Fra årsskiftet kan danske læger ordinærere rå, potent medicinsk cannabis på recept, selv om både Lægeforeningen og Lægemiddelstyrelsen har været modstandere af forsøget. Regeringen vil nu tillade, at danske landmænd og gartnere kan stå for produktionen.
Foto: Ron Ward/AP

Fra årsskiftet kan danske læger ordinærere rå, potent medicinsk cannabis på recept, selv om både Lægeforeningen og Lægemiddelstyrelsen har været modstandere af forsøget. Regeringen vil nu tillade, at danske landmænd og gartnere kan stå for produktionen.

Sundhed

Dansk firma vil være førende i Europa: Klar med medicinsk cannabis fra jyske marker

Direktør forudser store eksportmuligheder i olier, kapsler og rå cannabis-topskud til hele Europa.

Sundhed

»Vi vil producere medicinsk cannabis, så godt og billigt som muligt. Og vi vil gerne være klar 1. januar, når den danske forsøgsordning starter«.

Sådan siger adm. direktør Lars Thomassen, Danish Cannabis.

I dag klokken 13 på den canadiske børs blev det offentliggjort, at Danish Cannabis går sammen med verdens største producent af medicinsk cannabis - Canopy Growth - og opretter selskabet Spectrum Denmark.

»Hvis vi kommer af sted nu, bliver Danmark det første land i Europa, der kan levere et fuldt spektrum af medicinsk cannabis fra soft-gell kapsler, piller, olier og tørrede blomster, alt efter ønske og behov. Det er det eneste land, hvor hele den produktion vil ske. Og vi har måske et forspring på to år«, siger Lars Thomassen, der også har titel af adm. direktør i det nyetablerede Spectrum Denmark.

50-75 mio. kr. fabrik i Jylland

»Det lyder rigtig spændende«, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Pengene er rejst til den nye danske cannabis-produktion. Første fase bliver en indendørs fabrik eller et gartneri på 5.000 m2 samt et laboratorie til at omdanne de euforiserende planter til medicinsk cannabis.

Efter planerne placeres fabrikken på et endnu ikke-officielt sted i Jylland. Den vil koste mellem 50 og 75 millioner kroner.

»Nu venter vi så bare på tilladelse fra Sundhedsministeriet og Lægemiddelstyrelsen til at etablere en produktion, så vi kan forsyne det danske marked og til en større eksport, som vi forventer os meget af«, siger Lars Thomassen.

Det nyetablerede selskab bliver det første i Europa, der kan levere alle former for medicinsk cannabis. I Holland leverer Bedrocan BV tørrede topskud til medicinsk brug til det hollandske sundhedsvæsen samt eksport.

1. januar burde en fireårig forsøgsordning med medicinsk cannabis starte i Danmark, hvor særligt udvalgte patientgrupper tilbydes den meget omtalte og omdiskuterede cannabis til medicinsk brug.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har tidligere og gentager over for Politiken, at danske landmænd skal kunne få lov til at dyrke de euforiserende planter til den medicinske brug. Det er i dag ulovligt.

»Den danske regering har lagt op til, at vi skal have danske dyrkningstilladelser, så vi kan få dansk produktion af dansk medicinsk cannabis til vores forsøgsordning«, siger Ellen Trane Nørby (V).

Ministerens understreger, at det er Lægemiddelstyrelsen, der skal give dyrkningstilladelserne. Hun forventer, at ansøgningsskemaerne, så landmændene kan få en dyrkningstilladelse, vil blive offentliggjort inden for et par uger.

»Så de kan levere ind i den danske forsøgsordning, men selvfølgelig også i forhold til de godkendelser, der skal ligge med henblik på danske producenter, der gerne vil eksportere«, siger Ellen Trane Nørby.

Canada har godkendt lignende fabrik

Det nyetablerede selskab Spectrum Denmark lover at kan levere alle former for medicinsk cannabis allerede fra 1. januar via den canadiske medejer af Spectrum Denmark, Canopy Growth. Og formentlig fra danske marker i løbet af foråret eller sommeren, når tilladelser, lovgivning og fabrik er på plads.

Der er ekstremt store sikkerhedskrav til en eventuel dansk produktion af medicinsk cannabis. Kan I overholde dem?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Hvis det er tilfredsstillende for de danske myndigheder, vil vi kopiere en fabrik, der er godkendt i Canada. Og som har gennemgået og lever op til alle de strenge sikkerhedskrav i Canada. Den canadiske fabrik er allerede godkendt af de tyske myndigheder, så de kan købe derfra. Eller fra os«, siger Lars Thomassen.

De danske myndigheder har kigget meget på den hollandske fabrik, Bedrocan BV, der leverer tørrede topskud til eksempelvis det hollandske sundhedsvæsen. Vil I også kunne levere tørre topskud, som dem?

»Ja, vi kan også leverede tørrede blomster. Vi kan levere alle former for medicinsk cannabis. Men den hollandske fabrik har ikke udviklet sig meget de senere år. Den baserer al produktion alene på de tørrede blomster, men det er ikke særligt let at dosere for patienterne. Det skal laves til piller eller olier, som vi kan, så læger kan dosere præcist. Men ja, vi laver alt«.

Vi er klar når tyskerne snart skal købe

Hvad forventer I af jeres produktion?

»At prisen bliver halveret i forhold til i dag. Og at vi også kan eksportere til andre lande, der er ved at gå i gang med medicinsk cannabis. Tyskerne går i gang i 2019, så det er en gylden mulighed for, at Danmark kan blive førende i Europa. Polakkerne har samtidig åbnet for en import af medicinsk cannabis 1. november i år«.

Direktøren bag det nye selskab har store forventninger til det globale marked for medicinsk cannabis.

»Hvis vi får vores produktion op at stå, skal vi naturligvis lave forsøg sammen med forskere på Rigshospitalet og andre steder. Det er aftalt. Det vil skabe den evidens, der mangler. Og så er der et potentiale i at eksportere det til andre lande. Når vi sætter et dansk stempel på, at det er godkendt i Danmark, og det er lavet dansk forskning på det, så er det et fantastisk smertemiddel. Det er intet vidundermiddel, der kan kurere alt muligt, men super godt til smerter og lindring«.

Hvad er jeres største forhindring for et god start?

»Det er, at tilladelserne fra ministeriet og myndighederne bliver forsinkede. Men det tror jeg faktisk ikke, at de gør. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby virker ret fast i mælet på, at det skal gennemføres«.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby, planen er, at udvalgte danske patienter fra første januar skal kunne modtage medicinsk cannabis. Der er ikke lang tid til, kommer I til at kunne overholde tidsfristen?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»I forhold til forsøgsordningen ja. Men om danske producenter kan producere til første januar har vi ikke sagt, de kunne. Men vores mål er at have myndighedsbehandlet og sikret, at danske producenter har tilladelserne til det, så der ikke er noget til hindre for, at de er klar per første januar«.

Ministeren oplyser, at regeringen har sat et internt mål på 60 dage for behandling af ansøgningsskemaer, hvis aktørerne har udfyldt og kan leve op til kravene fra Lægemiddelstyrelsen, Fødevarestyrelsen, til selve dyrkningen samt Rigspolitiets krav i forhold til sikkerheden.

Danish Cannabis har via et eksisterende samarbejde med Møllerup Gods flere års erfaring med dyrkning af ikke-euforiserende hamp, dog ikke til medicinsk brug.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce