Foto: Nespresso
Fødevarer

Nespresso vil hente dine brugte kaffekapsler hjemme hos dig selv

Nu kan du aflevere dine brugte kaffekapsler af aluminium til genbrug i alle landets pakkebokse og på posthuse.

Fødevarer

Har din morgenkaffe en bismag af sort samvittighed over for miljøet, fordi du køber kaffekapsler af aluminium, så kan du få en lidt bedre smag i munden fremover.

Danmarks største forhandler af kaffekapsler i letmetal, Nespresso, gør det nu nemmere at sende de brugte kapsler til genbrug ved at udvide antallet at indsamlingssteder, der tager imod kapslerne, fra 30 til 1500 landet over.

Desuden tilbyder virksomheden at hente kapslerne hjemme hos kaffedrikkerne selv i samarbejde med Postnord, som leverer kapsler købt på Nespressos hjemmeside.

Miljømæssig modvind

Nespresso har været i miljømæssig modvind lige siden opfindelsen af kapselkaffen, fordi det er så energitungt at udvinde aluminium frem for at producere kapsler af andre materialer.

Ved at genanvende aluminiumskapslerne i stedet for at smide dem ud kan man ifølge Nespresso spare 95 procent af den energi, det kræver at udvinde nyt aluminium.

Derfor gjorde virksomheden det i 2014 muligt for danske forbrugere at aflevere deres brugte kaffekapsler 30 forskellige steder i landet, men det har ikke i tilstrækkelig grad fået forbrugerne til at holde op med at smide kapslerne i skraldespanden.

Nu udvides antallet derfor til 1500 forhandlere og posthuse.

Fordobling af indsamlede kapsler

Nespresso ønsker ikke at oplyse konkrete tal for hverken solgte eller indsamlede kapsler i Danmark, men fortæller til Politiken, at kun 6 procent af de solgte kapsler i Danmark blev afleveret til genanvendelse i januar 2016.

Siden da er der sket mere end en fordobling, så der i januar 2017 blev indsamlet 15 procent af de solgte kapsler.

Stigningen skyldes formentlig, at Nespresso er begyndt at udlevere poser til indsamling af brugte kapsler, når man køber nye, og direkte opfordre kunderne til at returnere dem.

Letmetallet aluminium, som også bruges til øl- og sodavandsdåser, kan omsmeltes igen og igen. Men ifølge en ny rundspørge udført af analysebureauet Norstat for Nespresso, ved 59 procent af danskerne ikke, at aluminium kan genanvendes uendeligt, eller de tror, at metallet kun kan smeltes om få gange.

1010 Nespresso-drikkere er spurgt i brugerundersøgelsen, og de peger på tre tiltag, der skal til for at gøre det nemt nok at genanvende kapslerne:

1. At man kan sortere dem sammen med metalaffald, hvor man bor.

2. Flere indsamlingssteder.

3. Hvis man kan aflevere dem på landets genbrugsstationer.

Hvorfor bruge aluminium

Hvis man hellere helt vil skåne miljøet for brug aluminium, er der efterhånden en del alternative kaffekapsler på markedet, som passer til Nespressos maskiner.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Nogle af dem er lavet af plastik, andre er biologisk nedbrydelige, og enkelte kan endda komposteres sammen med resten af husstandens grøntaffald, fordi de er fremstillet af sukkerrør eller andre planter.

Nespresso har ikke planer om at producere kapsler i andre materialer, for ifølge Nespresso selv er aluminium det bedste materiale til at beskytte smagsaromaer i friskkværnet kaffe mod ilt og sollys.

»Vi tester løbende alternative forpakninger og materialer for at sikre, at vi tilbyder den bedste løsning til forbrugerne – både når det kommer til kaffekvalitet og hensyn til miljøet.

På nuværende tidspunkt er konklusionen, at aluminium i det samlede regnskab er det bedste materiale«, siger Fredrik Nilsson, der er landechef for Nespresso i Danmark, på mail til Politiken.

I landechefens samlede regnskab indgår tal fra Nestlé-koncernen, som Nespresso er en del af, hvor de sælger filterkaffe og løbende måler kundernes forbrug.

»Genanvendelse af kaffekapslerne er afgørende, men det er i højere grad mængden af kaffebønner, man bruger i brygningen af en kop kaffe, som udgør belastningen på miljøet, fordi mere kaffe kræver flere plantager, mere vanding og mere transport. Derfor kan det være en god ide at brygge lidt mindre kaffe ad gangen, så det sidste ikke havner i køkkenvasken - hvilket cirka 50 millioner liter eller mere end 200 millioner kopper filterkaffe ifølge tal fra Nestlé desværre gør hvert år i Danmark«, fortæller Frederik Nilsson.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden