Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Usunde. De københavnske unge ryger flere cigaretter, tager flere stoffer og drikker mere alkohol end deres jævnaldrende i provinsen.
Foto: Miriam Dalsgaard

Usunde. De københavnske unge ryger flere cigaretter, tager flere stoffer og drikker mere alkohol end deres jævnaldrende i provinsen.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Københavnske gymnasieelever ryger og drikker meget mere end elever i resten af landet

I København ryger dobbelt så mange gymnasieelever som i resten af landet cigaretter og hash.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et vildt gymnasieliv med smøger, sprut og stoffer leves i højere grad af eleverne på de københavnske gymnasier end af elever i resten af landet.

Det viser den første kortlægning af sundheden hos 5.000 gymnasieelever i Københavns Kommune foretaget af Statens Institut for Folkesundhed. I alt har mere 70.000 af landets gymnasieelever i hele landet deltaget i samme undersøgelse.

Mens hver 5. københavnske gymnasieelev ryger cigaretter hver dag, tænder kun godt hver 10. gymnasieelev i det øvrige Danmark smøger dagligt.

Både hash og hårde stoffer er også dobbelt så udbredt blandt de københavnske elever som i resten af landet. Mens 22 procent i København har røget hash, pot eller skunk den seneste måned, gælder det 14 procent i resten af Region Hovedstaden og 10 procent i det øvrige Danmark. 8,1 procent af de københavnske elever har på et tidspunkt prøvet stoffer som kokain og amfetamin. Det samme gælder for 4,6 procent i det øvrige Danmark.

Formand for Vidensråd for Forebyggelse professor Morten Grønbæk kalder tallene »et stort problem«.

»Det er farligt, når uhensigtsmæssige vaner bliver grundlagt i en ung alder. Så er risikoen større for, at forbruget fortsætter langt ind i livet«, siger han.

36 procent af de københavnske gymnasieelever har 4 gange inden for den seneste måned drukket mere end 5 genstande på en aften. I det øvrige Danmark gælder det 26 procent af eleverne.

Hash er normaliseret i København

»Hovedproblemet for de unges sundhed er rygning og alkohol. Rygning skal elimineres, og alkohol kontrolleres«, siger Morten Grønbæk. Alene tobak slår hvert år omkring 14.000 danskere ihjel.

Ifølge ungdomsforsker Jens Christian Nielsen, Danmarks Pædagogiske Universitet, handler det vildere ungdomsliv blandt københavnske gymnasiaster om eksponering og lettere tilgængelighed.

Vi har en akademisk klasse i København, hvoraf en stor gruppe selv ryger hash, som har en meget vigtig stemme, der vejer noget i den offentlige debat. Den gruppes hashforbrug smitter af på gymnasieeleverne

»Der er mange fester, barer og kulturelle arrangementer, og den type er der færre af udeomkring i landet. Mulighederne er større i de store byer«, mener han.

København er samtidig den by med flest unge på universiteter og mellemlange uddannelser. Det skaber ifølge professor Mads Uffe Pedersen, Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet, en kultur med et langt større hashforbrug end i provinsbyerne, og det smitter af på de yngre gymnasieelever.

SE OGSÅ:

»Hash er accepteret i højere grad end i resten af landet. Vi har en akademisk klasse i København, hvoraf en stor gruppe selv ryger hash, som har en meget vigtig stemme, der vejer noget i den offentlige debat. Den gruppes hashforbrug smitter af på gymnasieeleverne«.

Sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune Ninna Thomsen (SF), der har bestilt opgørelsen, er overrasket over resultatet.

»Tallene understreger, at vi skal op i et helt andet gear forebyggelsesmæssigt, hvor kommunen går tættere på, og hvor skolerne også bliver nødt til at tage problemet meget alvorligt«, siger hun.

Det nationale resultat af undersøgelsen kom i 2015. Nu offentliggøres tallene opgjort på Københavns Kommune, Region Hovedstaden og resten af Danmark.

Grafik: Jens Bjerrum Mørch 16077.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden