Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning: Mette Dreyer
Foto: E/Politiken-Tegning

Tegning: Mette Dreyer

Zenia Stampe
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nationalismen bliver ikke mæt af at blive fodret

Vil vi virkelig være den generation, der satte et af verdenshistoriens største freds- og velstandsprojekter over styr på grund af kortsigtede indenrigspolitiske fordele?

Zenia Stampe
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Storbritannien forlader EU. Det står nu fast. Så hvad skal vi lære af det?

Vi skal lære, at nationalismen er tilbage i europæisk politik. I mere end et halvt århundrede virkede vaccinationen fra de to verdenskriges rædsler. Den hjalp befolkningerne til at modstå fristelserne fra den stærke mand, de billige budskaber og den populistiske nationalisme.

Men nu er nationalismen og populismen tilbage, og det truer os alle. Europas værste dæmoner er vækket igen. Og hvad mere er: De dæmoner bliver ikke mætte af at blive fodret af skvattede politiske ledere, der ikke tør tale nationalismen imod. De bliver bare større og endnu mere sultne.

POLITISK REDAKTØR

Det er afstemningerne i både Storbritannien og Danmark et bevis på. Begge lande havde forhandlet favorable særordninger på plads med EU. Alligevel sagde begge landes befolkninger nej tak.

Hvorfor? Fordi mer’ vil have mer’. Man kan ikke bruge hver dag på at puste til den populistiske nationalisme og så forvente, at folk finder deres indre europæer frem, når de skal ned og stemme. Det er naivt.

Desværre er det, som om det ikke rigtig er trængt ind i flere af de europæiske hovedstæder. For hvordan lyder reaktionen fra mange politikere? Jo, den lyder igen: Det er EU’s skyld. EU skal slankes. EU skal reformeres.

Selvfølgelig skal vi se på EU. Det projekt skal hele tiden reformeres, det skal blive bedre og mere i tråd med befolkningernes ønsker. Men befolkningerne i Danmark og Storbritannien har jo fået tilbudt slanke særordninger – og har sagt nej. Derfor kommer vi heller ikke uden om, at det her ikke kun er et spørgsmål om, hvilket EU vi vil have. Det er også et spørgsmål om, hvorvidt vi overhovedet vil have et EU.

Danmarks interesse kan aldrig være et Europa i opløsning

Men hvad er vi overhovedet uden EU? I Danmark er vi kun 5,6 millioner mennesker. Vi er et lille land, som de fleste i verden ikke kender. Alligevel rejser vi ud med stor tryghed og selvtillid. For når vi viser vores rødbedefarvede pas, har vi hele det europæiske fællesskab i ryggen. Et rigt fællesskab, der står vagt om sine borgeres muligheder og rettigheder.

Det fælles Europa åbner døre for Danmark, danske borgere og danske virksomheder, og det giver os mulighed for at møde de trusler, som præger vores nutid, som klimaforandringerne, flygtningekrisen og globale økonomiske sammenbrud. Alle disse trusler kan køre lige hen over Danmark, hvis vi står alene. Men i Europa kan vi møde dem.

PIA OLSEN DYHR

Alle proeuropæiske politikere har et gigantisk ansvar for at gå foran og formidle det til vores vælgere. Også selv om der er flere kortsigtede point i at tale om krumme agurker, lakridspiber og østarbejdere på dagpenge og dermed puste til den generelle nationalisme og EU-skepsis.

Det er en skæbnetime for Danmark og Europa. Vil vi virkelig være den generation, der satte et af verdenshistoriens største freds- og velstandsprojekter over styr på grund af kortsigtede indenrigspolitiske fordele? Lokker magten og jagten på meningsmålingerne virkelig så meget, at vi er villige til at risikere Danmark og Europas fred og velstand? Eller er det på tide, at vi sætter Danmarks og danskernes interesser først?

Danmarks interesse kan aldrig være nationalismen. Danmarks interesse kan aldrig være et Europa i opløsning.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden