Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning. Per Marquard Otzen

Tegning. Per Marquard Otzen

Uffe Elbæk
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er 25 skridt mod en venlig revolution

Brug min liste som et kærligt los i røven og lav lidt larm i gaden.

Uffe Elbæk
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I forrige weekend afviklede Alternativet en lang række arrangementer - politiske laboratorier, som vi kalder dem - rundt om i landet. Selv deltog jeg i København på det politiske laboratorium om folkeskolen. Arrangementet fandt sted på Rådsmandsgades skole på ydre Nørrebro og vi var vel 50-60 mennesker i skolens fællesrum og kantine.

Den yngste deltager gik i 7. klasse, den ældste var på den anden side af de 70. Der var kort sagt stor aldersspredning og livserfaring i rummet. Og langt de fleste kendte ikke hinanden på forhånd.

Det var kun godt, fik vi at vide. For hvis der skal udvikles bæredygtige samfundsløsninger og træffes kloge og eftertænksomme politiske beslutninger, er der brug for ikke bare ét, men mange perspektiver.

I en af pauserne talte jeg med en kvinde, der arbejder som selvstændig, men som i mange år havde arbejdet indenfor det private. Hendes begrundelse for at deltage i arrangementet var, at hun ikke længere følte, hun kunne stå på sidelinjen og lade stå til, mens Danmark udvikler sig til et samfund med et næsten enøjet syn på vækst, præstationskultur, karakterhysteri og dem-og-os-tænkning. Hvorefter hun sagde: »Det er jo ikke bare kloden, der ikke længere kan magte presset – det er også os mennesker. Vi går lige så stille i stykker indeni. Men hvordan kommer vi dog ud af det forbandede hamsterhjul?«.

Ren fantasi? Nej det er ikke. Den venlige revolution er allerede i gang. Mange steder på kloden - også her i Danmark

Hun har fuldstændig ret, synes jeg. Men hvad er så svaret – eller svarene? Personligt er jeg ikke længere i tvivl. Der er brug for en radikal anden tilgang til de problemer, vi står over for. Tiden er ikke længere til symptombehandling og finjusteringer her og der. Dertil er kriserne for dybe, langstrakte og komplekse.

LÆS LEDER

Der er brug for et helt andet perspektiv på vores forståelse af, hvad der skaber gode samfund, lykkelige liv, bæredygtig udvikling og respekt for de kommende generationers ve og vel på kloden. Kort sagt: Der er brug en holdningsrevolution.

En revolution der kalder på viljen og lysten til at gøre op med nuværende fastlåste politiske positioner, vanetænkning, magtdomæner og beslutningshierarkier. En revolution, som efterspørger nye demokratiprocesser, beslutningsmodeller og en langt mere direkte relation mellem borger og beslutningstager. Som hjælper os med at finde modet til at forestille os den nuværende klassiske opdeling af samfundet helt anderledes og bedre. Og som lader os tro på et alternativ til de lukkede magt- og videnssiloer, der præger Danmark i dag.

Ren fantasi? Nej det er ikke. Den venlige revolution er allerede i gang. Mange steder på kloden – også her i Danmark – bliver der eksperimenteret med både dele- og cirkulær økonomi, forsøg med direkte demokrati og langt mere borgerinddragelse i de politiske beslutningsprocesser. Og vi ser nye virksomhedsmodeller, der mest af alt minder om generation 2.0 af andels- og kooperationsbevægelserne fra det 19. århundrede. I dag bliver de kaldt B-corp- eller 4. sektor-virksomheder - i hvert fald i USA.

Nedenfor giver jeg et bud på en A-Å for den venlige revolution. Listen er skrevet for at inspirere og ikke mindst opildne

Men indtil vi får et fælles sprog og begrebsapparat for, hvad disse nye virksomheds- og institutionsformer og andre repræsentanter for en ny økonomiforståelse skal hedde og genkendes på – altså udover at de tager afsæt i en erkendelse af, at vi ikke kan eller må bruge flere af jordens knappe ressourcer end kloden er i stand til at gendanne - kan vi jo hver især bruge tiden på at gøde jorden for denne spirende nye revolution, der hvor vi nu engang arbejder og bor.

For hvis vi er tilstrækkelig mange, der starter vores egne lille hverdagsrevolution, er der en god chance for, at vi kan skabe en så stor lyst til forandring i samfundet, at vi trods alt undgår et sammenbrud af både vores civilisation og klodens balance.

Men hvordan får man løbet sådan en hverdagsrevolution i gang? Man starter med at tænke nye tanker. Give sig lov til at stille spørgsmålet: Er det her virkelig det? Kan vi virkelig ikke gøre det bedre?

Nedenfor giver jeg et bud på en A-Å for den venlige revolution. Listen er skrevet for at inspirere og ikke mindst opildne. Et slags kærligt los i røven til os alle. Eller en mental playliste til lidt seriøs larm i gaden, om du vil.

Til gengæld håber jeg, at du vil dele dine revolutionserfaringer med os andre. For jo flere historier, der er derude om den venlige revolution, jo stærkere et kulturelt virusangreb kan vi lave på den økonomiske og politiske model, der lige nu – bogstaveligt talt – suger alt liv ud af ikke bare kloden, men også af hver eneste af os.

Du har ret til at være her. Basta. Stå ved hvem du er. Giv udtryk for, hvad du føler og mener

Anarki. Start med at læs nogle udvalgte tekster af og bøger om Emma Goldmann, en legendarisk amerikansk anarkist. Følgende Goldmann citat har fulgt mig siden jeg var ung: »If I can't dance, I don't want to be part of your revolution«.

Børn. Brug tid sammen med nogle børn, dine egne eller andres. Når du er sammen med børn, kommer du både ned i tempo og genopdager verden på ny set gennem deres øje og spørgsmål. Samtidig vil du opleve, at verden altså er større end dig og din egen lille navle. Hvilket aldrig har skadet nogen.

Cykel. Få dig en cykel, hvis du ikke allerede har en. Cyklen må være tæt på at være den mest geniale demokratiske opfindelse overhovedet. I hvert fald hvis man bor i en by. Der er faktisk kun godt at sige om den. Den er billig i drift. Du kommer i form af bruge den. Og byen bliver mindre forurenet og langt sjovere at bevæge sig rundt i.

Detaljen. Djævelen er i detaljen. Øv dig i både at have øje for de små ting og samtidig beholde det store overblik. At kunne gå op i helikopterperspektivet det ene øjeblik for et splitsekund senere at zoome ind på detaljens detalje er udtryk for stort organisatorisk talent og overblik.

Entreprenør. Drop tanken om at du tager en uddannelse for at få tilbudt et job. Nej, du skal tage en uddannelse, fordi du har lyst til at skabe et job. Det 21. århundrede er iværksætterens århundrede. Det er os selv, som skal udvikle alle de gode idéer, der skal redde planeten ud af dens krise. Så det er bare med at komme i gang med at sætte i værk.

LÆS DEBAT

Fornemmelser. Du ved godt, når noget er rigtigt eller forkert. Men alt for ofte bliver vi alligevel usikre på vores intuition og undlader at handle derefter. For bagefter at finde ud af, at det vi mærkede, var rigtigt nok. Hav tillid til din intuition - langt de fleste gange holder den.

Grænser. Hvor går din grænse? Hvad vil du være med til, og hvad vil du ikke være med til? Og hvorfor? Men måske endnu vigtigere: Hvornår har du sidst brudt en af dine egne grænser? Der, hvor du for alvor bevæger dig ud i ukendt territorium. Hvis det er lang tid siden, så var det måske en idé at gøre det snart igen.

Humor. Drop selvhøjtideligheden og punktér de andres. Vi skal kunne le af os selv, ellers kan vi ingenting – mindst af alt tillade os at le ad andre.

Intelligens. Har intet at gøre med høje karakterer. Eller om du kan kongerækken, årstallet for 30-årskrigen eller Karen Blixens pseudonymer (selvom det kan være godt at vide). Intelligens handler derimod om at kunne se sammenhænge, danne mening, mærke verden – både den udenfor, som den inden i dig selv. Gå på opdagelse i din egen intelligens. Og ræk ud efter de andres.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jeg. Du har ret til at være her. Basta. Stå ved hvem du er. Giv udtryk for, hvad du føler og mener. Og accepter aldrig, at der er nogen, der forsøger at gøre dig mindre end du er.

Konflikt. Se dem i øjnene. Ikke for at gøre dem større, men for at finde ud af, hvad der egentlig føder dem. Find frem til konfliktens rod – og tag fat om den i stedet for symptomerne.

Ligeværd. De andre har præcis lige så meget ret til at være her som dig. Husk derfor, at selvom du må gøre lige hvad du har lyst til, gælder dette kun så længe det ikke begrænser andres frihed. Også de kommende generationers. Først der kan vi tale om egentligt ligeværd.

Opsøg mennesker, der mener noget andet end dig selv. Sæt dig ind i deres ståsted og perspektiver

Mod. Er at sige fra over for uretfærdighed og overgreb i hverdagen. Men mod er også at vise, at du er sårbar og kan begå fejl. Eller at sige: »jeg elsker dig« og mene det. At synge højlydt, mens du cykler gennem byen. Mod er mange ting og kommer i mange former. Uanset hvordan du giver udtryk for dit personlige mod, gør det dig smukkere.

Nu. Det er nu, det gælder, så lad være at tøve og gør det ordentligt. Vær tilstede, nysgerrig og oprigtig.

Organisation. Tag del der, hvor beslutningerne træffes. Om det er i din opgang, på din arbejdsplads, i sportsklubben, i dine børns skole eller til den årlige sommerfest. Træn dine lederegenskaber og dine evner til at motivere andre. Der er ikke noget sjovere end bagefter at kunne sige: »Vi gjorde det. De andre snakkede bare om det, men vi gjorde det sgu!«.

Præcision. Du kommer ingen vegne uden at gøre dig umage. Vis verden hvad målrettet, godt og præcist arbejde er.

Ros. Det er utroligt, hvad velfortjent ros kan gøre for den, der får den. Både chefer og rengøringspersonale får alt for lidt ros. Prøv det - og se en gladere organisation.

Solidaritet. Vi var aldrig kommet hertil, hvis ikke vi havde udvist solidaritet overfor hinanden. Vi står på skuldrene af dem, som igennem historien tog opgøret, konflikterne og konfrontationerne med uretfærdigheden. Nu er det din tur.

To. Det er godt at være sig selv. Men det er endnu bedre at være to. Både i kærlighed og aktivisme. Men altså kun hvis en og en bliver mindst tre. For summen skal være større end antallet af enkeltdele. Ellers kan det være lige meget.

Under radaren. Skærp dit fokus på alt det, der sker lige under radaren. På din arbejdsplads, der hvor du bor eller i din opgangskreds. Hvad er folk optaget af? Hvilke spørgsmål bliver diskuteret? Hvem siger hvad og hvorfor? Og hvad fortæller det dig om den fremtid, der er lige rundt om hjørnet?

Vovemod. Smag lige på det ord. Der er noget rigtig godt over det. Både det at være vovet og det at være modig. I familie med vovemod er dumdristighed. Det skal vi til gengæld have meget mindre af.

Ynde. Der er mange måder at komme igennem verden på. Larmende, klodset eller kejtet. Og så er der dem, der bare gør det med ynde. De har det bare i sig. Os andre skal have trænet den evne op. Men når det først er sket, glider det hele til gengæld meget lettere. Ud fra devisen: Du får det du giver.

Ærlighed. Du kommer længst med ærlighed, har vi lært. Men hvorfor er det så svært at leve op til? Fordi det kræver, at du tager ansvar for dit eget liv. Står ved det, du mener, det du ser, det du føler, det du tror på. Det skaber konflikter. Men det giver også personlig integritet, respekt og autoritet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Øer. Og broer hænger sammen. Sådan er det i Danmark. Men sådan er det også os mennesker imellem. Vi er heldigvis ret gode til at bygge broer her til landet. Lad os blive ved med det. For ude i den store verden, men også herhjemme, bliver der flere og flere, der er optaget af at bygge mure. Træn dine brobygger-evner. Det har fremtiden mere end nogen sinde brug for.

Åbenhed. Over for nye perspektiver. Opsøg mennesker, der mener noget andet end dig selv. Sæt dig ind i deres ståsted og perspektiver. Hvorfor ser de verden, som de gør? Kan de have en pointe? På den måde træner du dig selv i at gå hele vejen rundt om en given problemstilling. Rygklappere er der nok af. Produktivt oprigtigt modspil er der for lidt af.

Q, Z, W og X – får næste generation lov til at lege med.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden