Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

ligestilling. For fem år siden drak danske drenge væsentligt mere end pigerne. Nu drikker kønnene lige meget. Og de drikker allermest i Europa.
Foto: ASTRID DALUM

ligestilling. For fem år siden drak danske drenge væsentligt mere end pigerne. Nu drikker kønnene lige meget. Og de drikker allermest i Europa.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pigerne har indhentet drengene - nu drikker de lige så meget

Sundhedsstyrelsen er foruroliget. De tåler nemlig alkoholen dårligere.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når danske drenge og piger i 9. og 10. klasse går til fest, drikker de alkohol. Meget alkohol. Og begge køn drikker i gennemsnit lige tæt. Det viser en ny kortlægning af unge europæeres brug af alkohol.

Da den såkaldte ESPAD-rapport blev lavet sidst for fem år siden, var der forskel på, hvor meget danske drenge og piger drak. Drengene drak i gennemsnit 7,1 genstande på en festlig aften, mens pigerne nøjedes med 5,9. Men nu har drengene skåret ned på alkoholforbruget, og pigerne har skruet op, og i dag drikker begge køn 6,2 genstande, når de fester.

I Sundhedsstyrelsen er chefkonsulent Kit Broholm foruroliget over udviklingen. Sagen er, at piger og kvinder rent fysiologisk tåler alkohol dårligere end drenge og mænd, fordi fordelingen af fedt og vand i kroppen er forskellig for de to køn. Samtidig vejer pigerne typisk mindre end drengene, og begge dele gør, at piger får en højere promille end drenge af at indtage den samme mængde alkohol.

»Det er en meget negativ udvikling, at pigerne nu drikker lige så meget som drengene, når de drikker. Det vil vi fra Sundhedsstyrelsens side have mere fokus på fremover«, siger hun.

»Vi må gøre mere ud af at forklare pigerne, at de tåler mindre alkohol end drengene - for eksempel, kan det blive et særligt opmærksomhedspunkt, når vi næste år skal lave oplysningsmateriale til ungdomsuddannelsesinstitutionerne«.

Drenge har heller ikke godt af druk

På trods af, at Sundhedsstyrelsen i flere år har anbefalet, at kvinder højst drikker 7 genstande om ugen og mænd 14, så er Kit Broholms vurdering, at pigerne nok ikke er klar over, at alkohol skader dem mere, end det skader drengene.

»Mange er formentlig ikke opmærksomme på den forskel; pigerne prøver bare at følge med drengene i deres fælles drikkeritualer og til festerne. Når der bliver budt en øl eller en drink rundt, så tager alle en, uden at pigerne tænker over, at de tåler mindre«.

Kit Broholm understreger, at det heller ikke er nogen god idé for drengene at drikke så meget, som de gør.

»Mens pigernes kroppe rent fysisk har sværere ved at klare alkoholindtaget, så viser undersøgelser, at drenge kan have sværere ved at håndtere påvirkningen. De får en mere risikobetonet adfærd og ender oftere i ulykker, når de er fulde, end piger gør. Så det er hverken godt for piger eller drenge at drikke så meget, som de danske unge gør«.

Årsagen er ukendt

Ser man på de 34 andre europæiske lande, der er undersøgt i rapporten, så er det kun i Sverige og i Holland, at billedet er det samme som i Danmark. I alle andre lande, er det drengene, der drikker mest, ligesom det også traditionelt har været herhjemme. Og både piger og drenge i Danmark drikker markant mere, end de gør i nogen af de andre lande.

Lektor Jakob Demant fra Sociologisk Institut på Københavns Universitet forsker i unges alkoholkultur. Han forklarer, at danske unge på 15-16 år generelt forbinder det at drikke sig fuld med et udtryk for modenhed, men han kommer til kort, når han skal give et bud på, hvorfor drengene og pigerne drikker lige mange genstande. Hvorfor kønsforskellen i løbet af få år er udlignet.

»Det er helt sikkert for naivt og for simplificeret at sige, at det er, fordi drenge og piger er meget ligestillede i Danmark. Der er uden tvivl en masse andre ting på spil, men udviklingen er så ny, at vi simpelthen mangler forskning på området«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sammen med kolleger fra Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet er han netop nu i gang med at undersøge sammenhængen, men forskningen er endnu på et for tidligt stadie til, at den kan afsløre noget.

»Tidligere har vi i Danmark traditionelt haft en udbredt maskulin drikkekultur - en heroisk drikning, hvor man viser mod og opnår mandighed ved at drikke - men alt det er ved at ændre sig. Nu drikker både drenge og piger af flere forskellige årsager«, forklarer Jakob Demant.

»Det kan for eksempel være for at turde indgå i en flirt eller seksuelle relationer. Eller det kan være, man drikker sammen for at fejre et venskab og give sig hen. Vi mangler simpelthen viden om de kønnede tilgange til at drikke så meget, som danske unge gør«.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Signe Thomsen eller Forbrug&Liv, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden