Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning. Per Marquard Otzen

Tegning. Per Marquard Otzen

Zenia Stampe
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Indvandrere puster liv i de affolkede landområder

Danmark er blevet - og bliver - et rigere land af indvandring.

Zenia Stampe
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Under Europa-parlamentsvalget blev der ført en meget negativ kampagne mod østeuropæere. De blev bl.a. omtalt som »græshopper«, der »hopper ind på marken, suger al energi ud og derefter hopper videre til næste mark«.

Men virkeligheden er faktisk den stik modsatte: Østeuropæerne bidrager til vores samfund. Tidligere på året lavede Dansk Arbejdsgiverforening en undersøgelse, der viste, at den danske stat tjener 1 mia. kr. på østarbejderne.

Og nu viser en ny undersøgelse, lavet af Ugebrevet A4, at østeuropæerne endda er med til at løse et helt konkret og meget væsentligt samfundsproblem: Affolkningen af landområderne.

Østeuropæerne tager nemlig jobs i yderområderne, køber hus på landet, handler lokalt og sætter deres børn i den lokale folkeskole. På den måde er de med til puste liv i de danske landområder, der længe har lidt af affolkning, butiksdød, skolelukninger, faldende huspriser osv.

LÆS DEBAT

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvordan det også var indvandrere, der pustede liv i byerne for 30 år siden. Dengang led byerne i den grad af butiksdød, men i dag er der kiosker, grønthandlere, pizzeriaer, frisører, bagere, cykelsmede, hæle- og nøglebarer, renserier og caféer på hvert gadehjørne. Mange ejet og drevet af indvandrere.

Det er lige før, man kan sige, at indvandrerne har vækket de døde butikker og brancher til live!

For mig står det derfor helt klart, at Danmark er blevet og bliver et rigere land af indvandring. Og det er jeg ikke ene om. Under overskriften 'Velkommen, bienvenue, witamy' afholdt Dansk Industri for nylig det årlige topmøde. Her var hovedbudskaberne, at 'udenlandske medarbejdere er en gevinst for hele det danske samfund' og 'de udlændinge, der kommer til Danmark for at arbejde, bør ifølge DI få en varm velkomst'.

Dansk erhvervsliv – og dermed dansk økonomi – kan ikke klare sig uden udlændinge. Vi har brug for flere udlændinge end vi modtager i dag, hvis vi i fremtiden skal have råd til at bevare og udvikle vores velfærdssamfund. Det er en kendsgerning.

Men det er selvfølgelig også en kendsgerning, at der kan opstå problemer i kølvandet på indvandring. Dem skal vi blive bedre til at tage hånd om, inden de opstår. Først og fremmest ved at integrere de nye indvandrere og deres børn, så der ikke opstår et dem-og-os. For det kommer der kun problemer ud af. Den lektie har vi lært.

Lad os derfor glæde os over indvandrerne: De puster liv i landdistrikterne, ligesom de i sin tid pustede liv i byerne. Tja, man har næsten lyst til at tyvstjæle et bestemt partis slogan og sige: Indvandrere er et frisk pust over landet!

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden