Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Investering. En standardaltan på 1,5 x 3 meter koster typisk fra 100.000 kroner, men så kan den ud over adgang til udeliv også gøre boligen mere værd. Især hvis den har plads til bord og stole samt er vestvendt ind mod gården.
Foto: Lars Hansen

Investering. En standardaltan på 1,5 x 3 meter koster typisk fra 100.000 kroner, men så kan den ud over adgang til udeliv også gøre boligen mere værd. Især hvis den har plads til bord og stole samt er vestvendt ind mod gården.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Altanen er det nye samtalekøkken

I øjeblikket bliver der sat 4.000 nye altaner op hvert år på boligejendomme.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Først skulle man have nyt køkken. Sådan et med kombineret krea- og kogeø, hvor familien kunne samtale. Så skulle man have nye badeværelser med brusehoveder så store som tallerkener. Og nu er det altan, man skal have, især hvis man bor i lejlighed i Storkøbenhavn.

LÆS ARTIKEL

»Der er stor interesse i at investere i altaner. Det gælder både ejere og andelsejere, men vi ser også tendensen på udlejningsejendomme. Det er rigtig positivt, for det øger både kvaliteten og gør lejlighederne mere attraktive«, siger Torben Christensen, direktør i Ejendomsforeningen Danmark, der varetager ejeres, udlejeres og ejendomsadministratorers interesser.

De tre største altanproducenter hedder Altan.dk, Min Altan og Kontech, og de skønner, at de tilsammen hvert år monterer 4.000 nye altaner på eksisterende ejendomme, de fleste i Storkøbenhavn. Ud over det kommer de altaner, der monteres på nybyggeri.

»Man har virkelig fået øjnene op for, hvordan man kan forlænge sin bolig ud i det fri. Altanen er gået fra at være et sted, hvor man stillede malerbøtter og ølkasser, til et sted, der giver livskvalitet, hvor man griller, læser og er sammen socialt«, siger Lasse Bendixen, marketingchef hos Altan.dk.

Altanfirmaet er den største udbyder på markedet. De monterer knap 2.000 altaner om året, og efterspørgslen er fortsat stigende. For fire år siden, i 2009, monterede firmaet 1.375 altaner.

»Vi har været en del af et altan- boom, som har fundet sted specielt i Storkøbenhavn de seneste 10-15 år, hvor altanmarkedet er gået fra at være en niche til at være et etableret marked med flere udbydere«, siger Lasse Bendixen.

En standardaltan på 1,5 meter gange 3 meter koster typisk fra 100.000 kroner, men den bekostelige investering kan som regel svare sig, vurderer Arne Madsen, der er ejendomsmægler i EDC Brønshøj og bestyrelsesmedlem i brancheforeningen Dansk Ejendomsmæglerforening.

»Købergruppen bliver meget større, det er meget nemmere for os at sælge lejligheder med altan, og det betyder, at man får en bedre pris for sin lejlighed«, siger han.

Arne Madsen kan dog ikke sige, præcis hvor meget en lejlighed stiger i værdi, når der monteres altan. Men en altan er især attraktiv, hvis der er plads til bord og stole, hvis den vender ud mod et gårdmiljø, og endelig hvis den er vestvendt, fordi det giver mulighed for aftensol.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det afhænger af individuelle forhold, men som hovedregel er det ikke noget, man kommer galt af sted med at investere i«, siger han.

Mange ansøgninger
Det kræver både en godkendelse fra ejer- eller andelsforeningen samt fra kommunen, hvis man ønsker at montere en ny altan.

I Københavns Kommune mærker de derfor tydeligt den store efterspørgsel på altaner.

Sidste år modtog kommunen 350 altansager, der kan vedrøre en eller flere altaner, mens den blot modtog 200 sager for fem år siden og 180 sager for 10 år siden.

»Vi synes, det er en positiv udvikling, for det vidner om, at beboerne gerne vil blive boende inde i byen i stedet for at rykke ud til haverne uden for byen«, siger områdechef i teknik- og miljøforvaltningen i Københavns Kommune Anette Hølmkjær.

LÆS OGSÅ

I Frederiksberg Kommune mærker man også beboernes vilje til at investere i altaner. Kommunens tal går kun få år tilbage, men sidste år modtog den 69 ansøgninger, mens den i 2010 kun modtog 48.

»Vi får helt afgjort flere ansøgninger. Det er noget, vi har diskuteret meget i kommunen, fordi politikerne længe har ønsket at lempe reglerne«, siger leder af Byggeri og Arkitektur i Frederiksberg Kommune Lillian Rasch Madsen. Kommunerne er blevet tolerante

Kommunen lempede således reglerne fra juni i år, så det fremover bliver lettere at få godkendt en altan, der opsættes ud mod gaden, på en gavl eller ud fra en stuelejlighed. Desuden gives der tilladelse til større kvistaltaner og formentlig også til flere tagterrasser i fremtiden. Og endelig behøver altaner ikke at blive monteret i kolonner fra nederste til øverste etage, hvilket i sagens natur kræver, at alle beboere er villige til at investere i tilbygningen.

LÆS OGSÅ


Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Også i Københavns Kommune er det blevet nemmere at få tilladelse til at montere altaner mod gaden. Samtidig er det blevet hurtigere at få godkendt et altanbyggeri, fordi kommunen har indført et mål om at godkende ansøgninger inden for 20 arbejdsdage.

»Derfor er jeg ikke i tvivl om, at sagsbehandlingstiden er blevet kortere«, siger områdechef, Anette Hølmkjær.

Der var da også et klart behov for at lette processerne, mener Ejendomsforeningen.

LÆS OGSÅ

»Det har været ganske svært at få godkendt altaner tidligere, men det er blevet væsentligt nemmere. Det er rigtig positivt, at kommunerne begynder at anerkende, at der skal investeres i de eksisterende, ældre boligejendomme«, siger direktør Torben Christensen.

Også Arne Madsen fra Dansk Ejendomsmæglerforening mener, at interessen lige så meget skyldes, at kommunerne er blevet mere tolerante over for altanbyggeri.

»Kommunerne var meget restriktive før i tiden. De er blevet meget mere fleksible. Behovet for altaner har nok altid været der, men det er først nu, behovet kan realiseres«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden