Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

De nye 'squishies'-figurer er på hylderne i Legekæden og i Bog&Idé. Her koster de 100 kr., mens lignende figurer kan findes på nettet helt ned til 6 kr. stykket.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Farligt legetøj: Squishies vender tilbage i en ufarlig version

De nuttede krammedyr ’squishies’ gik sidste år sin sejrsgang blandt børn verden over. I Danmark var fornøjelsen kort, da Miljøstyrelsen opdagede, at legetøjet afgav giftige gasser. Nu er skumlegetøjet tilbage uden farlige kemikalier.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Måske har du allerede set dem i butikkerne. En hund med et tørklæde af pepperonipizza eller en misfornøjet kat med briller og butterfly. De såkaldte ’squishies’, små legetøjsfigurer af skum, er tilbage på hylderne i flere legetøjbutikker og boghandlere.

Da danskerne sidste år stiftede bekendtskab med legetøjet for første gang, endte det ellers i ballade. Miljøstyrelsen foretog en undersøgelse af 12 figurer, der alle frigav farlige, kemiske stoffer. Styrelsen rådede dengang børnefamilier til at smide alle deres squishies ud, fordi figurerne udgjorde en sundhedsrisiko for børnene.

Denne gang er der ikke noget at frygte, lyder det fra Indeks Retail, der står bag butikkerne Legekæden og Bog&Idé, hvor de nye squishies er at finde. Administrerende direktør i Indeks Retail, Marianne Lyngby Pedersen, garanterer, at ingen forældre har noget at frygte ved at købe den nye kollektion af squishies.

»Vi har fået spørgsmål i butikkerne fra forbrugere, der vil vide, om de kan føle sig trygge ved det nye legetøj. Det kan vores medarbejdere heldigvis svare ja til. De nye figurer er produceret uden de farlige stoffer, som viste sig at være i figurerne sidste gang. Denne gang har vi valgt leverandør efter, hvor grundigt de tester produkterne«, forklarer Marianne Lyngby Pedersen.

Pas på legetøj uden for EU

Selv om danske butikker sidste år måtte tilbagekalde squishies-figurerne, har legetøjet levet i bedste velgående på internettet. På nettet koster figurerne en brøkdel af, hvad de fås for i danske butikker.

Men vær forsigtig, når du handler legetøj på nettet, lyder rådet fra Miljøstyrelsen. Kontorchef i Miljøstyrelsen Magnus Løfstedt gør opmærksom på, at varer produceret uden for EU ikke skal leve op til samme krav som EU-producerede varer. Derfor er det især dem, man skal holde øje med.

Hos Indeks Retail bekymrer Marianne Lyngby Pedersen sig over, om nogle forbrugere vil forveksle deres produkter med de billige konkurrenters.

»Hvad angår kemikalier, står vi med et helt andet produkt end det, man kan købe på nettet. Men de ligner hinanden på en prik. Der ligger problemet. De andre produkters sikkerhed kan vi ikke sige noget om. Men jeg tror ikke, det kan lade sig gøre at producere produktet så billigt og samtidig undgå farlige kemikalier«, siger Marianne Lyng Pedersen.

Ingen farer ved danske squishies

Mens det er usikkert, hvad produkter uden for EU indeholder, er der ikke grund til at være nervøs for de nye danske squishies. Sådan lyder meldingen fra Miljøstyrelsen. Kontorchef Magnus Løfstedt mener generelt, at danskerne kan have tillid til butikkerne herhjemme. Måske kan man stole endnu mere på det, når det gælder produkter, der tidligere har været problemer med.

»Det ville overraske mig, hvis producenter af nye squishies ikke har haft stor fokus på netop kemikalier, når nu der var så meget ballade sidste år«, siger Magnus Løfstedt.

Miljøstyrelsen vil alligevel følge den nye udgave af legetøjet, ligesom de følger andet dansk legetøj ved løbende stikprøvekontroller. Magnus Løfstedt fortæller, at der ikke er planlagt en kontrol af squishies foreløbig, men at det er et område, der holdes øje med netop på grund af legetøjets forhistorie.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden