0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Planen er klar, nu mangler de godkendte vacciner bare: Se hvem, der får vacciner først

Regeringen præsenterer torsdag aften en plan for, hvem der skal have vacciner, når de bliver godkendt. Endnu er det naturligvis meget upræcist, da ingen vacciner endnu er godkendte.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sundhed

De flere forskellige vacciner, der i løbet af 2021 løbende bliver godkendt af de europæiske lægemiddelmyndigheder, vil formentlig være med til at løsne det kvælende bånd fra coronapandemien. Så hverdag, frihed og håndtryk igen kan vende tilbage.

Det er budskabet, da regeringen på et pressemøde torsdag aften præsenterer planen for, hvordan de kommende vacciner skal tilbydes borgerne, selvom det endnu er ukendt, hvor mange vacciner, der godkendes. Og hvornår.

Det understreges, at vaccination vil være frivilligt og gratis, ligesom vaccinerne kun vil blive tilbudt til de befolkningsgrupper, som vaccinerne ender med at blive godkendt til.

»Det bliver en game changer. Vi får et afgørende våben mod covid-19, vi ikke hidtil har haft«, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Alle borgere i dronningeriget vil på sigt blive tilbudt vaccine gratis, når de er godkendte.

»Vi får ikke vacciner til alle på samme tid. Der vil komme forsyninger løbende. Vi arbejder med scenarier på 100.000 og 200.000 vacciner, der kommer«, siger ministeren.

Der er indgået aftale med fem vaccineproducenter, og den danske stats har indgået aftale om at få vacciner nok til 15 millioner mennesker.

»Vi spiller på flere heste samtidig, så vi er sikre på, at alle kan få en vaccine. Og alle vacciner kommer ikke samtidig og nogle vil have bump på vej i godkendelsesprocessen«, siger Magnus Heunicke.

Han forventer, at de første leverancer vil kunne blive leveret i slutningen af december i de mest optimistiske scenarier.

»Vaccinen den er på vej«, siger Magnus Heunicke.

Ministeren understreger også, at vaccine ikke kun handler om dem, der er mest udsat.

»Det beskytter ikke kun dig selv. Det beskytter også dine medmennesker, så den her sygdom forsvinder fra vores samfund«, siger sundhedsminister Magnus Heunicke.

Lægemiddelstyrelsens direktør fortæller, at det er en enorm forskningsindsats, der er foregået globalt på utrolig kort tid. Normalt tager det op til 10 år at udvikle en vaccine, her kommer de under et år efter, at virus blev opdaget.

»Det er er lægemiddelforskningens svar på månelandingen«, siger Thomas Senderovitz direktør i Lægemiddelstyrelsen.

Udsatte først

Det primære formålet med den danske vaccineindsats bliver ifølge planen, som regeringen og sundhedsmyndighederne præsenterer, at minimere død og alvorlig sygdom som følge af covid-19. Derfor tilbydes vaccinen først til ældre, beboere på plejehjem, personer i øget risiko, udvalgte patienter, der er indlagt eller i særlige ambulante forløb.

Vaccinen vil også blive tilbudt til ansatte i nøglepositioner, i sundheds- og ældresektoren, særlige dele af det sociale område, hvor den ansatte har mange nære borgerkontakter.

Derudover skal vaccinen på sigt, i takt med at den danske stat får kørt større mængder vaccinedoser ind over landets grænser, være med til at beskytte mod smittespredning generelt, så smittetrykket holdes nede og epidemien aftager.

Til slut vil vaccinen blive tilbudt både til unge, unge voksne og voksne borgere uden for risikogrupperne samt folk i udsatte erhverv, så der kan blive lagt en dæmper på epidemien.

Bivirkninger

Det bliver understreget, at en vaccine ikke er frikort til at vende tilbage til livet før covid-19, da der vil gå lang tid, før nok borgere er beskyttede. Derfor vil vi alle i en længere tid endnu skulle håndhæve de mange coronatiltag med afstand.

Lige nu er der tre vacciner, hvor de europæiske myndigheder allerede nu sidder og nærstuderer data fra de kliniske forsøg.

»Vi er i slutspurten op mod målstrengen. Men ingen går på kompromis med grundigheden. Vi kan ikke tillade, at vi overser problemer med vaccinekvaliteten«, siger Thomas Senderovitz direktør i Lægemiddelstyrelsen.

Normalt følges personer i forsøg med nye lægemidler i to år, før et lægemiddel godkendes, men »så lang tid har vi ikke«. Forsøgsdeltagerne er i de kliniske forsøg fulgt i to måneder, men direktøren understreger, at normalt ses bivirkninger inden for seks uger efter vaccination.

Direktøren understreger, når nu verden så hurtigt har brug for vacciner, at de europæiske og amerikanske lægemiddelmyndigheder er blevet enige om at sikre »den største overvågning af mulige bivirkninger nogensinde«, når vaccinerne først er på markedet, så der sikres viden om langtidseffekt og mulige bivirkninger.

Læs mere:

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere