Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning. Per Marquard Otzen

Tegning. Per Marquard Otzen

Peter Skov-Jakobsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvem i alverden kan forhindre nogen i at kalde sig imam?

En dansk imam-uddannelse kan være en god ide, men vi kan ikke lovgive om, at man have en uddannelse for at kunne kalde sig imam

Peter Skov-Jakobsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fanatisme har aldrig kunnet se sine medmennesker. Det er en del af det totalitære væsen, at man ser mennesket som et redskab for en højere magt, hvad enten denne er en stat, et folk, en religion eller en ideologi.

Det løber en koldt ned ad ryggen, når religion viser sig at være en hård hånd, og man får en fornemmelse af, at i Guds navn synes nogle mennesker, at de kan tillade sig alt.

Hvis man kommer med Gud i ryggen og vil sine medmennesker til livs, hvad skulle så kunne bremse dette menneske? De vil hele tiden lade omverdenen mærke, at den har Gud på nakken!

Der er ikke andet for end at holde hovedet koldt, og med den engelske overrabbiner Jonathan Sacks blot fastslå, at de handler ikke i Guds navn.

De kommer i vredens, i hadets og i løgnens navn og de bruger religionen som skalkeskjul for deres fordomme, had og uendelige vrede mod omverdenen.

I sidste ende er frisind det eneste, sammen med venlighed, som kan lægge mørkemænd og hadprædikanter ned.

Efter for nogle år siden at have besøgt Det Frie Universitet i Amsterdam, hvor der er en imam-uddannelse og hvor islam studeres på de vilkår, som kristen teologi studeres på ved universitetet, har jeg syntes, at det var en god idé, og at de studier også burde tilbydes i vores land, eller i et nordisk samarbejde.

For det første er det væsentligt, at islam kan studeres på det niveau og med en teologisk hensigt. For det andet fandt jeg, at der måtte være et behov blandt herboende muslimer, at et sådan studium var muligt.

Min grundforudsætning har dog hele tiden været, at det kunne godt være, at jeg syntes at det var en god idé; men det er først og fremmest de danske muslimer, der skal tage tanken til sig.

Det har de gjort i et vist omfang, og studier er nu mulige ved universitetet.

Fremtiden skal indeholde en diskussion om, hvad der holder os sammen som danske, europæere, jøder, kristne, muslimer, ateister, agnostikere, socialister, liberale, konservative osv

Jeg synes, at vi skal tage ugens debat op og overveje sammen med de moskéer, hvor vi ved, at der finder en væsentlig teologisk tænkning sted og sammen med de imamer, der allerede har gjort væsentlige studier, at skabe et rum for eftertanke, kritisk refleksion og studier.

I dansk åndelig tradition er det dog utænkeligt blot at lovgive, at nu skal man have den og den uddannelse for at kunne kalde sig imam. Hvem i alverden skulle kunne forhindre andre i at kalde sig imamer? Der er så mange titler, der er ubeskyttede i dette land!

Desuden er der noget der hedder frisind. Det er frisind, der får et samfund til at hænge godt sammen, for flertal og mindretal mødes i frisindet og giver plads til hinanden.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Lad os dog bruge denne mulighed for at gøre det klart, at i et frit samfund, bruger vi først og fremmest det frie ord til at overbevise vores modstandere med.

Når vi som lever i det frie samfund bliver mødt af ekstremisme, fanatisme og radikaliserede, bliver vi fornødent nødt til at bruge tilstrækkelige politikræfter og i andre sammenhænge militære kræfter for at beskytte os mod de hæmningsløse.

Men vi bliver hele tiden prøvet på, om vi lader os skræmme til at indføre lovgivning, der alligevel ikke kan sikres og som ikke vil give mening og i værste fald blot vil eskalere radikalisering.

Jeg synes også vanvid burde være forbudt. Jeg synes at religiøst vanvid burde være dobbelt så forbudt; men jeg kan ikke lovgive mig ud af dette. Men som borger i et frit samfund kan jeg hele tiden gøre det helt klart, hvilket privilegium det er at leve i et samfund, hvor der er trosfrihed, ytringsfrihed, tankefrihed og hvor jeg hele tiden kan gribe til ordets magt og overtalelsens kunst.

Med mit frisind kan jeg leve sammen med den, der tror anderledes, politisk, religiøst, kulturelt, ideologisk og plædere for at det mindste er, at imellem os skal der herske godt naboskab, respekt for den andens liv.

Det er kun det mindste. Fremtiden skal indeholde en diskussion om, hvad der holder os sammen som danske, europæere, jøder, kristne, muslimer, ateister, agnostikere, socialister, liberale, konservative osv.

Udgangspunktet er at vi er blevet mere forskellige. Vi er her alle sammen, og vi kan lukke øjnene for de andre, men hvad skal det nytte? Så vokser kun vreden og fordømmelsen henover forskellene.

Jeg vil slå et slag for frisindet. Det er en god tradition hos os. Frisindet indeholder en særlig agtpågivenhed over for mindretal. Den skaber også plads til en bred diskussion. I sidste ende er frisind det eneste, sammen med venlighed, som kan lægge mørkemænd og hadprædikanter ned.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Lad os bare se på en ny uddannelse, men vi tager lige dem med på råd, som den uddannelse angår. Det skal ikke bare være en politisk markering. Det skal være et bolværk mod religiøse og politiske fantaster, som ikke skal få os til at fare forskrækkede op.

Jeg foreslår at de rette myndigheder og beslutningstagere henvender sig til blandt andre Moskéen på Rovsinggade, shiamuslimerne i Imam Ali Moskéen, imamerne ved Dansk Islamisk Center, Muslimernes Fællesråd, den nye Mariam Moské og en række andre steder, for i første omgang at drøfte, hvad vi i fællesskab kan gøre for at give plads til teologiske studier af islam og så håbe på, at der blandt muslimer vil opstå et behov for, at nogle skal gøre brug af disse studier. Det handler om at skabe et folkeligt behov.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden