Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Anders Jerichow har skrevet dagens signatur.
Foto: Jacob Ehrbahn

Anders Jerichow har skrevet dagens signatur.

Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jerichow: Vær ikke bange for vores egen skygge

Saudiarabisk advokat truer danske aviser – ja, ja, det går nok

Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi skal lære at slappe af.

Det duer ikke, at vi farer sammen, så snart nogen hvisker ’Muhammedtegninger’.

Natten mellem lørdag og søndag var den gal igen.

’Saudi-Arabien stiller ultimatum til danske aviser’, hed det i toppen af danske webaviser natten mellem lørdag og søndag.

LÆS ARTIKEL Nej, det gjorde Saudi-Arabien ikke. Kun en privat advokat i kongedømmet. Og hverken arabiske eller internationale medier nævnte i deres webaviser overhovedet, at advokaten Faisal A. Z. Yamani krævede en undskyldning af danske chefredaktører for, at de i februar 2008 publicerede den omstridte tegning af profeten Muhammed – den med bomben i turbanen. Men Al-Jazeera på nettet: Ikke en linje. BBC World News: Ikke et ord. Den saudiske avis ’Arab News’: Ikke en stavelse. Men i Danmark: Uha, uha, vi er vel ikke blevet bange for vores egen skygge? Hr. Yamani og hans klienter er åbenbart stadig vrede. Ikke alene vil de have en undskyldning. De kræver også, at danske chefredaktører skal love aldrig at bringe andre profettegninger eller materiale, som strider imod den måde, som Yamanis klienter fortolker islam. Undskyldningen skal være i hus 1. oktober. Ellers minder advokaten om risikoen for forbrugerboykot af Danmark. Det er naturligvis Yamanis gode ret – både at være stiktosset på danske aviser og at fortolke tegningen, som han vil. Også at true med boykot og at anlægge sag det bedste, han har lært. Men rolig, helt rolig.

Danske medier får tics
Både Yamani og medierne risikerer at skyde langt over mål.

Striden om tegningerne står ikke længere mellem muslimske stater og – hverken – de danske tegnere, de danske aviser eller den danske stat. Ingen muslimske regeringer går op i denne sag længere.

Og ingen muslimske regeringer lader tegningerne spolere forholdet til vores stat – om end mange af deres diplomater godt kan lide at stikke til sagen og minde om tegningernes eksplosive potentiale.

Tegningesagen er i praksis bilagt i muslimske lande. Det er ikke noget, man snakker om, ikke noget, der udløser heftige demonstrationer eller nogen voksende boykot mod Danmark og danskere. Det er heller ikke noget, som de lokale aviser tager specielt alvorligt.

Men historierne lørdag nat viste, at danske medier får tics, når vi hører ordet ’Muhammedtegninger’, selv midt om natten – mens arabiske og internationale redaktører lægger sig om på den anden side.

Men, ja, desværre vil der stadig være fundamentalister og politiske ekstremister ude i verden, som vil bruge den umiddelbare forargelse og vrede over tegningerne, når det passer i deres opgør med os eller med lokale regeringer.

Al-Qaeda og andre forbrydere vil også puste til gløderne fra profetballaden, når de satser på konfrontation mellem deres verden og vores – eller bare på en lille eksplosion hjemme hos sig selv.

Og sagen er, at regeringerne i de muslimske lande er mere bange for fundamentalisterne end for os.

Lad ham bare

Vi må derfor selv lære at leve med profetaffæren. Måske var tegningerne fjollede. Måske var de provokerende. Måske var hensigten ikke rar. Hele den efterfølgende ballade med verdensomspændende protester, dødsfald, brandstiftelse mod danske ambassader og terror var i hvert fald ikke til at holde ud. Men verden ville være et ringere sted at slå teltpælene i, hvis det var forbudt at tegne religiøse eller ideologiske ikoner. De omstridte karikaturer var ikke ulovlige i Danmark, og de burde ikke være ulovlige ude i verden, heller ikke i Saudi-Arabien. Om tegninger af profeter er en god idé, bør være et moralsk spørgsmål, ikke et juridisk. Hr. Yamani vil åbenbart puste til gløderne en gang til. Lad ham bare. Det meste af den muslimske verden tager det roligt – så kan vi vel også. Danske medier får tics, når vi hører ordet ’Muhammedtegninger’, selv midt om natten – mens arabiske og internationale redaktører lægger sig om på den anden side.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden