Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Der er langt imellem, at Karen Pallisgaard køber nyt. Når hun gør, er det ofte brugt som spisebordet her, som hun og hendes kæreste fandt i en genbrugsbutik, fordi deres oprindelige spisebord var for stort til familiens lille lejlighed.
Foto: Jacob Ehrbahn

Der er langt imellem, at Karen Pallisgaard køber nyt. Når hun gør, er det ofte brugt som spisebordet her, som hun og hendes kæreste fandt i en genbrugsbutik, fordi deres oprindelige spisebord var for stort til familiens lille lejlighed.

Mit forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Karen Pallisgaard: Jeg prioriterer tid, natur og oplevelser

En personlig krise fik Karen Pallisgaard til at droppe forbruget og prioritere tid, nærvær og langsommelighed.

Mit forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Set i bakspejlet var de mange yogarejser og -uddannelser, Karen Pallisgaard tog i sin fritid, nok et tidligt tegn på, at hun længtes efter at leve på en helt anden måde.

Men der skulle en skilsmisse, en kræftdiagnose i nærmeste familie og en sygemelding med stress til, før hun for 5 år siden sagde sit lederjob i magasinbranchen op for at sætte farten ned.

Med en bogkontrakt i kufferten tog Karen Pallisgaard til Bali for at skrive ’Begynderyogabogen’. Hjemme igen mødte hun sin kæreste, blev gravid og udgav ’Gravidyogabogen’. Sideløbende med det langsommelige liv på barsel har hun for nylig skrevet bogen ’Langsom livsstil’, som har introduceret begrebet slow living i Danmark.

Den verdensomspændende bevægelse opfordrer til, at vi skruer tempoet og forbruget ned og op for nærvær og ro. Beslutningen om at blive freelancejournalist og forfatter halverede i begyndelsen Karen Pallisgaards indtægt, så det lå ligefor selv at sænke privatforbruget og flytte sammen i kærestens singlelejlighed på Østerbro.

Men efter at parrets datter, 2-årige Johanna, er kommet til, er boligen begyndt at stramme, og derfor kigger familien på hus i Trekroner ved Roskilde, hvor Karens mor også er flyttet hen.

»Hvis vi skal blive i byen, har vi ikke råd til at leve, som vi gerne vil«.

Hvordan vil I gerne leve?

»Med tid. Med mere grønt, mere luft og mere tid til det, der er væsentligt i tilværelsen«.

Hvad er det?

»Jeg bliver nødt til at nævne min datter. Tid til, at vi ikke kun ser hende en time om aftenen, inden hun skal sove. Men også tid til læse bøger og gå ture og ikke bo vanvittigt dyrt, så vi er afhængige af at skulle opretholde en eller anden crazy høj indtægt for at kunne få det til at løbe rundt. I virkeligheden er det essensen af slow living. At leve prioriteret i overensstemmelse med de værdier, vi nu engang har«.

Hvad prioriterer du at bruge penge på?

»Mad, bøger og biografbilletter. Og jeg bruger zillionmange penge på alt, der har med yoga at gøre; bøger, at tage på fede workshops og følge nogle gode lærere. Til gengæld er det de samme gamle klude, jeg render rundt i til yoga. Du får ikke mig til at betale 1.000 kroner for et par gymnastikbukser«.

Hvad er du holdt op med at købe?

»Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har købt tøj, jo, et par sneaks på udsalg. Det er så dyrt, er det gået op for mig. Da jeg færdedes i magasinbranchen, købte jeg tøj hele tiden. Men nu har jeg færre penge og skal prioritere, og så er det vigtigere for mig at bruge penge på oplevelser«.

Ærgrer du dig over, at du har brugt en masse penge tidligere?

»Nej, jeg havde det jo fedt dengang også. Jeg tror meget på, at livet er i forskellige faser. Og så var det en fase, hvor jeg gik i stiletter og dyrt tøj. Nu er jeg lidt mere på flad fod og i gammelt tøj. Det kan godt være, at jeg om 3 år har lyst til et flot fast job, hvor jeg kan komme op på stiletten igen, jeg ved det ikke«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Er der noget, du ikke kunne drømme om at købe?

»Jeg tror aldrig nogensinde, jeg kommer til at bruge penge på Botox. For det første er det vildt mange penge, man skyder ind i fjæset for noget, der varer i få måneder. Og så er det spild af penge at bruge ressourcer på noget, du alligevel ikke rigtig kan ændre. Ja, så får man en hængepat og en panderynke, og så må man jo leve med den«.

Hvordan harmonerer det at købe hus med at leve billigt?

»Belært af tidligere, hvor jeg boede dyrt, kigger min mand og jeg efter en bolig, hvor vi ikke sætter os hårdere, end at vi kan leve et stille og roligt godt liv. Jeg kender flere, der, når de har købt hus, så også skal have et sommerhus. Så avler forbrug forbrug. Den fælde kunne jeg rigtig godt tænke mig ikke at falde i«.

Var det svært at lægge dit forbrug om?

»Nej, for jeg føler aldrig, at jeg mangler noget. Jeg har en carpe diem-agtig indstilling om at: Livet er kort, vi ved ikke, hvornår det slutter, så jeg vil købe de ting, jeg synes, er nødvendigt. Og så er det heldigt for mig, at jeg ikke synes, dyre designertasker er livsnødvendige«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden