0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Professorer: Indhentning af aflyste operationer kan tage et år

Mellem 25.000-30.000 operationer kan være aflyst under coronakrisen, vurderer professor.

Sundhed

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det kan tage et år at indhente de mange udskudte operationer og behandlinger i sundhedsvæsenet.

Det siger sundhedsprofessor Jakob Kjellberg og professor i sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen til Jyllands-Posten torsdag.

Kjeld Møller Pedersen, der er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, estimerer, at hospitalerne skal indhente 25.000-30.000 operationer, som er blevet aflyst under coronakrisen.

Han mener, at det vil tage cirka et år at indhente.

Hvis regionerne inddrager privathospitalerne, vil det dog kunne gå en smule hurtigere, siger han til Jyllands-Posten.

Jakob Kjellberg, der er professor ved Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, bygger sin formodning på, at det i 2008 tog et år at barbere de mange behandlinger ned, som havde ophobet sig, imens sygeplejerskerne strejkede i otte uger.

»Det tog et år, før sygehusene havde høvlet puklen væk og var klar til igen at indfri patientrettighederne«, siger Jakob Kjellberg til Jyllands-Posten.

Foreløbige tal viser, at der alene i Region Hovedstaden er aflyst eller udskudt 7672 operationer med coronavirusset som begrundelse siden 10. marts.

De resterende fire regioner har ikke indsamlet lige så konkrete tal.

Coronaudbruddet har imidlertid ikke udviklet sig så voldsomt, som sundhedsmyndighederne havde frygtet.

Åbner lige så stille

Derfor åbner regeringen nu lige så stille op for landet, og mandag blev det besluttet at genåbne de fleste af de dele af sundhedsvæsenet, der har været lukket.

De seneste uger har de praktiserende læger lagt alle ikke-akutte konsultationer til side, men fra denne uge kan man begynde at kontakte sin læge, som man plejer.

Landets sygehuse skal dog fortsat have 800 sengepladser og 300 intensivpladser klar til coronapatienter, og det er en betydelig opgave, sagde formand for Danske Regioner Stephanie Lose (V) tirsdag.

»Det er en ret stor opgave, så vi kommer ikke op på hel fuld aktivitet nu, og derfor er bunken ikke nødvendigvis færdig med at vokse«.

»Det er op mod 75 procent flere intensive pladser end normalt, og det kræver rigtig meget«, sagde Stephanie Lose.

ritzau

Læs mere:

Annonce