0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vuggestuers indeklima er ikke for småbørn

Kemiske stoffer, som er forbudt i legetøj, er fundet i stor stil i alle 20 undersøgte daginstitutioner. Stofferne kan medføre nedsat fertilitet, tidlig pubertet og øget risiko for kræft.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mads Nissen
Foto: Mads Nissen

I orange stue og i resten af Børnehuset Peblingevej i Roskilde er der færre hormonforstyrrende stoffer end i de fleste andre daginstitutioner, viser en ny undersøgelse.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når Ida ruller rundt og leger med duploklodser på gulvet i vuggestuen, eller William sover middagslur på skummadrasserne i børnehavens soverum, er den luft, de indånder, fuld af stoffer, som kan forstyrre deres hormonbalance, sløve indlæringsevnen eller genere deres luftveje.

Du lytter til Politiken

Hør podcast: Daginstitutioner – fulde af børn og hormonforstyrrende stoffer
Hør podcast: Daginstitutioner – fulde af børn og hormonforstyrrende stoffer

Henter…

Det viser den hidtil mest omfattende undersøgelse af indeklimaet i danske daginstitutioner. Bag undersøgelsen står Det Økologiske Råd, som blandt andet har målt på luft, støv, støj, fugt og røg i 20 vuggestuer, børnehaver og integrerede institutioner af mange forskellige størrelser.

Alle steder var støvet fuldt af en stribe skadelige stoffer, særligt DEHP, som vi ellers har gjort meget ud af at skåne børnene for, siger seniorkonsulent Lone Mikkelsen fra Det Økologiske Råd:

»I alle de undersøgte rum i samtlige 20 institutioner finder vi skadelige kemikalier, som ellers er forbudt i produkter rettet mod børn. Det er de mest alvorlige fund, vi gør i undersøgelsen. For de kemikalier er svære at komme til livs«, siger Lone Mikkelsen.

Det drejer sig især om plastblødgørere, også kaldet ftalater, og fosforbaserede flammehæmmere, som alle findes i det støv, som Det Økologiske Råd samlede sammen og sendte til test ved det tyske Eurofins laboratorium. Stofferne bør ikke være en del af små børns liv, påpeger Sofie Christiansen, som er seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet.

»DEHP og nogle af de andre ftalater er hormonforstyrrende og klassificerede som skadelige for forplantningsevnen. Disse stoffer bør ikke være, hvor børn leger og sover hver dag. Der kan også være gravide mødre eller ansatte i institutionerne, så der er risiko for, at stofferne også kan påvirke de ufødte fostre«, siger Sofie Christiansen, som blandt andet rådgiver myndighederne om ftalater.

»Vi ved ikke præcis, hvad der sker i de små børnehavebørn eller vuggestuebørn, som bliver udsat for de her stoffer. Men hele deres system er under udvikling, deres reproduktionssystem, deres hjerner og dermed også deres adfærd. Det gør dem ekstra sårbare for kemiske stoffer, som de kan møde alt for mange steder i deres hverdag«, siger Sofie Christiansen.

Da Det Økologiske Råd i 2015-16 undersøgte indeklimaet i børneværelser, fandt man også de samme stoffer. Men i langt mindre doser end i daginstitutionerne, hvor f.eks. indholdet af DEHP er cirka dobbelt så højt.

»Med de her stoffer opererer vi ikke ud fra grænseværdier i indeklimaet, for de er skadelige, uanset om de kommer i meget små mængder. Og selv om vi ikke mener, at man skal være bekymret for at sende sit barn i daginstitution, så bør politikerne i kommunerne give børnene et bedre indeklima, blandt andet ved at sikre en bedre rengøring. De skadelige kemikalier ryger bedst ud, hvis vi får gjort godt og grundigt rent«, siger Lone Mikkelsen.

Siden 2015 har industrien kun kunnet bruge DEHP i produktionen, hvis de indhenter en helt særlig tilladelse. Det må ikke bruges i legetøj og andre produkter til børn, som hovedregel heller ikke i produkter til voksne forbrugere. Mange andre ftalater er der også stramme regler for.

»Det er bemærkelsesværdigt, at DEHP findes i så store koncentrationer, for stoffet er forbudt i stort set alle forbrugerprodukter. Det er klassificeret som hormonforstyrrende, det er uønsket på markedet, og alligevel er det netop det stof, vi finder den højeste koncentration af«, siger Lone Mikkelsen.

I Forældrenes Landsorganisation, FOLA, er formand Signe Nielsen rystet over resultaterne fra Det Økologiske Råd.

»Vi er dybt chokerede over at høre, at det kan være sundhedsskadeligt for børn at opholde sig i landets daginstitutioner. Og det bekræfter bare, hvor dårlig en ide det er at spare på rengøringen i dem. I en af de københavnske institutioner, jeg kender, har de otte timers mindre rengøring om ugen efter de seneste budgetforhandlinger. Det har jo indflydelse på, hvor meget støv og kemi der ligger og kan sprede sig til børnenes lunger«, siger Signe Nielsen.

Kommunerne vil gerne se på de anbefalinger om et bedre indeklima, som Det Økologiske Råd kommer med, siger Preben Meier, der er chefkonsulent i Arbejdsgiverpolitisk Center i Kommunernes Landsforening, KL.

»Anbefalingerne i rapporten forekommer på mange måder relevante og afbalancerede. Det vil være naturligt, at anbefalinger som disse kan indgå i kommunernes overvejelser vedrørende indeklimaforhold i daginstitutioner. Hvad angår spørgsmål om forekomst og grænseværdier, forventer vi i KL, at Sundhedsstyrelsen vil forholde sig til dette«, skriver KL i en mail til Politiken.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) har endnu ikke set rapporten fra Det Økologiske Råd, men siger om den bredere vifte af hormonforstyrrende stoffer:

»Vi skal beskytte vores børn mod skadelig kemi. Jeg vil ikke acceptere, at f.eks. legetøj afgiver stoffer, som skader vores børn. Derfor har jeg i dag været til rådsmøde i Bruxelles, hvor jeg har understreget Danmarks ønske om, at alle hormonforstyrrende stoffer som udgangspunkt skal forbydes i legetøj og visse andre forbrugerprodukter«.

Danmark arbejder for at få skadelige stoffer forbudt. I december fik vi forbudt fire hormonforstyrrende ftalater i de fleste forbrugerprodukter, og til sommer træder et forbud mod samme fire ftalater i elektrisk og elektronisk udstyr i kraft.


Læs mere:

Annonce

Læs mere