Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Itu. Hvad kan det egentlig betalt sig at begynde at reparere på?
Foto: Miriam Dalsgaard (arkiv)

Itu. Hvad kan det egentlig betalt sig at begynde at reparere på?

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Reparationer: 10 der kan betale sig og 3 der ikke kan

Det er ikke alt, det kan betale sig at reparere.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

10 der kan betale sige

1. Varmelegeme, termostat og rem

Varmer tørretumbleren eller vaskemaskinen ikke, eller er HFI-relæet slår fra, kan det være varmelegemet, den er gal med. Hvis tromlen ikke drejer rundt, selvom motoren kører, er det typisk remmen, der skal skiftes. Nyt varmelegeme eller rem koster ca. 200-400 kr.

2. Pumpe

Pumper vaskemaskinen ikke vandet ud, kan det være pumpen være defekt. En pumpe koster ca. 200-400 kr. En vaskemaskine, der ikke pumper vandet ud, kan også skyldes, at en hårnål eller mønt har sat sig fast i pumpesystemet. Så er det nok at rense pumpehuset eller slangen. Det er gratis.

3. Kniv

Mange bruger blenderen til at knuse is, men det kan kniven ofte ikke tåle. Skift den ud for ca. 200 kroner.

4. Tilbehør

Elapparater består som regel af dele man kan skille ad, skifte mellem og rengøre. Det gælder alt fra knive til køkkenmaskinen eller støvsuger-hoveder. Løsdelene kan gå i stykker eller blive væk. Koster ca. 200-400 kr.

5. Ledningsoprul

Ruller man ledningen for langt ud på støvsugeren, kan ledningsoprullet gå i stykker. Et nyt koster fra 400 kr.

6. Afbryderkontakt

En anden typisk skade på en støvsuger er afbryderkontakten, der ikke virker mere, så man enten ikke kan slukke eller tænde støvsugeren. En ny afbryder koster 150-200 kr.

7. Filtre, blæservinger og paneler

På emhætter er det typisk filtre, lamper, blæservinger og paneler, der går i stykker. Nye filtre koster fra 250 kr. Nyt afbryderpanel 300-400 kr. Blæservinger ca. 200-400 kr. Emhætter bliver ofte så gamle, at der i mellemtiden er kommet nye mål på dem, så en ny emhætte ikke passer ind i det eksisterende køkken. Derfor er det en fordel af reparere dem.

8. Bølgeafdækning

Man skal ikke begynde at rode inde i en mikrobølgeovn, for der er højspænding i den. Hellere købe en ny. Men inde i ovnrummet sidder der et stykke ’pap’ – bølgeafdækning – som kan gå i stykker, hvis varmt fedt brænder hul i det. Det kan skade ovnen. Papstykket koster ca. 150 kr.

9. Varmelegeme

I alle slags kaffemaskiner sidder der et varmelegeme, som kan gå i stykker. I stedet for at købe en ny maskine til mange tusinde kroner, kan du skifte varmelegemet ud for 200-300 kr.

10. Hjul og trådkurve

Trådkurve i opvaskemaskiner ruller på hjul, som kan gå i stykker. Et hjul koster ca. 50 kr. Skarpe knive kan skære hul på kurvens plastikbelægning, så metallet blottes. Resultatet er flyverrust på knive og bestik. En ny trådkurv koster fra 800 kr., men du kan reparere med Kurvefix, der koster under 300 kr. Slib rusten af, lap bruddet med epoxy og slut af med emaljecoating. Holder ca. et år.

Tre der ikke kan betale sig

1. Kabinet

Skader på emaljen i en ovn kan ikke betale sig at reparere. Man kan hverken skifte ovnrummet ud eller lappe ridser, for det holder ikke til de høje temperaturer.

2. Kølesystem

Hvis køleskabet står og snurrer konstant, men ikke køler, er det kølesystemet, den er gal med. Det er ikke noget, man selv kan reparere, og ofte kan det heller ikke betale sig.

3. Motor

Meget dyre reservedele som motoren i et apparat kan som regel ikke betale sig at skifte ud. En motor koster 1.500-2.000 kroner.

Kilde: Thomas Holm, direktør, www.nettoparts.dk

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Line Felholt, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden