0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Signatur: Lars Løkke har læst sin Machiavelli

Statsministerens eneste bog afslører en markant liberal dagsorden for det danske sundhedsvæsen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
BORBERG THOMAS
Foto: BORBERG THOMAS

»Løkkes strategi er at udsætte folk for spredte forsøg med privatisering og udlicitering, så vælgerne vænner sig til en hverdag med mindre statsvelfærd«.

Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Magt har intet med moral at gøre. Så enkelt har alt for mange uddraget læren af Niccolò Machiavellis skelsættende bog ’Fyrsten’ fra 1532.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har i en overset debatbog fra 1997 fundet frem til en anden vigtig ledetråd: Store samfundsforandringer skal sniges igennem med snarrådig statsmandskunst.

Forgængeren sminkede sig med store tanker. Anders Fogh Rasmussen (V) trak på hele idéhistorien i sin lommefilosofiske bog ’Fra socialstat til minimalstat’ fra 1993. Her stødte læseren på liberale tanker fra f.eks. Robert Nozick og Ayn Rand.

Danmarks nye statsminister har en anden tilgang til verden. Lars Løkke Rasmussen (V) kan se det store i det små.

I ’Hvis jeg bli’r gammel – en ældrepolitisk debatbog’ fra 1997, som er Løkkes foreløbig eneste bogudgivelse, nøjes han med at henvise til én enkelt statstænker: Niccolò Machiavelli, renæssancemanden, der som den første afkoblede politisk magtanalyse fra guddommelige betragtninger.

Som motto for første kapitel har Lars Løkke valgt at bringe et lille citat fra Machiavellis ’Fyrsten’: »Det er værd at huske, at intet er så vanskeligt at gennemføre, eller hvis heldige udfald så usikkert, som nyordninger. Man har alle dem til fjende, som en bevarelse af de gamle forhold gavner, og finder kun lunkne forsvarere i dem, der venter sig fordele af det nye«.

Ny kurs: Mindre velfærd
Pointen er, at befolkningens evige forandringsangst tvinger den politiske leder til at bevæbne sig med handlekraft og vilje til at tvinge ideer igennem på trods.

’Fyrsten’ blev skrevet som en håndbog til Lorenzo II de Medici, der herskede i republikken Firenze i 1500-tallet. Debatbogen ’Hvis jeg bli’r gammel’ er skrevet med udgangspunkt i erfaringerne fra et andet lille fyrstendømme, Græsted-Gilleleje Kommune, hvor Lars Løkke Rasmussen var 1. viceborgmester, før han blev amtsborgmester i Frederiksborg Amt.

Lars Løkke Rasmussen udfolder en klar liberalistisk dagsorden i bogen. Han vil forberede en aldrende befolkning på en fremtid, hvor skatteyderne ikke vil betale for tidlig tilbagetrækning og gratis hjemmehjælp. Minimalstaten er omdømt til det hyggelige ’Græsted-Gilleleje-modellen’. Men Løkke har mange forslag, der peger i retning af mindre fælles velfærd.

- Privat opsparing: »Alle aldersbestemte særregler skal afskaffes«, og videre: »Folkepensionen bør erstattes af en obligatorisk, individualiseret opsparing«.

- Afskaf efterlønnen: »Efterløn skal afskaffes hurtigst muligt. Indtil det sker, skal efterlønnen justeres, så det bliver attraktivt at gå på efterløn senest muligt«.

- Total udlicitering: »Offentlig ældreservice skal drives mere effektivt, og alle barrierer for konkurrence og privat opgaveløsning på ældreområdet skal fjernes«.

- Fuld brugerbetaling: »Der skal indføres en indkomstgradueret brugerbetaling på den praktiske hjemmehjælp«.

Ikke populære
Målsætningerne er klare.

  • Ældste
  • Nyeste