Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Mathias Svold
Foto: Mathias Svold

Et drømmesyn, hvis tørsten melder sig. Denne vandpost er installeret af Grundfos på Skanderborg Festival i 2015.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny app skal vise vej til fontæner, hvor du gratis kan fylde din vandflaske

Politisk aftale om plastik baner også vej for en mere bæredygtig takeawaykultur.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske forbrugere betaler jævnligt en femmer for en flaske vand i supermarkedet eller 10, 20 eller måske endda 30 kroner i en kiosk.

Ifølge producentforeningen European Federation of Bottled Water, EFBW, forbruger vi årligt 117 millioner liter flaskevand, svarende til 21 liter per indbygger.

At det er cirka dobbelt så meget som i 2005, viser, at ønsket om at have vand ved hånden, uanset hvor man er, er vokset. Men nu skal det være lettere – og billigere – at få slukket sin tørst, når man er på farten.

Alle offentligt tilgængelige fontæner nu kortlægges og gøres tilgængelige på en app

For at mindske forbruget af kildevand, specifikt for at undgå at sætte nye plastikflasker i omløb, skal alle offentligt tilgængelige fontæner nu kortlægges og gøres tilgængelige på en app, så folk let kan se, hvor de gratis kan fylde vand på en medbragt flaske.

Initiativet er et af 11 ekstra aftalepunkter, som regeringens plastikhandlingsplan er blevet suppleret med efter en forhandlingsrunde. Dermed bakker alle Folketingets partier op om en politisk indsats, der skal nedbringe spild af og forurening fra plastik.

Butikker kan også lokke med vand

Krumtappen i planen er et nationalt plastikcenter, som ventes etableret i løbet af et halvt års tid. Kortlægningen af fontæner vil ske i samarbejde med vandselskaber og kommuner. Private virksomheder og foreninger kan også tilmelde sig, hvis de ønsker at tiltrække kunder eller besøgende ved at udbyde gratis postevand.

»Jeg har selv prøvet at stå i Legoland, hvor der er lang kø ved den vandpost, der findes. Folk vil gerne have drikkedunke med og mulighed for at fylde dem op. Nu bliver det meget lettere at finde et sted at gøre det«, siger Radikale Venstres miljøordfører, Ida Auken, som har arbejdet for at få punktet med.

I udlandet er vand uden klimabelastning fra flaskeproduktion, tapning og transport allerede et konkurrenceparameter. Adskillige restauranter har tilmeldt sig appen Tap, som viser vej til gratis drikkevand i mange europæiske og amerikanske byer. I den engelske by Bristol gør Refill App det let for turister og lokale at få slukket tørsten uden at belaste miljøet med engangsflasker.

Politisk ukorrekt skær

Ifølge producentforeningen EFBW er over 70 procent af det flaskevand, som danskerne køber, uden brus. Det indikerer, at flaskevandet i høj grad drikkes som erstatning for vandhanevand. Derved adskiller vi os fra svenskerne, som i 7 ud af 10 tilfælde køber flaskevand med brus. Deres forbrug lignede ifølge Samvirke danskernes, indtil en massiv debat om flaskevands klimabelastning i 2006 gav varen et politisk ukorrekt skær. I dag er det svenske forbrug af flaskevand kun halvt så stort som danskernes.

Den politiske aftale om plastik lægger også op til at skubbe takeawaykulturen i en mere bæredygtig retning. Forbruget af emballage af engangsplastik skal kortlægges i samarbejdes med restaurationsbranchen, alternative emballagetyper skal miljøvurderes, og forskellige returordninger skal udvikles og afprøves.

»Plastik er et utrolig godt materiale, hvis det bruges på en ansvarlig måde, men et stort miljøproblem, når det kun bruges en gang. Derfor presser vi på for at få gang i et system, hvor der er pant på takeawaykopper, så man får udviklet nogle af bedre kvalitet, der kan bruges igen og igen. Det vil sende et signal til alle dem, der sælger kaffe, om, at det er den vej, vi går. I kan lige så god komme på banen«, siger Ida Auken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden