0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Søren Ryge: Jeg har erklæret krig, totalkrig! Mosegrisene har angrebet mine 2.500 nyanlagte tulipanløg

Mosegrisene har angrebet 2.500 nylagte tulipanløg. Så nu er tålmodigheden slut.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Peter Trimming/Wikimedia
Foto: Peter Trimming/Wikimedia

Nu er det nok. Mosegrise, der også er kendt som vandrotter, skal ud af Søren Ryges tulipanbed, inden det går helt galt.

Haven

Jeg har erklæret krig, totalkrig! Er ellers blevet fredeligere med årene – muldvarpene, rotterne, musene, mår, mink og ræv bekæmpes stadig efter bedste og svingende evne, men det er ikke krig, nærmere instinktivt tidsfordriv. Men forleden lagde vi 2.500 flotte tulipanløg i jorden, og allerede dagen efter var mosegrisene gået i gang med deres store ædegilde. Der var snesevis af huller i tulipanbedet. Mosegrisene snuser sig frem til løgene, graver dem op og transporterer dem til deres hemmelige underjordiske lagre. Hvis der er bare 5-10 mosegrise, vil de kunne stjæle alle tulipanerne inden jul. Det er enhver haveejers mareridt, også mit!

Men i øvrigt er mosegrisene usynlige og næsten harmløse. De roder rundt i køkkenhaven, laver masser af gange, gnaver lidt i rødbeder og gulerødder, og pyt med det. For 10 år siden åd de et nyplantet æbletræ, men jeg plantede bare et nyt. Igennem mine 35 år her på stedet har jeg fanget én eneste mosegris i en muldvarpesaks, og jeg har fortalt danske haveejere igen og igen, at de lige så godt kan opgive kampen mod mosegrise. De er uudryddelige.

Alligevel mobiliserer jeg i disse dage. Med tulipanangrebet er en dybt personlig og irrationel grænse overskredet, og jeg har indkøbt ti rottefælder, der vil blive forsynet med madding af revne gulerødder og kvarte tulipanløg og placeret ved tulipanrækkerne. Mine fem mårfælder er også aktiveret, muldvarpefælderne ligeledes. Desuden går jeg og tænker på ham Henning på Sejerø, der fangede 20 mosegrise om dagen i billige muldvarpefælder. Og på ham Peter, der brugte mange timer på at lede udstødningsgas fra plæneklipperen ned i mosegrisenes gange, hvorpå de forsvandt og vendte tilbage dagen efter. Og på dengang for mange år siden, da jeg fik kommunen til at lægge giftgaspiller ud i gangene, og vi måtte evakuere børnene fra deres værelser, fordi mosegrisene også havde undermineret det gamle hus, og der lugtede af gas. Eller den bedste: Da jeg fik den strålende idé at fylde gangene med vand og drukne dem og så stod der med haveslangen og ventede, indtil en våd mosegris endelig dukkede op og skyndte sig væk. Først da kom jeg i tanker om, at de også kaldes vandrotter og trives lige så godt i vand som i jord. Svømmer som fisk.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere