Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG
Biler
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Toyota smadrer Volvo i crashtest

Myten om større sikkerhed i større biler er brudt. En ny lille Toyota er mere sikker end en stor gammel Volvo.

Biler
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Myten siger, at en gammel, stor Volvo er noget af det mest sikre, man kan køre i.

Den myte punkteres med et højlydt brag i en svensk crashtest, hvor en stor, 13 år gammel Volvo 945 nærmest bliver pulveriseret af en lille, ny Toyota Yaris.

Og passagererne i den lille Toyota Yaris slipper fra sammenstødet med færrest skader.

Dem i Volvoen overlever muligvis slet ikke, viser crashtesten, der er gennemført af det svenske dagblad Dagens Nyheter sammen med forsikringsselskabet Folksam.

Volvoen krøllet sammen
Ingen af bilerne ser godt ud efter sammenstødet, der foregår med 64 km/t. Volvoen er den mest deformerede – den er nærmest krøllet sammen som en øldåse. Det gælder også den forreste vinduesstolpe, der helst skulle forblive intakt.

Venstre forhjul er mast helt ind i kabinen, og de sammenkrøllede metaldele vil give meget alvorlige ben- og bækkenskader til fører og passager. Rattet bliver mast ind i brystet på føreren.

Ikke alle Volvoer fra denne generation har airbag, og det gavner absolut ikke sagen:

Størst er ikke sikrest

»Føreren ville sandsynligvis ikke overleve, hvis der ikke er en airbag. I hvert fald ikke, hvis det er en ældre person«, konkluderer Folksams forskningschef, Anders Kullgren.

Det ser noget bedre ud for dem, der kørte i den lille Yaris. Deformationszonerne har opfanget det meste af smældet, og passagererne vil nok få kvæstelser, men ikke i livstruende grad.

»Mange tror nok, at man er mere sikker i en stor bil, men det behøver ikke være tilfældet. I hvert fald ikke i bytrafik ved lav fart. Er der tale om en ældre bil, så øges risikoen for skader dramatisk. Man skal også huske på, at Volvo er blandt de mest sikre biler fra den tid. De fleste andre biler havde klaret sig ringere end Volvoen i denne test«, siger Anders Kullgren fra Folksam.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden