Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nej. Masseovergrebene mod kvinder i Køln nytåraften har medført stribevis af demonstrationer - som den her i lørdags.Fpto. Jürgen Schwartz/AP.
Foto: Juergen Schwarz/AP

Nej. Masseovergrebene mod kvinder i Køln nytåraften har medført stribevis af demonstrationer - som den her i lørdags.Fpto. Jürgen Schwartz/AP.

Tarek Hussein
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overgrebene i Køln har skabt myten om en islamisk sexleg

Seksuelle overgreb som catcalling, befamling og voldtægt er alt sammen kategoriseret som forbudt i islam.

Tarek Hussein
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter de seneste dages debat om overgrebene i Köln og andre europæiske storbyer nytårsaften har der pågået en debat om baggrunden for denne nye type overgreb, hvor store grupper af mænd overfalder unge kvinder.

Den debat er superrelevant, men kun så længe den foregår på et faktuelt korrekt grundlag.

I kølvandet på overgrebene i Köln har de tyske medier og flere danske debattører og meningsdannere talt om overgrebene som ’taharrus gamea’, som i flere tilfælde er blevet oversat til en art islamisk sexleg eller tilladelse til at begå overgreb på intetanende kvinder.

Derfor er det på sin plads at få fakta på bordet og affeje nogle allerede etablerede myter, som står i vejen for en saglig debat, og som bruges aktivt af politikere og debattører til at sætte en personlig dagsorden. Så lad os få styr på et par ting.

PIA OLSEN DYHR

For det første kan det arabiske ord ’taharrus’ bedst oversættes til ’sexchikane’, mens ’gemea’ betyder ’kollektiv’. Altså er der tale om kollektiv sexchikane.

Det opleves ofte enten ved et enkelt individ, som fløjter efter en pige, smider en ulækker bemærkning eller går skridtet videre og befamler hende. Eller det kan foregå i den kollektive version, hvor store grupper af unge mænd samles og forgriber sig på en enkelt eller flere kvinder.

I begge versioner er det klamt og afskyeligt ud over alle grænser. På individbasis findes de her idioter overalt i verden lige fra Amman i Jorden til København, Tokyo og New York, hvorimod det i dets kollektive version er særligt udbredt i Egypten, Algeriet, Indien m.fl.

Hver gang et eller andet går galt i Mellemøsten eller en idiot med baggrund herfra foretager en uhæderlig handling, så er Islam altid den eneste årsagsforklaring

For det kan andet kan det nævnes, at ofrene for disse angreb både er muslimer, ikke-muslimer og kvinder med og uden tørklæde. Jeg har selv været involveret i adskillige skænderier, konfrontationer og sågar slåskampe, når mine søstre er blevet udsat for catcalling på åben gade nogle steder i Mellemøsten.

POLITIKEN MENER

For det tredje så lad os lige afveje en anden myte, nemlig at det skulle være et særligt muslimsk fænomen, som tager afsæt i koranen eller andre hellige tekster. Ud over det faktum, at langt de fleste kvinder, som udsættes for disse overgreb i Mellemøsten selv er muslimer, så har det absolut ingen plads i Islam.

Seksuelle overgreb, herunder catcalling, befamling og voldtægt, er alt sammen kategoriseret som ’haram’.

Den øverste kategori i klassificeringen over forbudte handlinger, som fører til store synder. Og det er uanset om en sådan handling begås overfor en kvinde, som har muslimsk, kristen eller buddhistisk baggrund. Det kommer i en meget kendt beretning, at når du ser en kvinde komme gående så sænk blikket blandt andet som udtryk for respekt for den pågældende kvinde. Det bør derfor være indlysende, at sådanne overgreb ikke har nogen plads indenfor islamisk teologi eller praksis.

ULLA TORNEMAND

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Afslutningsvis kan man knytte en bemærkning til det faktum, at hver gang et eller andet går galt i Mellemøsten eller en idiot med baggrund herfra foretager en uhæderlig handling, så er Islam altid den eneste årsagsforklaring. Og det er ligegyldigt, om der er tale om terror, sexchikane, fattigdom eller krig. Det kan kun være fordi, at de er muslimer. Da 6 indiske mænd i december 2012 valgte at gruppevoldtage og gennemtæve en ung 23-årige kvinde indtil hun døde, så var der ingen som påstod, at det måtte have rod i den hinduistiske tro og de tilhørende tekster.

De her overgreb er resultatet af en række faktorer, herunder seksuel frustration, fattigdom og andre socio-økonomiske årsager, som går på tværs af tro og etnicitet.

Jeg erkender fuldt ud, at vi har et særligt problem visse steder i Mellemøsten, hvor unge ikke kan have sex før ægteskab samtidig med, at de ikke har pengene til at blive gift, før de er fyldt tredive, og så bliver svaret for nogle at indgå i disse forfærdelige angreb.

Det er vigtigt, at vi har disse diskussioner, og at vi ikke stirrer os blinde på en enkelt årsag, da vi derved aldrig når til roden at problemerne. Så nej ’taharrush gamea’ er ikke nogen islamisk sexleg eller jihad, og enhver, som foretager en sådan handling uagtet religiøs eller etnisk baggrund, skal fordømmes og udstilles, da overgreb på kvinder ikke hører til i et civiliseret samfund.

Vil du være sikker på ikke at gå glip af det seneste fra Politiken Debat, kan du ‘følge’ Debat på din Politiken-profil. Det eneste du skal gøre er at klikke på ‘Følg’-knappen i toppen af denne artikel og vælge Debat. Derefter vil de seneste artikler fra Debat helt automatisk dukke op i Din Strøm på forsiden af Politiken, når du er logget ind på politiken.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden