Tegning: Mette Dreyer

Tegning: Mette Dreyer

Zenia Stampe

Bådflygtninge er hele Europas skamplet

Vi har selv valgt, at mennesker må risikere deres liv for at få vores beskyttelse.

Zenia Stampe

Lige nu mødes de europæiske regeringsledere for at diskutere, hvad EU kan gøre for at forhindre flere bådflygtningetragedier. Men når jeg følger debatten og ser nogle af de forslag, som både danske politikere og EU-kommissionen er kommet med, så spørger jeg mig selv, om de overhovedet har forstået, hvad problemet er.

For problemet er jo ikke løst ved, at man forhindrer flygtninge i at tage den farlige tur over Middelhavet. Jo, vores – Europas – problem er måske løst. For så behøver vi ikke tage os af flere flygtninge, og vi slipper endda for den dårlige samvittighed, når ligene ruller op på vores kyster.

Men flygtningenes problem er ikke løst. Vi har bare skubbet det væk fra os selv. For ganske vist er den sidste tur over Middelhavet farlig. Men den er ikke farligere end det, flygtningene er flygtet fra; den rejse, de har tilbagelagt; eller det liv, de ville kunne leve, hvis de blev på den anden side af Middelhavet.

Jeg har ærlig talt svært ved at se danske som europæiske såkaldte 'løsningsforslag' som andet end egoistisk og amoralsk ansvarsforflygtigelse. Endda forklædt i påtaget medlidenhed og medfølelse

Det er jo derfor, de sætter livet på spil på de faldefærdige både. Fordi de allerede har risikeret deres liv ti gange, og fordi risikoen for at drukne trods alt er mindre end chancen for endelig – ENDELIG – at komme i sikkerhed.

Og husk: Når de vælger denne vej, så er det jo ikke fordi menneskesmuglerne har bildt dem ind, at turen foregår på en luksusliner med top security. Så er det fordi, vi – Europa – har lukket alle andre veje. Det er os, der har valgt, at mennesker, der har brug for og krav på vores beskyttelse, skal risikere deres liv for at få den.

Jeg er helt med på, at løsningen heller ikke er, at alle flygtninge skal til Europa. Men hvis vi insisterer på at skubbe problemerne væk fra os selv, så må vi i det mindste hjælpe med at løse dem dér, hvor de så ender. Det betyder markant mere hjælp til konflikt- og kriseramte områder. Markant mere hjælp til nærområderne. Markant bedre handelsvilkår for de fattige lande.

Og indtil jeg ser et seriøst bud på det, har jeg ærlig talt svært ved at se danske som europæiske såkaldte 'løsningsforslag' som andet end egoistisk og amoralsk ansvarsforflygtigelse. Endda forklædt i påtaget medlidenhed og medfølelse.

Jeg tror på, at den, der har overskud, har et ansvar. Og vi har overskud, og dermed ansvar. Men lige nu er det desværre mit indtryk, at vi bruger vores overskud til at skubbe problemerne væk, snarere end på at løse dem. Det er en skamplet på os. Og det er skamplet på hele Europa.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce