0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Søren Ryge er vor tids Proust og Voltaire

Glem ’Alene i vildmarken’, for nu sprænger Søren Ryge bambussen væk med dynamit i haven, der blev hele Danmarks have

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Søren Ryge med pibe. Foto: Claus Bonnerup

Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

David Attenborough har Galápagos og alle mulige andre eksotiske steder til sin rådighed, Jacques Cousteau havde sin dybhavsverden, forfatteren Marcel Proust sin elskede hvidtjørn i landsbyen Combray udenfor Paris, men i Danmark har vi filosoffen fra Djursland, slow-tv’s ukuelige langdistanceløber: Søren Ryge Petersen, eller kort og godt: Søren Ryge.

Det vil sige, vi har ham ikke længere på samme måde som hidtil, for ikke nok med at verden som bekendt er af lave i forvejen, men efter 28 år bliver der nu heller ikke sendt flere direkte udsendelser fra Søren Ryges have, som vi har lært at kende så godt som vores egen lomme. Det er allerede en gammel nyhed, jeg ved det, men kulturelle jordrystelser, og lad os bare kalde Rygestoppet for en epokal begivenhed, skal have tid til at bundfælde sig, så tillad mig først nu at riste denne lille rune over den grønfingrede hippie-’naturists’ formidable tv-indsats.

Lad os begynde med det moderne gennembrud, som vi her på avisen hylder, fordi det slap så mange friheder løs, at Klaus Rifbjerg mange år senere kunne ryge hash på Kulturministeriets trappe. I Søren Ryges have slipper man for den slags nymodens pjat, samtidig med at ingen kan være i tvivl om, at den muld, Ryge selv er rundet af, er gavmild, rummelig og tolerant. Altså bortset fra hvis man er en due, der hænger med næbbet, eller en mink, der har forvildet sig ind i hans lade. Så slår Ryge ihjel, så folk hopper hjemme i stuerne. Har Søren Ryge mon nogensinde været skæv? Han kunne godt se lidt sådan ud med håret, skjorten, hængerøven og gummirøjserne, og husk også dengang, han tog sin gamle soldaterkasket på, men han har i hvert fald aldrig vist os den del af haven, hvor hampeplanterne gror. Hvis de altså gør det.

Jeg så programmet, hvor han kørte rundt i sit område i bil. Åh, nej, tænkte jeg. Det gider jeg fandeme ikke se. Men min krop, hele mit system, ville noget andet. At jeg kunne finde på at slukke, var blot en sekundlang vildfarelse, jeg blev langsomt trukket ned i sofaen, for nu fortalte han om de heste til venstre for bilen, som havde forvildet sig ind på Eriks mark, og der var også nogle, godmodigt gumlende køer til venstre! Vi kom både gennem krat og åbent landskab, mens bilradioen spillede lavmælt under hans beroligende jyske diktion, som vi kender så godt.

Fra det helt nære blik, som zoomer ind på en tidsel, til det lange, der nyder Djurslands vidder. Fra forår til efterår. Taler med planterne, som var de gamle venner eller tilrejsende, der har brug for at hvile ud eller få asyl. En mand vandrer i sin have, peger på jord, sår og planter, venter, ser det spire og gro, mens han taler til kameramanden, hvis skygge det ikke gør noget, man ser. Søren Ryges have er blevet den have, vi kender bedst. Danmarks Have. Stedet, hvorfra der er forbindelseslinjer til de gamle på gårdene, til brødrene Anders og Julius, men også til de færøske rebslagere og Søren selv i færøsk sweater med sølvknapper på venstre skulder og lyksaligheden funklende uden på kroppen.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere