Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kompliceret teknologi gør skjorte pletafvisende

Pletafvisende hvid bomuldsskjorte. Lyder det opreklameret? Politiken har testet skjorten, og det er rigtigt nok!

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Man tager ikke bare lige en hvid skjorte på.

For mange kan der ligge strategiske overvejelser om, hvornår den hvide skjorte er en egnet beklædningsdel.  Meget lidt skal der nemlig til, før den ligner en pallet af farvede pletter. Alt fra kaffe, rødvin og tomatsovs, har det med at finde vej til det hvide stof, inden festen skydes i gang.

Men frustrationen over pletter kan høre fortiden til.

To iværksættere, en dansker og en hollænder, har investeret i en kompliceret teknologi kaldet patenteret nanoteknologi og i samarbejde med franske forskere, har de produceret en pletafvisende hvid skjorte under mærket Labfresh.

For det blotte øje er der intet anderledes over skjorten, og lader man fingrene glide ned over stoffet, føles det som helt normalt bomuld.

Det er det bare ikke. Bomuldstråden er nemlig behandlet med nanoteknologi, der går ind og ændrer på stoffets opbygning, og gør den pletafvisende.

Eller i hvert fald næsten.

Der findes nemlig to måder at bruge nanoteknologi på i tekstiler. Den ene er ved enten at dyppe eller spraye stoffet med kemikalier, så det får et ekstra lag, der gør det 100 procent pletafvisende og sikrer, at stoffet ikke krøller. Men metoden er miljøbelastende.

»Den anden måde er at behandle selve bomuldstråden med nanoteknologi, og det er det, vi har gjort«, siger en af entreprenørerne bag skjorten, Kasper Brandi Petersen.

Først bliver den enkelte bomuldstråd behandlet men nanoteknologi. Så bliver det igen behandlet, når flere tråde er blevet til et stykke stof for til sidst at gennemgå en sidste behandling, når skjorten er syet færdig.

Men det er ikke lige så effektivt.

»Det er ikke hundrede procent pletfrit, men det er tæt nok på til, at man ikke behøver bekymre sig om det. Og fordi den ikke er 100 procent pletfri, så kan du ånde i den, og den er lige så blød som andet højkvalitetsbomuld,« siger han.

Færre vaskedage og bæredygtighed

Kasper Brandi Petersen har selv skjorten på i 10 dage, inden han smider den til vask, fortæller han.

Jo længere tid man går med skjorten, jo mindre hvid bliver den. Der skal dog meget til, før den begynder at lugte, forklarer Kasper Brandi Petersen.

»Vi plejer at sige, at det ikke er sportstøj. Det er lavet til, at man kan cykle på arbejde og have den på i hverdagen«.

Færre vaskedage får tøjet til at holde længere og får folk til at købe mindre. Derfor kan stof, der er behandlet med nanoteknologi, være bæredygtigt, mener Kasper Brandi Petersen.

»Den tid, du bruger på den her skjorte, har lave miljømæssige konsekvenser, fordi du vasker og stryger mindre og har den i mange flere år end en normal hvid skjorte«.

Indtil videre tager det tre måneder at producere en skjorte. Og hele processen foregår i fire forskellige lande; Kina, Taiwan, Frankrig og Rumænien, forklarer Kasper Brandi Petersen.

Er det ikke ubæredygtigt, at skjorten skal igennem fire lande, før den er færdigproduceret?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Når man starter noget nyt op, er der ikke så mange, der kan finde ud af at lave det hele et sted. Så vi bliver nødt til at finde nogen, der kan lave en lille ting ad gangen. De, der er gode til at lege med et stykke tråd på et nanoteknologisk niveau, de kan ikke finde ud af at sy en skjorte«, siger han og peger på, at når først teknologien er faldet rigtigt på plads, vil de kunne gøre det 50 procent mere simpelt.

Det, regner han med, bliver i april, hvor forudbestilte skjorter også vil blive sendt af sted.

Det er ikke første gang, man høre om smudsafvisende tøj. Hvad tænker du om, at der er en vis skepsis omkring det?

»Jeg kan godt forstå, at der er en skepsis. For der er mange, der har lavet noget med nanoteknologier uden at være klar. Men hvis du har valget mellem at vælge en hvid skjorte til 750 kroner, som du kan få pletter på, hvis du spiser spaghetti bolognese, eller en, som ser ud på samme måde, føles på samme måde, men er pletafvisende, hvad ville du så vælge? Jeg ville vælge den, der ikke kan få pletter på«.

Bliver den billigere, når det bliver lettere at producere skjorterne?

»Forudbestilling på skjorten koster 750 koner. Efterfølgende vil den komme til at koste 900 kroner. Men den vil ikke blive billigere, for vi vil gerne bruge pengene på mere forskning. Vi gør det ikke for at udvikle et dyrt produkt, der skal ses som eksklusivt. Det kan være, vi kan sætte prisen ned på et tidspunkt, men resten af året  tør vi ikke røre ved prisen. Det er der for meget usikkerhed omkring«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden