Tegning. Jørn Villumsen

Tegning. Jørn Villumsen

Daniel Skovhus

Lad nu fødeafdelingerne beholde de ekstra penge, de blev lovet

Venstre fjerner penge fra et helt vitalt område: de fødende kvinder og vores ufødte børn – vores fælles fremtid.

Daniel Skovhus

I november sidste år satte regeringen efter pres fra Enhedslisten 260 mio. kr. af til de trængte fødeafdelinger. De første 35 mio. kr. skulle falde i 2015, mens 70 mio. kr. skulle fordeles i 2016, 2017 og 2018.

LÆS SYGEPLEJERSKE

Men pengene for 2015 har man endnu ikke set skyggen af, og nu lader det til, at den nye Venstreregering vil svigte de fødende. I regeringens økonomiaftale med regionerne er de 260 mio. kr. pist forsvundet. Men en stor del af pengene for 2015 er allerede brugt ude på fødeafdelingerne, da man har desperat brug for ekstra hænder, og derfor skal man nu lave yderligere besparelser flere steder.

Pengene for 2015 har man endnu ikke set skyggen af, og nu lader det til, at den nye Venstreregering vil svigte de fødende

Venstre gik til valg på, at de ville forbedre sundhedssystemet med ekstra milliarder, men efter valget ser vi resultatet. Venstre fjerner penge fra et helt vitalt område: de fødende kvinder og vores ufødte børn – vores fælles fremtid.

Akutindkaldelser af jordemødre er i dag blevet det normale, fordi der er for få jordemødre i vagtplanerne. Sådan har situationen været i flere år. Min kæreste har termin her midt i september, så snart skal jeg være far for anden gang. Da min kæreste fødte vores første barn for 4 år siden, oplevede vi som så mange andre en megatravl fødegang.

Da vandet gik, var det grønt, og vi måtte af sted på hospitalet med det samme. En jordemoder tog imod os og viste os ind i et lille mørkt værelse. Der sad vi så to timer, før en jordemoder igen kom ind til os og fulgte os ind på en fødestue og derefter gik med ordene: »Jeg kommer om 5 minutter«.

LÆS DEBAT

Der gik 3 timer, før vi så en jordemoder igen. Efter i alt 5 timers ventetid, kom en jordemoder og målte blodtryk, og vores lille datter blev sat under den særlige overvågning, der kræves, når fostervandet er grønt.

Jordemoderen fortalte, at hun var blevet kaldt ekstra ind på vagt, og det var tydeligt, at hun ikke var stolt over den behandling, vi havde fået. Det var på Djøf-sprog en ureglementeret start på et fødselsforløb, og vi kunne nok også have vundet en patientklagesag, hvis vi havde ført den bagefter. Men hvad fanden havde det hjulpet? Vi ved jo godt, hvad problemet er. Det er jo ikke jordemødrenes skyld, at bemandingen er for ringe.

Akutindkaldelser af jordemødre er i dag blevet det normale, fordi der er for få jordemødre i vagtplanerne

Derfor var der virkelig tiltrængt, at der på finansloven for 2015 var afsat 35 mio. kr. til fødeafdelingerne i 2015. Pengene kom efter massiv kritik af den dårlige bemanding og flere dødsfald og alvorlige skader på nyfødte børn pga. stress og jag.

Men for Venstre er vores fødende kvinder åbenbart ikke en prioritet. Det er en våd klud i hovedet på hospitalerne, der allerede har brugt pengene, og et spark i maven på de kvinder, der snart skal føde. Usikre vakler de nu mod fødegangen: Bliver det mit barn, der rammes?

LÆS MERE

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er samtidig en hån over for de jordemødre, der knokler røven ud af bukserne hver dag og selvfølgelig trist for min lille familie, for hvad venter der os denne gang?

Vi har i Danmark haft en høj standard på fødeafdelingerne med lav dødelighed og relativt få kejsersnit. Men det er ikke kommet af sig selv. Det koster tid og ekstra personale at sikre en god sund fødsel. En udgift, vi i Danmark har været stolte af at prioritere. Men de brutale besparelser, som vores velfærdssamfund har været igennem de sidste cirka 15 år, sætter patienter og fødende i fare. Konstant skal personalet på sygehusene være på dupperne, gøre tingene smartere og effektivisere. Og selvfølgelig skal de det. Vi skal have den bedst mulige kvalitet ud af skattekronerne. Men besparelser på bemandingen på gulvet har skabt mistillid i befolkningen.

Vi har i Danmark haft en høj standard på fødeafdelingerne med lav dødelighed og relativt få kejsersnit. Men det er ikke kommet af sig selv

Venstre vil konkurrenceudsætte sundhedsopgaver, måle og veje. Og man vil ikke lytte til de offentligt ansatte, og da slet ikke sygeplejersker, sosu’er eller pædagoger. Venstre vil investere i flere Djøf’ere, der kan ulejlige sundhedspersonalet med mere kontrol, mere papirarbejde og mere dokumentation. Alt sammen i håbet om, at konkurrenceudsættelse vil kunne presse mere effektivitet ud af den samme bemanding.

Stop udsultningen af den offentlige sektor, og kom til fornuft: Lad fødeafdelingerne beholde de ekstra penge, som de blev lovet.

Vil du være sikker på ikke at gå glip af det seneste fra Politiken Debat, kan du ‘følge’ Debat på din Politiken-profil. Det eneste du skal gøre er at klikke på ‘Følg’-knappen i toppen af denne artikel og vælge Debat. Derefter vil de seneste artikler fra Debat helt automatisk dukke op i Din Strøm på forsiden af Politiken, når du er logget ind på politiken.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce