen.

Pia Olsen Dyhr
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Pia Olsen Dyhr
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er brug for, at vi gør en seriøs indsats for, at mennesker ikke bliver syge af at gå i skole og på arbejde. Når vi ser, at børn i folkeskolen oplever rysteture, mavekramper og grædeture, fordi skoledagen er så lang, at de ikke har tid til at slappe af og dyrke deres fritidsinteresser, eller fordi de bliver målt på i et utal af tests, og derfor får en følelse af, at de kun er noget værd, hvis de kan levere toppræstationer, så er det ikke fordi, der er noget galt med den enkelte elev. Så er det fordi, der er noget galt med den måde, vi driver skole på.

Det samme gælder, når vi ser, at gymnasieelever er lige så stressede som de 20 % mest stressede voksne på arbejdsmarkedet. Når pensions- og forsikringsselskabet PFA fortæller, at det ikke længere er fysiske skader i bevægeapparatet, der er årsag til de fleste skadesanmeldelser, men derimod de psykiske.

Og når læger, sygeplejersker, socialrådgivere og andre velfærdsansatte fortæller, at de er underlagt nogle styringsmål, der er så rigide, at der ikke længere er tid og overskud til at tage udgangspunkt i det enkelte barn, den enkelte patient, ja, helt generelt det enkelte menneske. Fordi det er vigtigere at leve op til et bestemt produktivitets- og dokumentationskrav fremfor at tage udgangspunkt i det enkelte menneskes livssituation.

Der er simpelthen grænser for, hvor hurtigt sygeplejersker og læger kan løbe, uden det går udover patienterne

Når vi ser de her eksempler, så skal alarmklokkerne ringe. For det handler ikke om, at det er det enkelte menneskets skyld. Nej, det handler om, at vi er endt et sted, hvor vi har bygget vores samfund og vores velfærdsinstitutioner på en meget uhensigtsmæssig måde. Det kan og skal vi gøre bedre.

SF’s bud er en Ro-på-reform, der finansieres af øget skat på formuer over 5 mio. kr. ”Ro på” fordi vi skal få danskernes familieliv og arbejdsliv til at hænge bedre sammen. For eksempel ved at give børnefamilier ret til nedsat arbejdstid og et SU-lignende lån fra staten på 60.000 kr. pr. barn, som kan bruges til lønkompensation. Men også gennem bedre muligheder for fleksibel arbejdstid fra år til år.

Det vil gøre det muligt at tilpasse sin arbejdstid til sit private liv ved at arbejde mindre, hvis der for eksempel er sygdom i den nærmeste familie, eller skrue timeantallet op, hvis der er tidspunkter i karrieren, hvor man ønsker det.

Ro-på-reformen handler også om, at der er behov for en national handlingsplan, der kan komme med konkrete anbefalinger til, hvordan vi kommer stress til livs på de danske arbejdspladser. Der sker i øjeblikket en alvorlig stigning i antallet af lønmodtagere, der oplever at have symptomer på stress, depression, angst og andre mentale helbredelsesproblemer.

Særligt tydeligt er det på vores sygehuse, som er underlagt det rigide produktivitetskrav. Der er simpelthen grænser for, hvor hurtigt sygeplejersker og læger kan løbe, uden det går udover patienterne. Selvfølgelig skal vi have et effektivt syg