0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kritikken hagler ned over ny Airbnb-lov

Loftet over udlejning gennem portalen på 70 dage om året kaldes illusorisk, fordi værelser er undtaget.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) stillede op til pressemøde sammen med Patrick Robinson, Airbnb's øverste chef for politik og kommunikation i Europa, om nye regler for at leje ud via Airbnb.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Landets studerende slutter sig nu til det kor, som er stærkt kritisk over for den sidste del af den pakke, der skal regulere Airbnb og andre udlejningsportaler.

Der blev sidste år indgået en bred politisk aftale om, at Airbnb-udlejere højst må leje deres bolig ud i 70 dage om året, men i lovforslaget, som Folketinget førstebehandlede tirsdag, er enkeltværelser undtaget.

»Vi er meget skuffede over, at enkeltværelser er undtaget fra loftet på 70 dage. Det gør det mere attraktivt at udleje sit værelse i korte perioder gennem Airbnb og lignende portaler i stedet for leje sit værelse ud i længere tid til for eksempel en studerende«, siger formand Johan Hedegaard Jørgensen, Danske Studerendes Fællesråd, der oplyser, at et værelse typisk koster 4.000-5.000 kr. om måneden.

»Udlejerne vil kunne få endnu mere ud af at korttidsudleje, så det vil fjerne værelser fra markedet, som ellers kunne være lejet til studerende«, siger Johan Hedegaard Jørgensen, der oplyser, at der kun findes deciderede studieboliger til 19 procent af de københavnske studerende og 25 procent af de aarhusianske.

»De, som ikke har netværk i København, vil få det sværest. Det kan være udenlandske studerende, men også unge, som kommer til København eller de større studiebyer for at læse«, siger han.

Der er vel også studerende, som lejer ud gennem Airbnb?

»Jo, og vi er ikke grundlæggende mod Airbnb, men der skal være en form for regulering, så det ikke presser et forvejen hårdt presset boligmarked i København og de større studiebyer«.

En fejret aftale

Det blev ellers fejret som en international politisk triumf, da det lykkedes regeringen at overtale den verdensomspændende udlejningsportal Airbnb til at indberette alle danske brugeres lejeindtægter til Skat.

Dermed kan myndighederne for første gang kontrollere, om danske Airbnb-værter husker at betale skat af deres lejeindtægter. Med aftalen bliver der lagt loft over udlejningen, så borgerne højst kan leje privatboligen ud 70 dage om året. Borgeren får til gengæld en klækkelig skatterabat, hvis de bruger portaler som Airbnb, men når loftet ikke gælder enkeltværelser, kan udlejningen fortsætte, også når hele boligen har været lejet ud i de nævnte 70 dage.

Det trækker tænder ud på Airbnb-loven, lød kritikken tidligere på ugen fra Lejernes Landsorganisation (LLO), de private udlejere og hotel- og restaurationsbranchens organisation Horesta, der i et fælles opråb til politikerne kaldte loven et knæfald for Airbnb og loftet illusorisk.

»I realiteten kan boliger og værelser nu lejes året rundt i den ene eller anden form«, sagde adm. direktør Katja Østergaard fra Horesta, der pegede på, at det er svært at kontrollere, om det er et værelse eller hele huset, som er lejet ud.

Ifølge kritikerne er Airbnb’s indberetninger ikke ret meget værd for myndighederne, for de omfatter kun brugernes lejeindtægter, og Airbnb fortæller ikke myndighederne, hvor mange dage udlejningen har stået på.

Regeringen indgik forliget med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og de radikale, som alle er skeptiske over for undtagelsen af værelser, men alligevel bakker lovforslaget op, fordi loven er bedre end ingen regulering. Til gengæld har regeringen indvilliget i at evaluere værelsesdelen af loven i efteråret 2019.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Airbnb, men i et debatindlæg på nyhedssitet Altinget har Airbnb afvist, at de presser boligmarkedet.

»Det er den helt almindelige dansker, der lejer sit hjem ud via Airbnb. Gennemsnitsalderen for en dansk vært er 41 år. Godt 8 procent af værterne er over 60 år. Værterne udlejer deres hjem i typisk 23 nætter om året og tjener derigennem cirka 15.000 kroner om året«, skrev chefen for Airbnb Netherlands & Nordics, Pieter Guldemond.
Læs mere:

Annonce

Læs mere