Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Medicinen mod lipoprotein(a) er ikke på markedet endnu, men tanken er, at folk selv skal kunne foretage injektionen, ligesom diabetespatienter selv tager insulin.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kan blive »en kæmpe revolution«: Hver femte dansker arver forhøjet kolesterol, men nu er en kur på vej

Mange har en øget risiko for blodpropper på grund af en bestemt type af genetisk betinget kolesterol, der ikke kan behandles. Men det kan ny forskning ændre på.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

For første gang er det lykkedes forskere at fremstille et medikament, som kan sænke niveauet af den særlige type kolesterol kaldet ‘lipoprotein(a)’.​​​

Lipoprotein(a) er særlig, fordi det niveau, man har i blodet, er genetisk bestemt og derfor ikke kan påvirkes med livsstilsændringer eller ved at tage almindelig kolesterolmedicin som for eksempel statiner.

Det har potentialet til at blive en kæmpe revolution

20 procent af befolkningen har det arvelige kolesterol i forhøjede og potentielt farlige mængder i blodet, og har derfor øget risiko for at få blodprop i hjertet og hjernen og for forsnævring af den hjerteklap, der fører ud til hovedpulsåren.

»Det har potentialet til at blive en kæmpe revolution det her. Det er et fremskridt, som med stor sandsynlighed vil få afgørende betydning for mange mennesker«, siger professor i klinisk biokemi Børge Nordestgaard, Københavns Universitet.

Han er med i en international forskergruppe, der netop har fået udgivet en artikel om medicinen og dens perspektiver i det anerkendte tidsskrift New England Journal of Medicine.

Deres forskning viser, at niveauet af lipoprotein(a) i blodet falder med 80 procent hos den enkelte patient, når man får en indsprøjtning en gang om måneden. Medicinen er ikke på markedet endnu, men tanken er, at folk selv skal kunne foretage injektionen, ligesom diabetespatienter selv tager insulin.

Ifølge Børge Nordestgaard er det de færreste af os, der ved, om vi har forhøjet lipoprotein(a) i blodet eller ej. Risikoen for at få hjerte-kar-sygdomme som følge af den særlige kolesteroltype stiger, jo højere værdier der er i blodet. Personer med de fem procent højeste værdier har op til tre-fire gange øget risiko i forhold til dem, der ikke har forhøjet lipoprotein(a), forklarer Børge Nordestgaard. ​​​

Det vil sige, at et stort antal danskere er uvidende om, at de har en væsentligt forøget risiko for potentielt dødelige blodpropper og hjertesygdom, selv om de har en sund livsstil.

Så sent som i slutningen af august 2019 gik den europæiske sammenslutning af hjertelæger European Society of Cardiology ud med en ny anbefaling om, at alle mennesker bør tjekkes for niveauet af lipoprotein(a) i deres blod en gang i livet med henblik på at forebygge hjerte-kar-sygdomme. Det er kun nødvendigt at få taget en blodprøve en enkelt gang, for niveauet ændrer sig ikke, idet det er genetisk bestemt.

På markedet om cirka fem år

Det er påvist og helt sikkert, at den nye medicin får lipoprotein(a)-tallet til at falde meget markant, forklarer Børge Nordestgaard. Men den sidste del af forskningen, som skal fastslå, at faldet på 80 procent også forhindrer for tidlig død, blodpropper og forsnævringer af hjerteklappen, skal først til at søsættes. Derfor vil medicinen formentlig ikke komme på markedet i Danmark og resten af verden før om cirka fem år, vurderer Børge Nordestgaard.

I dag kan vi blot se hjælpeløst til, og mange føler sig magtesløse

​​​

I Hjerteforeningen er forskningschef Gunnar Gislason enig i, at der er store perspektiver i den nye medicin.

»Det er meget lovende og meget spændende. Der er tale om en gruppe af patienter, som vi ikke har haft nogen mulighed for at behandle, så det er stort, hvis den her medicin viser sig at sænke risikoen for hjertesygdom, og den kan redde mennesker fra at dø for tidligt«, siger han med henvisning til, at den afgørende forskning, hvor medicinen skal vise sin effekt ude i virkeligheden, ikke er gennemført endnu.

»Men alt taler for, at det her stof har den rigtige effekt. I dag kan vi blot se hjælpeløst til, og mange føler sig magtesløse. Det ser ud til, at det kommer til at ændre sig i fremtiden«, siger forskningschefen.

Ifølge Børge Nordestgaard vil det formentlig i første omgang være relevant at tilbyde medicinen til de mennesker, der allerede har hjerte-kar-sygdomme og samtidig har forhøjet lipoprotein(a). Senere vil studier muligvis vise, at det også giver mening at behandle raske personer med forhøjede niveauer af den arvelige kolesteroltype.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Eric Thayer/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Pete Buttigieg er ung og kvik. Men kan han slå både Sanders og Trump?
  Hør podcast: Pete Buttigieg er ung og kvik. Men kan han slå både Sanders og Trump?

  Henter…

  Pete Buttigieg er en af favoritterne i kampen om at blive demokraternes præsidentkandidat. Det er gået hurtigt, for det gør det for borgmesteren fra South Bend, Indiana. Men er USA klar til at vælge en præsident, der er homoseksuel?

 • Jonathan Ernst/Ritzau Scanpix

  Trods rigsretssag og en splittet nation er Donald Trump mere populær end nogensinde før. Måske har han ligefrem haft den fedeste uge i sin tid som præsident. Så er lektien fra tre år med Trump, at han er en ny slags politiker, der bliver stærkere af det, der ville gøre andre svagere?

 • Jack Plunkett/AP/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Billie Eilish giver stemme til en hel generation af følsomme unge
  Fik du hørt: Billie Eilish giver stemme til en hel generation af følsomme unge

  Henter…

  Søndag aften vandt Billie Eilish de fire største Grammy-priser - som den yngste musiker nogensinde. Den 18-årige amerikaner skriver om selvmord og om døde venner og om en verden, de voksne har efterladt i krise. Men hvem er den teenager, som kom ind fra siden og ændrede musikbranchen for altid?

Forsiden