Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning. Mette Dreyer

Tegning. Mette Dreyer

Pouline Middleton
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Byt jeres teenagere

Forældre og børn skal da ikke leve sammen fra fødsel, til børnene er myndige. Byt derfor unge med en anden familie i et halvt år. Det vil gavne alle!

Pouline Middleton
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bytte bytte teenager’ er en konkret løsning til, hvordan man kan løsne et af kernefamiliens stramme greb og dermed fjerne en mængde frustrationer. Grebet, jeg vil opfordre til at løsne, er forestillingen om, at forældre og børn skal leve sammen fra fødsel, til børnene er myndige.

Det er en god idé at løsne dette 18 år lange forældre-børn-greb, fordi livet med en teenager kan være så konfliktfyldt, at det tærer på familien og på parforholdet og sætter varige mén i teenageren.

Som voksen tænker man, at der burde stå »lukket på grund af ombygning« i panden på teenageren, mens man sukker og rydder op igen igen eller tager endnu en diskussion om, hvorfor det ikke er okay at komme hjem, når man vil, tømme køleskabet, drikke sig sanseløs, pjække eller anden aktivitet, som er roden til alt ondt.

Teenageren oplever forældrenes snærende bånd for den personlige udfoldelse og begrænsning af de aktiviteter, som er tvingende nødvendige for at føle sig selvstændig og i live. Familien bliver også mere og mere pinlig at være sammen med, og de små søskende er slet ikke til at holde ud. Ved at bytte teenagere tilbyder man den unge mulighed for at spejle sig i andre familiemønstre og måder at leve sammen på.

Man kan f.eks. tilmelde sig en pulje af familier, der vil være med i ordningen. Ud fra nogle nærmere definerede kriterier kan familier og teenagere så vælge hinanden. Dermed kan teenageren fra familie 1 flytte hen til familie 2, hvis teenager flytter hen i familie 3 og så fremdeles. Man kan også være mere drastisk og insistere på, at alle forældre med teenagere skal tilmelde sig ordningen, fordi det medfører en positiv udvikling for alle. Et så drastisk skridt kræver nok noget forskning på området inden.

»Aldrig bytte om igen« kan minde dem om, at intet i livet er en selvfølge, og derfor er det en god idé at skatte på det, man nyder

Ved at bo hos en anden familie kan teenageren opleve, at man fordeler pligter og glæder anderledes, man taler sammen på en anden måde, man behandler hinanden på anden måde og har andre forventninger til hinanden end det, teenageren er vokset op med. Familien kan også vise teenageren en anden måde at være par på, en anden måde at være forældre for mindre børn på, en anden måde at bo på i forhold til plads, farver, møbler, andre spisevaner og så videre. Alt sammen elementer, som en teenager kan bruge til at spejle sig i, mens teenageren er i gang med at finde sin egen identitet og bryde fri af sin families forventninger og snærende bånd.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Som forældre får man muligheden for at leve med sin teenagegæst. Det betyder, at man får en teenager, som man behandler med respekt, og som man forventer deltager respektfuldt. Det betyder, at man aftaler, hvordan teenageren kan fungere i forhold til, hvordan værtsfamilien fungerer. Man taler om, hvilke kompromiser familien og gæsten er parat til at indgå, hvordan opgaverne fordeles og så videre. Det er en god idé at evaluere tingene, efter at teenageren har boet der en uge, efter en måned og ved slutningen af opholdet. Opholdet kan for eksempel vare fra skolestart til jul, og så kan teenageren flytte til en ny familie fra januar til juni.

Nogle teenagere vil nok gerne tilbage til deres egen familie ind imellem, så det kan også være, at man skal lave ordningen, så man er gæsteteenager hos en familie fra august til jul, hvorefter man flytter hjem. Ved det nye skoleårs start kan man så blive gæsteteenager hos en ny familie frem til jul, hvis man har lyst til det.

Jeg tænker ikke, at der skal være penge mellem familierne. Teenageren deltager på lige fod med, hvordan ens egen teenager ville fungere. Det vil sige, at hvis der er huslige pligter, som man får lommepenge for, udfører gæsteteenageren disse pligter og får lommepengene. Alt dette og meget mere aftaler man, før man indleder forløbet. Man kan med fordel bytte med familier i nærområdet, så skole- og fritidsaktiviteter kan forsættes. Dog skal man ikke bytte med nogen, der bor så tæt på, at teenageren bare kan tage hjem. I nogle tilfælde vil det være en rigtig god idé at bytte teenager med familier, der bor længere væk, for dermed kan teenageren også prøve at gå i en anden skole.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fordelene ved at indføre bytte bytte teenager-løsningen er, at man deaktiverer nogle af de automatiske forventninger omkring livet med en teenager i familien både hos de voksne og teenageren og gør det hele til noget, man skal aftale. Når man deaktiverer autopiloten, beder man mennesker om at tage konkret stilling til, hvad de synes er rimeligt. Det kan både teenagere og teenageforældre have godt at gøre indimellem.

Ordningen kaldes ’Bytte bytte teenager’, fordi næste sætning i remsen, den bygger på, er »aldrig bytte om igen«. Når teenageren er hos en anden familie, vil han eller hun uvægerligt få øje på nogle elementer i sin egen familie, som vækker glæde. Ja, måske endda savn. Forældrene vil også savne deres teenager. »Aldrig bytte om igen« kan minde dem om, at intet i livet er en selvfølge, og at man skal skatte på det, man nyder, mens man har det.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden