Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Samsung
Foto: Samsung

Den nye, foldbare smartphone fra Samsung, Galaxy Fold, har et format, der allermest minder om en lille bog.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Samsungs foldbare smartphone kommer til foråret

Den sydkoreanske elektronikgigant har præsenteret deres længe ventede Galaxy Fold-model, der bryder det nuværende designparadigme for smartphones.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Samsung slår lige nu hårdt i de store markedsføringstrommer med påstanden om, at de nu introducerer en helt ny smartphone-kategori med deres Galaxy Fold-model. Det er nu ikke helt rigtigt, for de blev slået på målstregen af det lille, californiske firma Royole, der allerede sendte en lignende smartphone på gaden tilbage i december.

Notesbogs-format

Alligevel er Galaxy Fold lidt af en nyhed i smartphone-branchen, dels fordi det er den første af sin art fra den største smartphone-producent i verden, dels fordi den har en hel del ny teknologi ombord ud over den foldbare skærm.

For som navnet antyder er Galaxy Fold en udfoldelig smartphone. Eller en tablet, der kan foldes sammen. Om den kategoriseres som det ene eller det andet, afhænger mest af, hvem der bruger den. Men det er uomtvisteligt en ny formfaktor i en smartphone-kategori, der lige nu er domineret af flade plader, der alle sammen ligner hinanden, fordi skærmene går helt ud til kanten.

I dens sammenfoldede form ligner Galaxy Fold en lidt ældre smartphone. Dens ydre skærm er en 4,6 tommer stor AMOLED-skærm med en opløsning på 1.600 x 900 pixels. Med de høje kanter, der er under og over skærmen, minder den mest om en smartphone fra 2010. Samtidig er den lidt af en tyksak, når den er foldet sammen, hvilket også giver den et lidt gammeldaws præg.

Men det er naturligvis kun fordi, den kan lukkes op som en smal notesbog. Indeni gemmer der sig så den største skærm, Samsung nogensinde har puttet i en smartphone, nemlig en 7,3 tommers skærm med en opløsning på 2.048 × 1.536 pixels. I denne tilstand minder Fold allermest om en lille, håndtérbar tablet. Det skyldes ikke mindst den såkaldte Infinity Flex-skærm, der er lavet i et bøjeligt materiale, så der ikke er nogen fold på midten. Når den er foldet ud, ser den ud som om, den aldrig har været bøjet.

Masser af kameraer

Det giver en række muligheder, som hardcore-brugere af smartphones vil sætte pris på. Hvis du f.eks. har brugt skærmen på fronten i lukket tilstand til at slå en adresse op på Google Maps, behøver du blot åbne Fold for at at se et langt større kort folde sig ud på den store skærm. Og det er netop integrationen med apps, der gør Fold rigtig interessant.

Samsung har nemlig udstyret Galaxy Fold med en speciallavet udgave af Android, der kan have tre apps åbne på skærmen på én gang. Normalt kan såvel Android som iOS kun vise to apps ad gangen. Denne funktion udnytter den store skærm til fulde, så du kan have en YouTube-video kørende i venstre side af skærmen, mens du har e-mailen åben øverst til højre og bruger Facebook Messenger nederst til højre.

Fordi, Galaxy Fold kan bruges i både sammenfoldet og udfoldet tilstand, har den behov for lidt flere kameraer end normalt. Hele seks kameraer gør det muligt at fotografere fra nærmest hvilken som helst vinkel på den foldbare smartphone. Der sidder tre på ydersiden af telefonen, den samme trio af linser, som Samsung også netop har annonceret på topmodellen S10: En vidvinkel-linse, en telefoto-linse og en ultravidvinkel-linse, der kan få næsten alt med, der kan ses med det blotte øje.

I udfoldet form kan Galaxy Fold håndtere tre apps på én gang. Men den avancerede teknologi gør også den foldbare smartphone hundedyr (Foto: Samsung)

Deruover sidder der to linser ved selfie-kameraet, der kan bruges i udfoldet tilstand, hvoraf den ene udelukkende bruges til at give brugeren mulighed for at tage billeder af sig selv med sløret baggrund. Endelig sidder der et almindeligt selfie-kamera på fronten, der bruges i sammenfoldet tilstand.

Annonce

Pris i luksusklassen

Samsung har givet processoren ombord et ekstra skud for boven, samt lagt hele 12 GB hukommelse i Galaxy Fold for at være sikker på at f.eks. afviklingen af tre apps på én gang ikke gør hele oplevelsen så langsom, at det er ulideligt. Den udfoldede tilstands skærmstørrelse stiller også krav til batteriet, så Samsung har smidt to af slagsen ind i Fold, så du i det mindste kan forvente en batterilevetid, der minder om en almindelig smartphone.

Samsung forklarer samtidigt, at de har været nødt til at specialfremstille det hængsel, der får delene bag Infinity Flex-skærmen til at hænge sammen. Den skal kunne holde til millioner af åbninger og lukninger i løbet af et Galaxy Fold-eksemplars levetid, så sydkoreanerne har lagt sig i selen for at skabe et langtidsholdbart hængsel. Hvordan det virker ved normal brug finder vi først ud af i årets andet kvartal, hvor Fold kommer på gaden. Det sker i april i USA og Sydkorea, men der er ikke blevet annonceret et specifikt lanceringstidspunkt for Danmark endnu.

Det er dog ret sikkert at de mange, nye teknologier ombord i Galaxy Fold gør den til et luksusobjekt, der i dens første generation nok kun er for teknologi-feinschmeckere. Det kan man især se på prisen, der i USA kommer op på over 2.000 dollar inklusive forskellige skatter og afgifter.

I Danmark kommer den altså formentlig til at ligge på mellem 13.000 og 15.000 kroner.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden