Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Terrorfrygt. Alisiv Ceran blev i går på tidspunkt mistænkt for at ville begå en terrorhandling - det var en stor misforståelse og han tager misforståelsen med et smil.
Foto: Privatfoto

Terrorfrygt. Alisiv Ceran blev i går på tidspunkt mistænkt for at ville begå en terrorhandling - det var en stor misforståelse og han tager misforståelsen med et smil.

Zubair Butt Hussain
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvor længe skal vi lade os intimidere af frygten for terror?

Gårsdagens episode i S-toget viser, at frygten for terror har fået et vist tag i os.

Zubair Butt Hussain
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trods vores verbale standhaftighed om ikke at ville lade os kue ved ytringer, trusler og kampen mod terror, så synes gårsdagens tilfælde at indikere, at frygten for terror, eller frygten generelt, har fået et vist tag i os. Hvis frygten altså ikke nærmest har overtaget os, set i lyset af vores efterreaktioner.

Med en noget bred (race-)profilering – 30-årig mand, mellemøstligt udseende, iført snavsede khaki-bukser, sort kasket, sort t-shirt, sort skæg – har en ung studerende ifølge politiet ’tiltrukket sig en mistanke, der gør at man ikke tager nogen chancer’ (Ritzau).

Den generelle forhøjede terrortrussel, der er mod Danmark, og én kvindes observation i toget har medført, at man i går satte en ’jagt’ ind på en mand i henhold til nævnte profil.

Mon profileringen ville passe en mainstream hipster, hvis det mellemøstlige udseende ikke var nævnt? Gad vide hvordan det konforme mellemøstlige udseende egentlig er?

Hele miseren får en ganske salig udgang, da man finder ud af, at den unge mand vitterligt var nervøs og sad og læste en bog om terror. Det hele skyldtes hans nært forestående eksamen og ikke en terrorplan, der blev læst op på ved højlys dag.

Storstilet eftersøgning af en udskyldig mand får mange til at stille spørgsmålet. Er jagten på terror gået for langt? Kilde: politiken.tv/Peter Vintergaard, Henrik Haupt

Det har heller ikke skortet på verbale ovationer fra politiet og nogle folkevalgte over, at den unge mand har taget hele situationen med ophøjet sindsro og overskud.

Politiet synes, at han tackler situationen meget flot, mens Marie Krarup på sin Facebook-profil skriver: ’Ham kan jeg godt li’!’, efterfulgt af et citat fra den unge mand, Alisiv Ceran (AC), der godt kan forstå, at en mørk mand med skæg, der læser om terror, vækker opsigt.

Karen Hækkerup maner også til besindighed på sin Facebook-side efter at have rost politiet for den professionelle indsats og skriver, at ’Vi skal alle sammen passe på hinanden, og det synes jeg dagens hændelser er tegn på, at vi gør!’.

En journalist spørger også AC, hvordan han har det med at være årsagen til et sådant postyr? Uagtet hvor stedmoderlig en behandling AC syntes at have fået grundet sin eksamensnervøsitet, så skal det hele blot tolkes som samfundets årvågenhed og ønsket om at ville passe på hinanden.

At den beskrevne profil måske passer på hundreder, hvis ikke tusinder, skal der ikke dyrkes yderligere flueerotik omkring.

Jeg kan udmærket forstå, at AC forsøger/formår at tage situationen, nærmest undskyldende, i strakt arm – det ville ikke være rart at blive beskyldt for at trække racisme- eller offerkortet oven på en sådan oplevelse.

Den danske ’husperker’ skal jo helst tage afstand på de rette tidspunkter, finde sig i marginalprofilering og forstå, at udseendet bare godt kan være mod en, hvis etniciteten ikke afføder en vis portion fersk udstråling – tænk, at jeg tillader mig at skrive noget sådan!

Det vækker mildest talt nogen undren hos undertegnede, at vi, bemærk ’vi’, ikke synes nærværende episode giver os anledning til selvransagelse trods forhøjet terrortrussel.

Selvsagt skal politiet og PET være i stand til at udføre deres arbejde, men hvor længe skal vi lade os intimidere af en frygt, der måske også er hjulpet delvist på vej af medier, politisk italesættelse og en latent indre svinehund?

Til det retoriske spørgsmål af en genistreg, om hvorvidt der ikke findes ’kræfter’, der vil os, vores frihed, åbne samfund m.m. til livs, så er svaret ’sandsynligvis’. Men behøver vi at hjælpe disse, formoder jeg, marginaler, på vej?

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden