Transkønnet. Maria Haaning er den yngste dansker, der har fået lavet en kønsskifteoperation. Inden da hed hun Henrik. Enhedslisten har stillet forslag i Folketinget for at få fjernet det at være transkønnet fra de officielle lister over psykiske sygdomme, men flertallet af de folkevalgte er imod forslaget.
Foto: Sisse Dupont (arkiv)

Transkønnet. Maria Haaning er den yngste dansker, der har fået lavet en kønsskifteoperation. Inden da hed hun Henrik. Enhedslisten har stillet forslag i Folketinget for at få fjernet det at være transkønnet fra de officielle lister over psykiske sygdomme, men flertallet af de folkevalgte er imod forslaget.

Stine Brix

Danmarks syn på transkønnede er middelalderligt og fodslæbende

At være transkønnet bør ikke være anset som en psykisk sygdom.

Stine Brix

I 1981 fjernede Danmark som et af de første lande i verden homoseksualitet fra listen over psykiske sygdomme. Dengang var Danmark et forgangsland.

I 2013 står transkønnede stadig på både den danske og den internationale liste over psykiske sygdomme. Men når det gælder transpersoners rettigheder, er Danmark langtfra et forgangsland. Vi er middelalderlige og fodslæbende.

Transkønnede er mennesker, som oplever at være født med det forkerte køn. De er ikke sindsyge. De passer bare ikke ned i vores normalitets-kasser.

At sygeliggøre transkønnede er desværre en del af en lang, lang historisk tradition for at kriminalisere, sygeliggøre, ydmyge og udgrænse minoriteter, som har en anden seksualitet, kønsidentitet eller på anden måde afviger fra normen.

Det sætter sig også igennem på gadeplan, hvor transkønnede er blandt dem, som er allermest udsatte hatecrimes.

LÆS KRONIK

Amnesty International og LGBT-DK har i to år forsøgt at råbe sundhedsministeren op for at få hende til at fjerne transkønnede fra listen over psykiske sygdomme. Desværre uden held.

Derfor stillede jeg for et par uger siden et forslag i Folketinget om, at Danmark skulle fjerne transkønnede fra listen over psykiske sygdomme. Dermed kunne vi tilslutte os Argentina og Frankrig, som allerede har taget dette skridt.

Desværre har alle andre partier i Folketinget nu vendt tommelfingeren nedad. De mener, at det er tilstrækkeligt, at Danmark arbejder for, at WHO ændrer den internationale sygdomsliste. Dermed er sagen sparket til hjørne. Og der kan gå mange år, før der sker noget som helst. Hvis der sker noget som helst.

At sygeliggøre transkønnede er desværre en del af en lang, lang historisk tradition for at kriminalisere, sygeliggøre, ydmyge og udgrænse minoriteter, som har en anden seksualitet

Det er ikke bare symbolik, at transkønnede betegnes som psykisk syge. Det har konsekvenser. Transpersoner, som ønsker behandling, skal møde op på psykiatrisk center ved Rigshospitalet. Der skal være en psykiater tilknyttet behandlingen. Og de skal igennem en længere psykiatrisk udredning.

De betragtes altså helt reelt som psykisk syge af sundhedsvæsenet.

Udredningen indebærer i øvrigt også spørgsmål om man står op eller sidder ned og tisser, og intime undersøgelser af hvilket undertøj, man foretrækker at gå i.

At fjerne transkønnede fra listen over psykiske sygdomme ændrer ikke ved, at transpersoner selvfølgelig skal have mulighed for behandling. En behandling, som tager udgangspunkt i de konkrete problemstillinger, som man møder, når livet leves i en krop, der ikke stemmer overens med kønsidentiteten.

Danmark kunne gå foran og gøre op med diskriminationen. Vi kunne gå foran og dermed lægge et langt mere mærkbart pres på WHO for også at få ændret den internationale diagnoseliste.

I stedet vælger et stort flertal i Folketinget altså at fastholde middelalderlige tilstande, når det gælder synet på transkønnede. Nedslående.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce