Regeringen har fjernet afgiften på nødder. ARKIVFOTO.
Foto: Peter Hove Olesen

Regeringen har fjernet afgiften på nødder. ARKIVFOTO.

Fødevarer

Slut med vilde nøddepriser: Nu fjernes afgiften

Pres fra borgere og industri har givet den forkætrede afgift dødsstødet.

Fødevarer

Hver gang du køber et kilo mandler i dit lokale supermarked, betaler du 36 kroner til statskassen. Og hver gang du lægger et kilo hasselnødder i indkøbskurven, ryger der 24 kroner i de offentlige kasser.

Nødder er den fødevare, der har langt de største afgifter, og mandler har en højere afgift end slik, chokolade og sodavand, og end en pakke cigaretter. Men nu skal det være slut.

Det siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll på et pressemøde onsdag formiddag på virksomheden Trustpilot.

»En af de ting, vi tager fat i, er den meget berømte nøddeafgift«, siger han.

»De giver problemer for virksomheder og ærgelse for borgerne, så den afskaffer vi«.

Nøddeafgiften er en gammel afgift på luksuschokoladeprodukter og marcipan, der er blevet bibeholdt i gennem årene af skiftende ministre, blandt andet med en begrundelse, at det var umuligt at afskaffe den uden også at sætte afgifterne på slik over styr i EU-systemet.

Men afgiften er helt uden sundhedsmæssige begrundelser, og har formentlig forværret folkesundheden. I de officielle kostråd fra 2013 anbefales danskerne at indtage op til 30 gram usaltede nødder om dagen.

Kæmpe sejr

»Det er klart, at når man lægger en afgift på et sundt produkt, bidrager det i den forkerte retning. Det gør os mindre sunde«, har forebyggelseschef i Hjerteforeningen, Charlotte Kira Kimby, sagt i Politiken.

Dansk Erhverv indklagede afgiften sidste år for EU, og en kampagne, 'Knæk afgiften', har kæmpet for at få afskaffet afgiften i mere end tre år.

»Jeg er sgu lidt overrasket og målløs. Det er en kæmpe sejr efter tre års kamp. Det føles helt fantastisk!«, siger Mads Lønnberg, initiativtager til kampagnen ’Knæk afgiften’, der har været central i at oplyse om afgifterne.

Fjernelsen glæder Dansk Erhverv, som længe har ønsket at afskaffe nøddeafgiften, som markedsdirektør Henrik Hyltoft kalder en 'tåbelig afgift'.

»For os er nøddeafgiften indbegrebet af en dårlig konstrueret afgift. Den er super bøvlet, og den giver meget marginalt bidrag til statskassen«, siger Henrik Hyltoft.

»Samtidig er formålet med den svær at se i en tid, hvor alle anerkender, at det er sundt at spise nøddeprodukter«, tilføjer han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce