0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Midt i en økonomisk optur: Ledige over 60 år bliver sorteret fra på jobmarkedet

Selv om virksomhederne skriger på arbejdskraft, og politikerne hæver pensionsalderen, havner alt for mange seniorer i langtidsledighed, der ifølge kritikere både skyldes aldersdiskrimination og en tvivlsom indsats i jobcentrene.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Jobcentre forskelbehandler unge og ældre ledige, lyder krktikken.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Inge-Lise Sørensen mener selv, at hun har 10 gode arbejdsår tilbage i sin 65-årige krop. Alligevel er hun folkepensionist.

Talrige arbejdsgivere ser nemlig anderledes på hendes alder, mener hun:

»Jeg bliver jo ikke engang kaldt til samtale. Heller ikke til de job, hvor mine kvalifikationer er helt i top. Og jeg har efterhånden søgt flere hundred job«.

Nu er Inge-Lise Sørensen tæt på at opgive ævred. Og hun er langtfra alene.

Ledigheden blandt seniorer er lav, men når de først mister jobbet, har de svært ved at få et nyt, viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Kun hver tredje lønmodtager over 60 år, som bliver ledig, har fået nyt job efter 12 måneder. En markant forskel i forhold til de 40-49-årige, hvor over halvdelen har fået et nyt job, 12 måneder efter at de blev ledige.

Langtidsledigheden blandt seniorer står i kontrast til, at manglen på arbejdskraft samtidig har vokset sig stor i nogle brancher. En analyse fra SMVdanmark viste tidligere i år, at mere end hver tredje af de små og mellemstore virksomheder er begrænset af mangel på arbejdskraft.

De ledige seniorer harmonerer skidt med politikernes planer om gradvis at forhøje pensionsalderen ud over de nuværende 65,5 år. Langtidsledigheden er svær at forklare med andet end aldersdiskrimination, lyder det fra regeringens Seniortænketank.

»Alt for mange seniorer ender i lange, uforklarlige ledighedsperioder«, siger tænketankens formand, Harald Børsting.

Han betegner udviklingen som et absurd paradoks. De fleste arbejdsgivere er nemlig ivrige efter at beholde de ældre medarbejdere, de allerede har. Til gengæld kniber det gevaldigt med lysten til at ansætte ledige seniorer.

»Mange virksomheder bærer rundt på en ødelæggende frygt for at ansætte seniorer, måske fordi de er bange for, at de går på pension lige om lidt. Men frygten er ubegrundet, for det er de ældre medarbejdere, der er de mest trofaste«, siger Harald Børsting.

Ældre Sagen opfordrer virksomhederne til at gøre op med et gammeldags syn på samfundets seniorer: »Mange arbejdsgivere har desværre stadig en formodning om, at seniorer ikke er lige så produktive som de yngre kolleger. Men det er ikke kun forkert, det er også problematisk, når politikerne samtidig beder os om at arbejde længere«, siger Anna Debel, økonom og konsulent i Ældre Sagen.

I erhvervsorganisationen Dansk Erhverv peger arbejdsmarkedschef Peter Halkjær på den lave ledighed blandt ældre lønmodtagere. »Det tyder jo ikke på, at seniorerne bliver valgt fra«, siger han.

Halkjær afviser dog ikke, at der kan være et problem i, at ledige ældre har sværere ved at komme i job: »Jeg anerkender, at det desværre ikke kan udelukkes, at der findes eksempler på arbejdsgivere, der skeler til dåbsattesten. Men det er bestemt ikke mit indtryk, at det markant reducerer dine muligheder for at få et job, at du har passeret de 60 år«.

Jobcentre giver ældre færre tilbud

Seniorforskrækkelse handler også i høj grad om landets jobcentre, der ifølge Harald Børsting sjofler aktiveringen af de ældre ledige.

»Seniorerne bliver underaktiveret på jobcentrene. De får færre jobtilbud end de yngre årgange. Det er helt og aldeles uacceptabelt«, siger Børsting, der har sendt kritikken videre til regeringen. Og her bliver den modtaget med dybe panderynker.

»Det er desværre en kritik, vi har hørt flere steder fra«, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S):

»Det er en kæmpe arbejdskraftreserve, vi går glip af, hvis ikke vi leverer en ordentlig indsats i jobcentrene, uanset om det gælder egentlig jobformidling eller et kvalificerende uddannelsesforløb. Det vil jeg tage en alvorlig snak med kommunerne om«.

Kommunerne er klar til at få sagen undersøgt, siger Thomas Kastrup-Larsen (S), der er formand for Kommunernes Landsforenings borgerservice- og arbejdsmarkedsudvalg og borgmester i Aalborg:

»Er der tale om forskelsbehandling, skal vi selvfølgelig gøre noget ved det, for det må ikke finde sted«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere