Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ufaglærte mænd betegnes som en gruppe, der er blevet stående på stranden, mens alle andre i større eller mindre grad rider med på sundhedsbølgen.
Foto: JENS DRESLING

Ufaglærte mænd betegnes som en gruppe, der er blevet stående på stranden, mens alle andre i større eller mindre grad rider med på sundhedsbølgen.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sundhedsprofil: Ufaglærte mænd går mod strømmen

Ufaglærte mænd markerer sig med en endnu mere usund levevis end tidligere.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er kommet mere salat og mindre vin på de danske middagsborde, og cigaretterne bliver ikke røget med samme hast som tidligere. Til gengæld er vi hurtigere til at trække i løbetøjet og få smidt nogle af de overflødige kilo.

Så godt som alle grupper i samfundet har fået en sundere levevis inden for de seneste tre år, viser Den Nationale Sundhedsprofil 2013, som Sundhedsstyrelsen står bag.

Men ufaglærte mænd går mod strømmen og markerer sig med en endnu mere usund levevis end i den tilsvarende undersøgelse fra 2010, hvor de i forvejen skilte sig ud ved at leve livet markant farligere end resten af befolkningen.

LÆS ARTIKEL

Professor Knud Juel fra Statens Institut for Folkesundhed står i spidsen for Den Nationale Sundhedsprofil 2013. Han tegner et billede af ufaglærte mænd som en gruppe, der er blevet stående på stranden, mens alle andre i større eller mindre grad rider med på sundhedsbølgen.

»Når det gælder sundhed, er de ufaglærte mænd en klar afvigergruppe i forhold til resten af befolkningen. Mens alle andre grupper bevæger sig i en mere sund retning, går det lidt tilbage for de ufaglærte mænd,« siger Knud Juel.

I undersøgelsen har 162.000 danskere svaret på en lang række spørgsmål om deres helbred og velbefindende. Herefter er det blevet gjort op, om de løber en eller flere af følgende risici med deres helbred:

  • Usundt kostmønster
  • Ryger dagligt
  • Drikker for meget. Mere end 21 genstande om ugen for mænd, 14 for kvinder.
  • Stillesiddende fritidsaktivitet
  • Svær overvægt

Hvis man er kendetegnet ved mindst tre ud af de fem risici, lever man meget usundt. Ifølge undersøgelsen gør det sig gældende for ikke mindre end 16,2 procent af de ufaglærte mænd i 2013. I 2010 var andelen 15,6 procent. Til sammenligning er det kun 1,6 procent af mænd med lang videregående uddannelse, der lever med tre ud af de fem risici.

»Når man har flere risikofaktorer samtidigt, er der en klar større risiko for sygdom og tidlig død,« forklarer Knud Juel.

Blandt ufaglærte mænd er der en overrepræsentation af rygere og folk, der drikker mere end det anbefalede. Ifølge Sundhedsprofilen er 19,4 procent af de ufaglærte mænd storrygere, hvilket vil sige, at de ryger 15 cigaretter eller flere om dagen. Det gælder kun 2,7 procent af de højtuddannede mænd.

»Der er en del ufaglærte mænd, som er storrygere. Det er meget vanskeligt for dem at lægge cigaretterne på hylden. Hvis det var nemt, havde de nok gjort det for længst,« siger Knud Juel.

Mænd med høje uddannelser følger bedre trop, når det gælder indtag af alkohol. Men den forskel, der er, falder stadig ud til de ufaglærtes ulempe. 11,2 procent af de ufaglærte og 8 procent af de højtuddannede mænd drikker mere end de 21 genstande om ugen, som Sundhedsstyrelsen har sat som anbefalet grænse.

Og når det kommer til vægten, er der ingen tvivl om, hvem der har fat i den tunge ende. Næsten hver femte ufaglærte mand er svært overvægtig, mens det kun gælder hver trettende højtuddannede.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden