Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

LYKKEBRINGER. Hvad betyder det for vores lykke og livskvalitet, at vi bruger Facebook?  Det har Institut for Lykkeforskning sat sig for at finde ud af i samarbejde med Københavns Universitet. Over tusind danskere har indtil nu meldt sig som testpersoner
Foto: THOMAS BORBERG

LYKKEBRINGER. Hvad betyder det for vores lykke og livskvalitet, at vi bruger Facebook? Det har Institut for Lykkeforskning sat sig for at finde ud af i samarbejde med Københavns Universitet. Over tusind danskere har indtil nu meldt sig som testpersoner

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lykkeforskere søger testpersoner: Gør Facebook os lykkelige?

Forskningsprojekt rammer et sart punkt, fordi vi er »pissetrætte« af andres lykke på Facebook, mener ekspert

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvordan ville dit liv se ud, hvis du skulle undvære Facebook i en uge?

Lykkeligt? Deprimerende? Angstprovokerende? Fint nok?

Det har Institut for Lykkeforskning nu sat sig for at finde ud af i samarbejde med specialestuderende ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet.

Og det er tilsyneladende noget, der trækker frivillige til.

Mere end 1200 danskere har allerede meldt sig som forsøgspersoner, fortæller projektets to ledere Meik Wiking og Morten Tromholt, der er henholdsvis direktør for Institut for Lykkeforskning og specialestuderende ved Sociologisk Institut.

Facebook og livskvalitet

Projektet starter på søndag og har til formål at afgøre, hvilken effekt brugen af Facebook har på oplevelsen af lykke og livskvalitet.

Forsøgspersonerne inddeles i en eksperimentgruppe, som skal holde sig fra Facebook i en uge og en kontrolgruppe, der skal fortsætte deres vanlige brug af Facebook i ugens løb.

De medvirkende udfylder et spørgeskema ved forsøgets start og igen ved forsøgets afslutning. Forsøget starter søndag aften og slutter søndag den 1. november.

»Vi er spændte på resultaterne. Vi ved jo ikke, hvad de vil vise. Men tesen er, at hvis vi har en kanal, i dette tilfælde Facebook, som vi bruger dagligt og hvor vi konstant bliver bombarderet med alle de gode ting, der sker for vores referencegruppe, så vil det have en effekt på vores livskvalitet«, siger Meik Wiking.

Når folk i ens omgangskreds opdaterer om deres liv på Facebook, så har det en betydning for os, mener Meik Wiking. Spørgsmålet er hvilken betydning.

»Det har en effekt, når alle vores venner bliver gift og får fede jobs i New York og viser det hele frem på Facebook, mens jeg sidder hjemme og spiser rester. Det betyder noget for os at blive disponeret for andre folks liv og lykke på de sociale medier, men hvad? Alle mulige elementer spiller jo ind i oplevelsen af livskvalitet, og et af de her er altså vores opelvelser af andres liv på Facebook«, siger han.

Skal inspirere til refleksion

Projektet er vigtigt, fordi de sociale medier fylder så meget i vores liv, uden vi nødvendigvis er klar over, hvad de helt konkret gør ved os, mener Morten Tromholt.

Projektet har ikke til opgave at moralisere og »fortælle, hvad folk skal gøre«. Men resultaterne kan forhåbentlig bruges til at give ny viden, der kan få folk til at reflektere over, hvordan Facebook egentlig påvirker dem, fortæller Morten Tromholt.

Hvorfor tester I kun for Facebook og ikke andre socialer medier?

»Der er jo selvfølgelig nogle problematikker i det, fordi alle de andre er jo også sociale medier, der har en indvirkning. Men Facebook er den største lige nu, så vi har valgt kun at fokusere på det. Det kan sevfølgelig forstyrre i data, hvis folk bare er online andre steder, men det er et vilkår i denne slags undersøgelser«, siger Morten Tromholt.

Hvordan vil I sikre jer, at folk ikke snyder og går på Facebook alligevel?

»Det bliver tillidsbaseret. Men vi kommer til at tage nogle foranstaltninger, som vi ikke kan komme ind på, fordi det måske vil påvirke resultaterne. Vi kommer ikke til at sidde og overvåge, men der vil være nogle foranstaltninger«.

Men hvad er livskvalitet og lykke egentlig, og giver det overhovedet mening at måle på det? Ja, mener Morten Tromholt, omend han indrømmer, det er nogle skæve størrelser at arbejde med:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg mener godt, man kan måle det ved at spørge folk via spørgeskemaer. Det er jo selvfølgelig ikke ikke objektive mål, vi spørger jo efter subjektive ting. Men jeg mener godt, man kan spørge om folks subjektive vurdering og så kvantificere det«.

Vi er »pissetrætte« af andre folks lykke

Martin Brynskov er lektor i informationsvidenskab på Aarhus Universitet, hvor han forsker i sociale medier. Han ser positivt på projektet.

Selvom det kan blive svært at bevise en simpel årsagssammenhæng, giver det »i høj grad mening« med et projekt, der beskriver så omfattende et fænomen, som Facebook, mener Martin Bryskov.

»Man kan sagtens måle på lykke og livskvalitet. Men altså det kan jo blive svært at bevise entydigt, at jo mere du er på Facebook, jo mere ulykkelig er du, eksempelvis. Men jeg er ikke i tvivl om, at det her projekt kan komme med nogle gode beskrivelser af, hvor stor en rolle Facebook spiller for vores livsopfattelse«.

Projektet dumper lige ned i en ømfindtlig problematik, der er ved at drive mange folk til vanvid, mener Martin Bryskov. Nemlig at Facebook i stigende grad er blevet en »udstillingscentral for det gode liv«. Det gør projektet endnu mere kærkomment:

»Der er masse forskning, der viser, at folk er pissetrætte af at se på andre folks lykke på Facebook. Vi viser jo aldrig det beskidte vasketøj på Facebook, vel. Derfor tror jeg, vores samfund har stor nytte af, at de her fænomener bliver beskrevet godt«.

Men giver det ikke sig selv, at vi bliver lidt deprimerede og misundelige af at se andre folks lykke på Facebook, selvom vi godt ved, den er manipuleret? Kan vi ikke bare kigge den anden vej?

»Jo. Det kan man jo godt. Men Facebook fylder jo enormt meget i vores samfund, om vi vil det eller ej. Så det handler måske ikke om at sige, at så mange minutter om dagen på Facebook gør dig glad eller ulykkelig, det handler vel også om at give nogle gode beskrivelser af det her. Selvom det måske ender med at bekræfte det banale, jamen så ved vi da, at det er banalt«.

Aktivt er godt, passivt er skidt

Spørger man Matthias Trier, der er associate professor og forsker i sociale medier på CBS, lyder meldingen også, at det sandsynligvis bliver svært for projektet at give et simpelt og konkret svar på, hvad Facebook gør ved lykken og livskvaliteten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Men tidligere forskning viser, at er man en aktiv Facebook-bruger, vil det ofte øge ens følelse af livstilfredshed. Hvis man omvendt er en mere passiv bruger, der primært er på Facebook for at holde øje med andres opdateringer, kan det gøde følelser af misundelse, forventningspres og mismod i os«, siger Matthias Trier.

Endelig er der også en bunke forskning, der mener at have påvist det modsatte, understerger Matthias Trier:

»Anden forskning viser samtidig, at sociale medier såsom Facebook giver mennesket mulighed for at udtrykke og udvikle vores identitet i socialt samspil med andre. Det giver en følelse af at høre til og blive forstået. Omvendt er der også forskning, der påviser det modsatte, nemlig at Facebook med al dens fordrejede virkelighed skaber en følelse af utilstrækkelighed og dårlig livskvalitet hos brugerne«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden