Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sommerhus. Daniel Skovhus priser det femte danske EU-forbehold – sommerhusreglen, der sikrer, at for at købe et dansk sommerhus skal man have bopæl i eller have boet i Danmark i mindst fem år.
Foto: TOBIAS SELNÆS MARKUSSEN

Sommerhus. Daniel Skovhus priser det femte danske EU-forbehold – sommerhusreglen, der sikrer, at for at købe et dansk sommerhus skal man have bopæl i eller have boet i Danmark i mindst fem år.

Daniel Skovhus
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skal vi sælge Møn til tyskerne?

Det burde være enhver arbejderfamilies ret at have et lille sommerhus.

Daniel Skovhus
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sommer og sol. Nye danske kartofler fra en lille bod i vejkanten.

En kammerat fra et sommerhus i den modsatte ende af landet er i røret på en hakkende mobildækning, »Hvordan fanden fælder jeg de tre træer, der står i vejen for solens stråler?«.

På en lille skovgrund på Møn, tæt på børnevenlig sandstrand og inden for rækkevidde af BonBon-Land, nyder vi et af Velfærdsdanmarks goder: et af arbejderklassens små fristeder – et lille sommerhus.

Sommerhusreglen sikrer, at for at købe et dansk sommerhus skal man have bopæl i eller have boet i Danmark i mindst fem år

Det er købt til en pris, som er til at betale for almindelige mennesker, og vi bruger det mange weekender om året. Ikke mindst i de tre ugers sommerferie mærker vi friheden og kobler af uden for internettets og mobilmasternes dækning – næsten.

Men idyllen trues af en af avisernes tilbagevendende sommeragurker; skal vi tillade tyskerne at købe danske sommerhuse?

Det er godt for økonomien, siger de. Det er godt for turismen, siger de. Og når bare tyskerne har opkøbt den danske kyststrækning, bliver alting godt, Udkantsdanmark frelst og sommerhuspriserne pumpet i vejret.

Måske godt for at tiltrække pengestærke ejere, men rigtig skidt for tømreren og pædagogen, der sidder i lejligheden på Amager og hungrer efter et tiltrængt tilflugtssted med lys, luft og larmende tavshed.

Samtidig vil muligheden for at leje et sommerhus blive forringet, når rige tyskere overtager huse, der før blev lejet ud til en overkommelig pris i mange uger hvert år – til både danskere og udlændinge.

Derfor priser jeg det femte danske EU-forbehold – sommerhusreglen. Sommerhusreglen sikrer, at for at købe et dansk sommerhus skal man have bopæl i eller have boet i Danmark i mindst fem år. Det sikrer, at der er sommerhuse, der er til at betale for danske arbejdere.

I 00’erne blev boligmarkedet pustet urealistisk op med masser af smarte nye lånetyper. Det var med til at hæve boligernes værdi som investeringsprojekt over brugsværdien.

Priserne har hoppet og danset så meget, at vi i højere grad bliver tvunget til at tænke: Hvad kan det sælges for i morgen?

Politikerne og mange af os gned hænderne i stiltiende konsensus med udsigten til øget friværdi og værdiforøgelse af vores egne lille private investering.

Men der er altid nogen, der skal betale i den anden ende. Førstegangskøberne, der før krisen måtte betale, hvad det kostede. Dem, hvis afdragsfrie lån er ved at løbe ud. De andelsboligejere, der blev narret ind i overbelånte ejendomme med uigennemskuelige regnskaber.

Kære redaktør, politiker og ejendomsmægler med ejerbolig og stort, flot sommerhus i Tisvildeleje. I har måske råd til at konkurrere med tyskerne om de dyre huse, men det har vi andre ikke!

Dem, der lånte millioner til små faldefærdige haveforeningshuse, der ikke står deres lånetid ud. Alle sammen tabere på et mere utilregneligt boligmarked.

Mange af dem folk, der ikke havde råd til at se deres bolig som investering, men simpelthen bare havde brug for mere plads til børnene, et sted tættere på studierne eller tvunget ud i salg og køb på grund af bryllupper, begravelser og dødsfald.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og så HAR vi helt glemt de over 2 millioner oversete danskere, der bor til leje. Sådan nogle som mig. Vi sprang boliginvesteringseventyret over.

Vi blev holdt helt uden for skattebegunstigelser, kunstige friværdistigninger og selvfølgelig også det store krak. Til gengæld blev de almene lejeres renoveringspulje, Landsbyggefonden, plyndret af politikerne, der manglede penge til flotte formål, og lejen er bare steget og steget.

Det burde være enhver arbejderfamilies ret at have et lille sommerhus, en kolonihave eller fritidshus. Og sommerhusreglen holder priserne på et niveau, så vi, der ikke har råd til en god investering, men bare et lille fristed, kan følge med.

Så hermed et ydmygt ønske: Kære redaktør, politiker og ejendomsmægler med ejerbolig og stort, flot sommerhus i Tisvildeleje. I har måske råd til at konkurrere med tyskerne om de dyre huse, men det har vi andre ikke!

Vejen ud af krisen er hård. Skal vi sælge Møn til tyskerne, ligesom grækerne overvejer at sælge deres små øer? Nej, tak! Mens jeg sidder her i solen med en kold bajer i hånden: God sommer og skål for det femte forbehold!

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden