0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Sygeplejerske Line Vandsø tilser en kvinde, der er alvorligt syg i sine lunger af covid-19. I baggrunden står patientens familie og følger med.

Kapitel 1: Tre dage ved epidemiens frontlinje viser, at covid-19 er en brutal sygdom

En patient gisper efter luft på livets yderste kant, og hendes familie er på vej. En anden er vågnet i live og husker sin kones første ord. En tredje bruger ét ord om covid-19: Rædselsfuld. Politiken besøgte tre dage i januar infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital, hvor personalet hver dag arbejder i farvandet mellem liv og død, og hvor patienter kan være »kandidater«. Her er første kapitel af beretningen ’Jeg kan ikke få luft’.

FOR ABONNENTER

Her på gangen, inde på kontorerne og i de rum, hvor røde tal på skærme beretter om patienternes tilstand, er der ingen, som spørger, om patienten er død af eller med covid-19. Eller om epidemien mon er mere eller mindre alvorlig end en hård influenzasæson. Her er bare stille et øjeblik, mens oplysningen synker ind blandt de sygeplejersker, der netop er mødt ind på dagvagt og får at vide, hvad der er sket. Kort efter tager de fat på dagens arbejde. De fordeler opgaver mellem sig, sætter sig ved computere og klikker sig ind på notater om patienterne, så de er rustet til, hvad de skal. Og forberedt på, hvad der kan ske i løbet af dagen. For de ved, at det vil ske igen. De har prøvet det før. De kommer igen til at få beskeden om, at en patient er død. Måske står de selv ved den syge, når døden indtræffer.

For kun 39 kr. om ugen kan du …

… læse denne artikel, få adgang til resten af politiken.dk og få avisen hjem til morgenkaffen de næste 10 lørdage.

Kom i gang nu