De snakker i den, skriver på den, hører musik på den og tager billeder med den.
De bruger den, når de har undervisning, når de ser fjernsyn, når de er sammen med andre, og når de ligger i sengen. Cirka tre ud af fire danske gymnasieelever har en smartphone, og den gør dem tilgængelige for kontakt i en grad, så det tilsyneladende virker stressende.
LÆS OGSÅ
Det viser en spørgeskemaundersøgelse blandt 538 gymnasieelever, som indgår i et speciale fra Syddansk Universitet. De 15-19-åriges mobilvaner er sammenholdt med deres trivsel, og undersøgelsen viser en statistisk sammenhæng mellem et højt mobilforbrug og oplevelsen af stress og koncentrationsbesvær.
Nonstop kontakt
Blandt dem, der bruger deres smartphone, mens de laver andre ting, føler mere end 34 procent sig stresset, mens andelen er under 15 procent blandt dem, der ikke multitasker.
Og spørger man dem, der har mobilen indstillet til at bippe eller vibrere ved både opkald, sms, spil, Facebookbesked, Facebooknotifikation og e-mail, siger over 73 procent, at de generelt har svært ved at koncentrere sig. I den samlede gruppe svarpersoner har knap 47 procent svært ved at koncentrere sig.
LÆS OGSÅ
Cand.public. Søren Hebsgaard, som har lavet undersøgelsen, konkluderer selv, at brugen af smartphones har taget overhånd. I hvert fald for de unge, han har spurgt, men sandsynligvis også for mange af os andre.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.
Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.
Prøv Politiken nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her