0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lars Løkkes 10 største fortrængninger

Kunne statsministeren venligst forholde sig til 2010 i stedet for 2020?

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Krysterpolitik. Mon ikke danskerne foretrækker en statsminister, der forholder sig til virkeligheden anno 2010 frem for at drømme sødt om 2020?

Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Lars Løkke Rasmussen afledningsmanøvre på weekendens landsmøde i Venstre virkede formidabelt.

Hele den forsamlede presse hoppede på statsministerens limpind og gik amok i dækningen af hans ’danske drøm’ og hans 10 målsætninger om, hvordan Danmark skal være i 2020. Dermed slap statsministeren behændigt for ubehagelige spørgsmål om Danmarks aktuelle problemer.

Men det er rendyrket krysterpolitik, at statsministeren ikke er mand for at se realiteterne i øjnene. Skulle statsministeren have fortrængt dem, følger der her en liste – i uprioriteret rækkefølge – over de 10 af de største problemer i 2010.

1. Økonomi i frit fald
Dansk økonomi er hårdere ramt af finanskrisen end de fleste andre lande. Det seneste år er den økonomiske aktivitet reduceret med 7,2 pct. Alene i årets andet kvartal svandt Danmarks BNP ind med 2,6 pct. I Europa klarer kun Estland og Litauen sig dårligere.

2. Ledighed eksploderer
På blot et år er arbejdsløsheden mere end fordoblet. I september var der 113.500 personer registeret arbejdsløse. De økonomiske vismænd vurderer, at arbejdsløsheden i 2011 når op på 171.000. Samtidig forventes det, at 60.000 personer vil være i aktivering. Det svarer til en ledighed på 8 pct.

3. Ungdomsarbejdsløshed
I sin tiltrædelsestale i Folketinget lovede Lars Løkke Rasmussen sin 19-årige søn, Bergur, at han aldrig skulle komme til at kende til ungdomsarbejdsløshed. Det løfte har statsministeren allerede brudt. Den økonomiske krise rammer ekstra hårdt blandt de yngste. På et år er arbejdsløsheden blandt 16-24-årige næsten tredoblet.

4. Hul i statskassen
Skattestoppet og regeringens massive skattelettelser har givet et kæmpe hul i statskassen. Næste år når underskuddet på de offentlige finanser op på 100 mia. kr. I 2008 var der et overskud på 60 mia. kr. Ifølge Sydbank har kun Irland oplevet en større forværring.

5. Krisepolitik uden effekt
Regeringens bestræbelser på at dæmpe effekterne af krisen har hidtil været uden stor effekt. På trods af milliardstore skattelettelser rokker privatforbruget sig stort set ikke ud af stedet. Og de seneste tal viser en forværring af forbrugertilliden. Der er ingen tegn på, at bankpakkerne virker. I stedet for at sende låne pengene ud i samfundet beholder bankerne pengene selv.

6. Dødstallet vokser i Afghanistan
29 danske soldater er indtil videre døde i Afghanistan, og det bliver mere og uklart, hvad Danmarks strategi er. Mens Storbritannien og Tyskland nu ønsker en konference om en exitstrategi, er udenrigsminister Per Stig Møller (K) gerådet ud i et uskønt slagsmål med de danske soldater, der forholder sig kritisk til Danmarks tilstedeværelse i Afghanistan.

7. Klimaindsats i krise
Ikke alene må Lars Løkke Rasmussen (V) konstatere, at der ikke kommer en juridisk bindende klimaaftale ud af topmødet i København. Danmark er samtidig et af de lande, der har sværest ved at leve op til Kyoto-aftalen. Ifølge aftalen skal Danmark i 2012 have nedbragt sin CO2-udledning med 21 procent i forhold til 1990-niveauet. Nye tal viser, at Danmark kun har reduceret udledningen med 4 pct.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage