Usunde. De københavnske unge ryger flere cigaretter, tager flere stoffer og drikker mere alkohol end deres jævnaldrende i provinsen.
Foto: Miriam Dalsgaard

Usunde. De københavnske unge ryger flere cigaretter, tager flere stoffer og drikker mere alkohol end deres jævnaldrende i provinsen.

Sundhed

Københavnske gymnasieelever ryger og drikker meget mere end elever i resten af landet

I København ryger dobbelt så mange gymnasieelever som i resten af landet cigaretter og hash.

Sundhed

Et vildt gymnasieliv med smøger, sprut og stoffer leves i højere grad af eleverne på de københavnske gymnasier end af elever i resten af landet.

Det viser den første kortlægning af sundheden hos 5.000 gymnasieelever i Københavns Kommune foretaget af Statens Institut for Folkesundhed. I alt har mere 70.000 af landets gymnasieelever i hele landet deltaget i samme undersøgelse.

Mens hver 5. københavnske gymnasieelev ryger cigaretter hver dag, tænder kun godt hver 10. gymnasieelev i det øvrige Danmark smøger dagligt.

Både hash og hårde stoffer er også dobbelt så udbredt blandt de københavnske elever som i resten af landet. Mens 22 procent i København har røget hash, pot eller skunk den seneste måned, gælder det 14 procent i resten af Region Hovedstaden og 10 procent i det øvrige Danmark. 8,1 procent af de københavnske elever har på et tidspunkt prøvet stoffer som kokain og amfetamin. Det samme gælder for 4,6 procent i det øvrige Danmark.

Formand for Vidensråd for Forebyggelse professor Morten Grønbæk kalder tallene »et stort problem«.

»Det er farligt, når uhensigtsmæssige vaner bliver grundlagt i en ung alder. Så er risikoen større for, at forbruget fortsætter langt ind i livet«, siger han.

36 procent af de københavnske gymnasieelever har 4 gange inden for den seneste måned drukket mere end 5 genstande på en aften. I det øvrige Danmark gælder det 26 procent af eleverne.

Hash er normaliseret i København

»Hovedproblemet for de unges sundhed er rygning og alkohol. Rygning skal elimineres, og alkohol kontrolleres«, siger Morten Grønbæk. Alene tobak slår hvert år omkring 14.000 danskere ihjel.

Ifølge ungdomsforsker Jens Christian Nielsen, Danmarks Pædagogiske Universitet, handler det vildere ungdomsliv blandt københavnske gymnasiaster om eksponering og lettere tilgængelighed.

Vi har en akademisk klasse i København, hvoraf en stor gruppe selv ryger hash, som har en meget vigtig stemme, der vejer noget i den offentlige debat. Den gruppes hashforbrug smitter af på gymnasieeleverne

»Der er mange fester, barer og kulturelle arrangementer, og den type er der færre af udeomkring i landet. Mulighederne er større i de store byer«, mener han.

København er samtidig den by med flest unge på universiteter og mellemlange uddannelser. Det skaber ifølge professor Mads Uffe Pedersen, Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet, en kultur med et langt større hashforbrug end i provinsbyerne, og det smitter af på de yngre gymnasieelever.

SE OGSÅ:

»Hash er accepteret i højere grad end i resten af landet. Vi har en akademisk klasse i København, hvoraf en stor gruppe selv ryger hash, som har en meget vigtig stemme, der vejer noget i den offentlige debat. Den gruppes hashforbrug smitter af på gymnasieeleverne«.

Sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune Ninna Thomsen (SF), der har bestilt opgørelsen, er overrasket over resultatet.

»Tallene understreger, at vi skal op i et helt andet gear forebyggelsesmæssigt, hvor kommunen går tættere på, og hvor skolerne også bliver nødt til at tage problemet meget alvorligt«, siger hun.

Det nationale resultat af undersøgelsen kom i 2015. Nu offentliggøres tallene opgjort på Københavns Kommune, Region Hovedstaden og resten af Danmark.

Grafik: Jens Bjerrum Mørch 16077.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden