Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Tarek Hussein
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstre pisser på de danske soldater

Undersøgelsen af Irak-krigen er af stor principiel betydning.

Tarek Hussein
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For få uger siden valgte den nyvalgte regering, som en af sine første handlinger at nedlægge Irak-kommissionen, som havde til formål at afdække grundlaget for Danmarks deltagelse i den ulovlige krig.

Derved valgte Venstre at pisse på de selvsamme soldater, som man i 2003 sendte i krig med det mindst mulige flertal. Den gang rystede man ikke på hånden, da George W. Bush ringede til Anders Fogh Rasmussen for at få opbakning til krigen. Selvfølgelig deltog vi i amerikanernes krig mod irakerne.

Her mere end ti år senere kan vi konstatere, at Irak er på randen af endnu en borgerkrig, og landet er mere ustabilt end nogensinde før. Krigen i Irak kostede de danske skatteydere 2,4 milliarder kroner, mens regeringen ikke ønsker grundlaget for den selvsamme krig afdækket for en brøkdel af det beløb nemlig de 13 millioner kr., som kommissionens arbejde ville have kostet.

LÆS RASMUS BRYGGER

Danmark er det eneste land, som ikke har haft den mindste grad af selvransagelse efter vores deltagelse i krigen. I USA har Colin Powell gjort det til rutine at undskylde og beklage, at man gik i krig på en løgn, i Storbritannien blev Tony Blair grillet i det britiske parlament i adskillige høringer og han er i dag sat udenfor det fine selskab. I Danmark er historien desværre en helt anden. Anders Fogh Rasmussen endte med at blive generelsekretær i NATO og er i dag nok så komisk konsulent for et internationalt våbenfirma.

Da Anders Fogh i 2009 hårdnakket benægtede, at han var på vej til et nyt job, fik Venstres Inger Støjberg det lidet flatterende øgenavn ’Komiske Inger’ efter den irakiske informationsminister komiske Ali.

Jeg er dybt overrasket over den manglende respekt, som Venstre udviser for den danske befolkning og de familier, hvis børn drog i krig på befaling af Venstres egne politikere i 2003

I disse dage fristes man til at give Venstres Politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, et nyt navn som ’Komiske Jakob’. Han er gang på gang blevet sendt i byen efter lukningen af kommissionen med kommentaren »Nu har vi efterhånden fået undersøgt denne her sag til bunds«.

Det er kun blevet mere komisk og absurd i takt med, at han har fastholdt den kommentar i løbet af sommeren, da først Jyllands-Posten afslørede en skjult aftale med amerikanske lejesoldater, som havde dræbt irakiske civile, og Politiken derefter afslørede, at endnu flere irakiske fanger var blevet overdraget til tortur samtidig med, at forsvaret på mirakuløs vis havde mistet databasen over Irak-fangerne.

Sagen om Irak-krigen bliver mere og mere absurd dag for dag og ligner i høj grad en mørklægning, som ikke er et demokrati værdigt, og som vi traditionelt forbinder med bananrepublikker langt væk fra Danmark.

Man sidder tilbage med det klare indtryk af, at Venstre dækker over partiets kronprins Søren Gade samt den tidligere formand og statsminister, Anders Fogh Rasmussen.

Det kan kun være den eneste forklaring, da der ikke længere er nogen i kongeriget, som i ramme alvor tror på, at »vi har undersøgt den her sag til bunds«, eller at det økonomiske argument skulle være meget mere seriøst.

Undersøgelsen af Irak-krigen er af stor principiel betydning, da den sætter standarden for, hvilken dokumentation vi som befolkning kræver, når vores politikere sender vores børn, fædre og venner i krig tusindvis af kilometer væk, og hvordan de så overholder de konventioner og regler for krigsførelse, som vi har tilsluttet os i årtier.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jeg er dybt overrasket over den manglende respekt, som Venstre udviser for den danske befolkning og de familier, hvis børn drog i krig på befaling af Venstres egne politikere i 2003. Politikere som ikke tvivlede et sekund med at sende dem i krig, men som i dag gør alt hvad de kan for at obstruere og ødelægge arbejdet for de, som ønsker at undersøge grundlaget for krigen.

Otte danske soldater blev dræbt i Irak, og otte gange var vi vidner til, at daværende forsvarsminister Søren Gade som oftest tog imod kisterne med de afdøde, når de landede på Flyvestationen i Krarup.

Her kunne han godt fælle en tåre eller to, men den samme respekt kunne han og hans parti ikke udvise for de afdøde og deres familier, når offentligheden og den danske befolkning ønskede krigens grundlag undersøgt. Eller som Komiske Jakob udtalte på vegne af sit parti; »Come on, nu har vi talt nok om den Irakkrig«.

Fortæl det til de afdødes efterladte. Og fortæl det til de hundredtusindvis af irakere, som mistede livet i krigen.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden