Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Belal El-Khatib er født og opvokset i Danmark. Han er midtpunkten i en intenst debatteret sag om dansk statsborgerskab.
Foto: FRANDSEN FINN

Belal El-Khatib er født og opvokset i Danmark. Han er midtpunkten i en intenst debatteret sag om dansk statsborgerskab.

Tarek Hussein
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et blåt flertal gjorde tirsdagen til en sort sort dag for demokratiet og ytringsfriheden

Vi er langt fra enige med Belal El-Khatib - faktum er dog, at uanset om man bryder sig om ham eller ej, så har han aldrig opfordret til vold.

Tarek Hussein
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I går valgte et blåt flertal i Folketingets Indfødsretsudvalg at fjerne islamisten Belal El-Khatib fra et lovforslag, som ville have givet ham statsborgerskab. Alt sammen på baggrund af hans holdninger. Denne dag er af rigtig mange årsager en sort dag for det danske demokrati og med beslutningen bevæger man sig på et skråplan, hvor man går på kompromis med nogle af de grundlæggende værdier, som vores demokrati er bygget på.

Vi er langt fra enige med Belal El-Khatib. Ja, vi synes sågar, at hans holdninger er radikale og den ene af os har bekæmpet hans og ligesindedes tanker i adskillige år med ordet og pennens magt. Faktum er dog, at uanset om man bryder sig om ham eller ej, så har han aldrig opfordret til vold og i min forståelse af det danske demokrati, så skal der være plads til yderliggående holdninger, så længe, at disse holder sig indenfor rammerne af dansk lovgivning.

I det øjeblik, hvor vi bevæger os ud over det, så skaber vi et forfærdeligt meningstyranni, som vi almindeligvis ikke forbinder med Danmark. En art sindelagskontrol, som ultimativt vil føre til en heksejagt imod enhver anderledes tænkende.

Ideen om at fjerne Belal fra lovforslaget blev født i Naser Khaders baghave. Det er alt andet lige ironisk, at en mand, som har ordene 'demokrati' og 'ytringsfrihed' tatoveret på kroppen ikke er i stand til at rumme andre synspunkter og holdninger, når det virkelig gælder.

At være såkaldt ytringsfrihedsfundamentalist er let nok, når man overvejende er enig med forskellige synspunkter i debatten. Nej tolerancen og den ubestridte støtte til ytringsfriheden bliver først sat på prøve, når yderliggående holdninger bliver fremsat i debatten. Og her er Naser Khader dumpet med et massivt -3.

Gårsdagens beslutning har en anden fatal konsekvens. Sagen vil og bliver allerede brugt af radikale miljøer herhjemme som det ypperste eksempel på det angivelige hykleri, som finder sted, hvor særligt radikale muslimske holdninger bliver censureret og behandles nidkært mens andre ekstremister slipper billigt

Sandheden er nok, at han og andre har så lidt tillid til det danske demokrati, at de er villige til at give køb og gå på kompromis med de selvsamme værdier, som man antageligt forsøger at beskytte. Det store spørgsmål er, hvorvidt Naser Khader og andre ville have fjernet Belal Al-Khatib fra lovforslaget den gang han var formand for Dansk Folkepartis Ungdom i Roskilde, selvudnævnt racist som hadede araber og råbte efter folk med mørk hud på gaden? Vi tvivler stærkt.

Denne nye praksis er grundlæggende utrolig udansk og er almindeligvis noget, som vi forbinder med regimer langt væk fra vores andedam, hvor afvigende holdninger undertrykkes og forfølges ved hjælp af udemokratiske midler.

Denne sag bør få enhver politiker, meningsdanner og dansker op af stolen, da vi alle bør være alvorligt bekymret for hvad det næste mon bliver? Hvem skal næste gang bestemme, hvilke holdninger og synspunkter, som skal undertrykkes ved lov? Udgangspunktet bør til enhver være, at så længe holdninger holder sig inden for rammerne af dansk lov, så giver vi plads til dem og bekæmper dem med ord og argumentets magt.

Gårsdagens beslutning har en anden fatal konsekvens. Sagen vil og bliver allerede brugt af radikale miljøer herhjemme som det ypperste eksempel på det angivelige hykleri, som finder sted, hvor særligt radikale muslimske holdninger bliver censureret og behandles nidkært mens andre ekstremister slipper billigt. Det ligger i en skarp forlængelse af den mistænkeliggørelse, som i vid udstrækning finder sted og som man jo desværre kun kan være tilbøjelig til at anerkende et stykke hen af vejen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er og har til enhver tid været demokratiets paradoks, at det ligger indbygget, at man ultimativt kan ændre demokratiet ved hjælp af det selvsamme demokrati.

Men her må vi stole på, at så længe vi har tillid til vores egne værdier og argumenter, så skal demokratiet nok overleve under forudsætning af, at de spilleregler vi som samfund har sat bliver fulgt.

Vil du være sikker på ikke at gå glip af det seneste fra Politiken Debat, kan du ‘følge’ Debat på din Politiken-profil. Det eneste du skal gøre er at klikke på ‘Følg’-knappen i toppen af denne artikel og vælge Debat. Derefter vil de seneste artikler fra Debat helt automatisk dukke op i Din Strøm på forsiden af Politiken, når du er logget ind på politiken.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden