Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

  Luftfoto af København. Indre by, Nyhavn og Kongens Nytorv.
Foto: Per Folkver

Luftfoto af København. Indre by, Nyhavn og Kongens Nytorv.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kommuner vil uddele bøder til Airbnb-værter

Der er huller i det lovforslag, der skal føre til skattekontrol af privates udlejning via Airbnb. Sådan lyder det fra blandt andet kommuner, der vil have lov at uddele administrative bøder og kontrollere lejekontrakter.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lovforslaget er blevet betegnet som både historisk og vidtgående.

Men nu advarer både kommuner, lejere og hotelbranchen om, at der er alvorlige huller i regeringens forslag til skærpet kontrol med de flere hundrede tusinde danskere, der tjener penge på at leje deres private bolig ud via netportaler som Airbnb.

Ifølge forslaget, som behandles i Folketinget lige efter jul, får kommunerne ellers for første gang en lovfæstet ret til at opsøge borgerne på privatadressen for at tjekke, om deres bolig bliver lejet ud efter reglerne.

Kommunerne får også mulighed for at samkøre registre og tjekke de enkelte borgeres forbrug af el og vand via forsyningsselskaberne.

Alt sammen værktøjer, der skal hjælpe især de store kommuner med at kontrollere en omsiggribende, sort udlejningsindustri.

Men selv om værktøjerne er et skridt på vejen er det slet ikke nok, lyder kritikken blandt andre fra Københavns Kommune:

»Det giver jo ikke meget mening at opsøge folk i privaten eller for den sags skyld at samkøre registrene, hvis vi ikke ved, hvor mange dage de enkelte borgere har lejet ud«, siger Københavns teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL).

»Vi så gerne, at både lejeren, ejeren og også Airbnb fik pligt til at indberette antallet af udlejede dage foruden størrelsen af de indtægter, der er hentet hjem på forretningen. Skal kontrollen være effektiv, vil det også være en stor hjælp, hvis kommunerne i samme runde kunne stille krav om at se lejekontrakter og andet dokumentation for lejeperiodens omfang«, siger borgmesteren.

Hele opgange lejet ud

Hun lægger ikke skjul på sin og kommunens dybe bekymring over den private udlejningsindustri, der har bredt sig som ringe i vandet i kølvandet på netportaler som Airbnb.

»Jeg får jævnligt henvendelser fra folk i indre København, på Christianshavn og nu også på Nørrebro, hvor hele opgange er lejet ud og domineret af turister med rullekufferter«.

»Og det betyder jo, at mange af de boliger, vi har så hårdt brug for til beboelse, bliver rene hotellejligheder. Vi får i værste fald hele bydele, hvor der ikke er rigtige beboere, og som er utrygge at færdes i, samtidig med at det presser boligpriserne i vejret«, siger Ninna Hedeager Olsen.

Både Københavns Kommune, Horesta og Danmarks Lejerforeninger ser et særligt problem i de flere tusinde nybyggede projektboliger, der slet ikke er omfattet af en bopælspligt.

Her er det praktisk talt umuligt at kontrollere udlejningsaktiviteterne, lyder meldingen i flere af de høringssvar, der er afgivet i forbindelse med lovarbejdet.

Frygt for kontrolfri zone

Som reglerne fungerer i dag, kan myndighederne først kontrollere en bolig, når den har været anvendt som helårsbolig. Men det kræver, at en borger lader sig registrere på boligen med en folkeregisteradresse.

Og det kan være en langvarig proces.

»Med de nuværende regler er der åbnet en ladeport for snyd. Hvis et firma eksempelvis køber nogle af de her nyopførte lejligheder og bruger dem til forretningsforbindelser, der så kan overnatte, når de er i København, jamen så kommer de her boliger jo aldrig ind i vores system med en folkeregisteradresse og en bopælspligt. Så har vi fået en kontrolfri zone«, siger Ninna Hedeager Olsen.

Står det til Københavns Kommune, skal loven ændres, så der er bopælspligt på alle boliger, så snart de er opført og klar til indflytning.

Samtidig anbefaler både Københavns Kommune og Kommunernes Landsforening (KL) regeringen at lade kommunerne uddele hurtige, administrative bøder til de borgere, der lejer ud i strid med reglerne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»En mulighed for at kunne udstede administrative bøder kunne være medvirkende til, at kommunerne fik mulighed for at stoppe ulovlig benyttelse og afslutte boligregulerings-sager hurtigere«, skriver KL i sit høringssvar.

Også hotel-, restaurant- og turisterhvervets brancheorganisation Horesta efterlyser flere kontrolbeføjelser, end der er skrevet ind den nye Airbnb-lov.

»Kommunerne bliver sat på en fuldstændig umulig opgave uden reelle redskaber. Selv hvis de tager ud på en adresse for at se, om der er lys i vinduet, eller hvis de kigger på opgørelser over el- og varmeforbrug, kan de ikke vide, hvem der har tændt lyset eller brugt varmen. Det kan lige så vel være en Airbnb-lejer som den, der bor i lejligheden«, siger politisk direktør, Kirsten Munch.

Tvivl om udlejning af værelser

Hun peger også på, at der kun er afsat 5 millioner kroner årligt til kontrollen.

»Selv hvis alle midlerne bliver fordelt mellem kommunerne, er det slet ikke penge nok til, at der kan iværksættes en særlig målrettet kontrol – endsige at ansætte en kontrolmedarbejder«.

Horesta er ikke i tvivl om, at den store private udlejningsindustri fortsat vil vokse.

»Politisk har man givet de private udlejerne endnu større økonomiske fordele ved at udleje boliger som hotelværelser, og uden reelle kontrolmuligheder bliver de fastsatte grænser for, hvor mange dage man må udleje, uden reel betydning«

»Og så er der tilmed opstået uklarhed, om udlejning af værelser skal være omfattet af reglerne. Det bliver helt ukontrollabelt, hvis du, når du først har lejet din lejlighed ud i de tilladte 70 dage, blot kan fortsætte med at leje enkeltværelser ud bagefter«, siger Kirsten Munch.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra erhvervsminister Rasmus Jarlov (K).


Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden