0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Peter Hove Olesen
Arkivfoto: Peter Hove Olesen

Gravide skal testes for coronavirus inden fødsel

En ny retningslinje betyder, at alle fødende - symptomer eller ej - skal testes for coronavirusset.

Sundhed

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Alle gravide skal testes for coronavirus, når de kommer ind på hospitalet for at føde. Det fremgår af en ny retningslinje fra Sundhedsstyrelsen.

Det vil sige, at alle fødende, uanset om de har symptomer eller ej, skal podes for virussen.

Hvis kvinden har hoste, ondt i halsen eller feber, skal hun behandles ud fra et forsigtighedsprincip om, at hun kan være syg med covid-19. Det er den sygdom, som coronavirus forårsager.

Om de nye retningslinjer udtaler Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen:

»Vi skal passe på de indlagte og sikre os mod, at smitte med covid-19 ikke spredes på de danske sygehuse. Samtidig har vi brug for alle vores jordemødre, læger, sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter i denne tid«.

I øjeblikket ved man ikke, om en coronasmittet mor kan overføre smitten til sit barn igennem moderkagen eller fostervand.

Men der er risiko for, at moren kan smitte barnet efter fødslen. Derfor skal sundhedspersonalet også betragte det nyfødte barn som bærer af virusset. Også selv om barnet ikke har nogen symptomer.

Ikke nødvendigt at adskille barn fra smittet mor

Hvis partneren til den fødende kvinde er smittet med corona – eller hvis der er mistanke om det – skal vedkommende blive hjemme, indtil der ikke har været nogen symptomer i 48 timer.

Det ser ud til, at børn bliver mindre syge end voksne, hvis de bliver smittet med coronavirus.

Derfor vurderer Sundhedsstyrelsen, at det ikke er nødvendigt at adskille den nyfødte fra moren, hvis hun er smittet.

»Det ser ud til, at børn oftest påvirkes mindre og har mildere sygdom end voksne, hvis de smittes med covid-19. Vi anbefaler derfor ikke at adskille en klinisk rask nyfødt fra en mor, der er smittet med covid-19 efter fødslen, fordi der er en række negative effekter ved adskillelsen, herunder, en negativ påvirkning af amning og tilknytning«, siger Bolette Søborg.

Hvis hverken den gravide eller partneren er smittet med coronavirus, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at forløbet omkring fødslen forløber som vanligt.

Der må dog kun deltage én pårørende ved fødslen.

ritzau

Annonce

  Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?